Balık çiftliklerinin 3'te 1'i Yunanlılara gitti
Toplam 301 balık çiftliğinin yaklaşık yüzde 35'ini satın alan Yunanların Ege Denizi'nde yatırımlarını sürdürecekleri belirtiliyor Pazarlamaya ilgi gösteren Yunan yatırımcılar, Türkiye'de yetiştirdikleri balıkları Avrupa'da 'Yunan balığı' olarak satıyor.
Türkiye'nin Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de bulunan irili ufaklı balık çiftliklerine ilgisi artan Yunan yatırımcılar, çoğunluğu Ege'de olan çiftliklerin yüzde 35'ini satın aldı. Yunan pazarının lideri Nireus, İlknak Su Ürünleri'nin sahibi olurken, Yunanistan'daki en büyük ikinci kültür balığı şirketi Selonda, Türkiye'de faaliyet gösteren Norveçli Fjord Marin'in yüzde 46'sını, yine Selonda'nın yüzde 75 hissesinin sahip olan Koronis de Elektrosan Deniz Ürünleri'ni satın aldı. Çiftliklere Yunan ilgisinin iki yıldır arttığını belirten Türkiye'nin en büyük kültür balığı üreticisi Kılıç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, "Yeni Çevre Yasası ile sığ sulardaki balık çiftlikleri kapanmak durumunda kalacak. Bu da balık çiftliklerinde Yunanların oranını yüzde 50'ye çıkaracak" dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TUGEM) verilerine göre, Türkiye'de çoğunluğu Milas, Didim, Bodrum ve İzmir'de, 12'si Karadeniz'de ve 13'ü de Akdeniz'de olmak üzere toplam 301 balık çiftliği bulunuyor. Yılda 260 milyon yavru balık üretiminin de yapıldığı Türkiye'nin balık çiftliği pazarının yıllık büyüklüğü 1 milyar doları buluyor. Büyüyen pazara Yunanistan'dan yatırımcıların ilgisi artarken, bu yatırımcıların daha çok var olan balık çiftliklerini aldıkları belirtiliyor. Bu kapsamda bazı Türk şirketleri satın alan Yunanlar, kimi şirketlerin de büyük ortağı olmayı tercih ediyor.
PAZARLAMAYLA İLGİLENİYORLAR
Balık çiftliklerine Yunan ilgisinin olduğunu doğrulayan Elize Su Ürünleri'nin sahibi Teoman Yayın, Türkiye'deki denizin temizliği ve balıkların kaliteli oluşunun, yatırımcıyı buraya çektiğini söyledi. Muğla Kültür Balıkçılığı ve Su Ürünleri Derneği Genel Sekreteri Levent Kayı ise Yunan yatırımcının özellikle pazarlamayla ilgilendiğini dile getirerek, "Yunanlar çipura ve levrekte Avrupa pazarının en büyüğü konumunda. Bu nedenle pazarlama konusunda çok uzmanlar. Burada yetiştirip ya da burada yetişen balığın ithalatını yapıp, Türk balığını Avrupa pazarında Yunan balığı diye satıyorlar" dedi.