Gemi sökümcülerden Kuito açıklaması
İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki söküm için Gemi Geri Dönüşüm Merkezi'ne getirildiği andan itibaren tartışılan 'Kuito' adlı gemi, bu kez de radrasyon ölçüm firmasının iddialarıya gündeme geldi.
İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki söküm için Gemi Geri Dönüşüm Merkezi'ne getirildiği andan itibaren tartışılan 'Kuito' adlı gemi, bu kez de radrasyon ölçüm firmasının iddialarıya gündeme geldi. İstanbul Denizcilik ve Sörvey şirketinin, radrasyon ölçümlerinin günlük olarak yapılmadığı yönündeki iddialarına Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Şimşek yanıt verdi. Şimşek, "Kendi sistemimizi kurduk. Radrasyon için özel yapılmış x-ray cihazı kurduk. Her çıkan gemi parçasına bu ölçüm yapılıyor ve sonuçları anında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu görüyor. Firma kendi şartlarını kabul etmediğimiz için bu yola başvurdu" dedi.
Angola açıklarında 2000 yılından bu yana ham petrol işlemek üzere kullanılan 'Kuito FPSO' adlı geminin sökümü için 2014 yılında ihale açıldı. İhaleyi kazanan Türk firmasının, gemiyi söküm için İzmir Aliağa'daki Gemi Geri Dönüşüm Merkezi'ne getirmek üzere yüzdürmeye başlamasıyla da tartışmalar çıktı. Gemi gerekli ölçümlerin ve incelemelerin yapılmasının ardından onay verildikten sonra, karaya oturtulup kesilmeye başlandı. Ancak bu sırada gemideki radrasyon miktarını ölçen firmanın iddiaları ve sözleşmesini tek taraflı olarak feshedilmesiyle, 'Kuito' gemisi bir kez daha gündeme geldi. Geminin radrasyon ölçümü yapılmadan sökülmeye devam ettiği ileri sürüldü.
"KENDİ KURUMSAL SİSTEMİMİZİ KURDUK"
Ancak firmanın bu iddialarına Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Şimşek, yanıt verdi. 'Kuito' geminin aynı firmanın verdiği sertifika ile Türkiye'ye getirildiğini, ardından gemiden sökülen krom malzemelerin de yine firmanın onayıyla Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini anlatan Adem Şimşek, "Bunların hepsine o firma onay verdi. O zaman gemide radrasyon yokmuydu da şimdi olduğu söyleniyor. Bunun arkasında para ilişkileri var. Bizlerden yüksek paralar istendi. Biz de kurumsal olarak, onlara o paraları vermek yerine kendi sistemizi kurduk" dedi.
Gemi Geri Dönüşüm Merkezi'ne kurdukları sistemi de anlatan Şimşek, "Bu sistem x-ray cihazı gibi çalışıyor. Buradan geçen kamyonlarda tüm malzemelerden anında radrasyon ölçümleri yapılıyor. Bu cihazın bir hattı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na bağlı. Eğer radyasyon tespiti olursa, anında oraya alarm gidiyor. Yani aracı bir firmanın ölçümlerine gerek kalmadı. Ayrıca yapılan ölçümlerin tüm dökümleri yine Gümrük Müdürlüğü'ne de veriliyor. Biz kurumsal olarak hareket etme kararı aldık ve o firmayla çalışmadık. Bundan sonra da kendi işimizi yapacağız. Eğer bir sorun olursa zaten Atom Enerjisi Kurumu anında müdahale etme imkanına sahip" dedi.