Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı anılıyor
Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı, bugün 21 devlet başkanının da katılacağı törenlerle anılacak. Törenler için Cumhurbaşkanı Erdoğan, Galler Prensi Charles ve diğer davetliler kente geldi. Anzakların torunları da kente akın etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan akşam konuk devlet başkanlarının onuruna Savarona yatında yemek verecek. Şafak vakti de 25 bin kişi, Mustafa Kemal'in 57. Alaya "Ölmeyi emrediyorum" dediği Bigalı Köyü'nden Conkbayırı'na yürüyecek.
Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü nedeniyle törenler düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "ANA" ile beraberindeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile saat 11.10'da kente geldi. Erdoğan'ı, Çanakkale Havalimanı'nda, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ile diğer yetkililer karşıladı.
Törene Cumhurbaşkanı Erdoğanın yanısıra 21 devlet başkanı da katılacak. Atatürk'ün yatı Savarona'da da ilk kez bu kadar büyük bir siyasi misafir heyeti ağırlayacak.
Yarımadadaki törenlere katılmak için Çanakkale'ye gelen Birleşik Krallık Galler Prensi Charles da kente geldi. Prens Charles ile beraberindekilerin bulunduğu İngiliz Donanmasına ait "HMS Bulwark" adlı gemi de iskele açıklarında demirledi. Geminin çevresinde sahil güvenlik ve deniz polisi ekipleri botlarla güvenlik önlemi aldı.
Çanakkale Boğazı'nda, törenler nedeniyle saat 08.00'den itibaren transit gemi geçişlerine izin verilmiyor. Bu gemiler için boğaz trafiği 20.00 itibarıyla normale dönecek.
Çanakkale Zaferinin 100. Yılı nedeni ile şehir tarihinin en kalabalık günlerini yaşıyor. Oteller 2 yıl önceden doldu. Gelen turistler esnafın yüzünü güldürdü.
Çanakkale Valiliğince 100. yıl dolayısıyla belirlenen "Barış mümkündür-Peace is possible" sloganının bulunduğu bez ve levhalar, Türk bayrakları, feribotlara ve çevredeki bazı binalar ile iş yerlerine asıldı.
Anzakların torunları da kente akın etti. Avustralyalı ve Yeni Zelandalılardan oluşan yabancı turistler ve gazeteciler, feribotlarla Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Eceabat ilçesine geçiyor. Törenlere katılacak halk da Eceabat'a gidiyor.
Etkinlikler dolayısıyla polis ekipleri, geçişlerin yapıldığı Çanakkale Feribot İskelesi'nin çevresindeki yüksek binalar ve iskelede geniş güvenlik önlemi aldı. İl Emniyet Müdürlüğü ile özel şirketlere ait çekiciler, güvenlik gerekçesiyle iskele civarındaki motosiklet ve bisikletleri otoparka çekti. Belediye temizlik işçileri de iskele çevresinde sürekli temizlik yaptı. İskeleye gelen gazeteciler ve vatandaşlar, polis tarafından yapılan incelemenin ardından feribota alındı. Eceabat'a geçenlerin, otobüslerle tören alanına taşınacağı bildirildi.
25 bin kişi Bigalı'dan Conkbayırı'na yürüyecek
25 Nisan'da 25 bin kişi şafak vakti Bigalı Köyünden Conkbayırı'na yürüyecek, yüz yıl önce yaşananları canlandıracak, atalarını yadedecek. Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşları sırasında 57. Alaya, "Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum" dedi ve Alay da Bigalı'dan cepheye doğru yola çıktı ve Conbayırı eteklerinde destan yazdı. O anlar 100 yıl sonra Bigalı Köyünde canlandırılacak. 25 Nisanda 25 bin kişi tıpkı ataları gibi Bigalı'dan Conkbayırı'na yürüyecek. 175 kişilik nüfusu olan köyde hazırlıklar tamamlandı.
Törenlere katılmak için kente gelen ANZAK'ların torunları da duygusal anlar yaşadı. Atatürk'ün "Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır" dediği Anzakların torunlarından Avustralyalı emekli subay Tony Sonneueld, AA muhabirine Çanakkale'den çok etkilendiklerini anlattı. Avustralyalılar için Anzak Koyu'nda yarın gerçekleştirilecek anma törenlerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Sonneueld, "Avustralya ve Yeni Zelanda'nın Anzak geleneğine göre Gelibolu, üç milletin doğuşunu temsil ediyor. Bu savaşta çok genç bir ülkenin askerlerinin beşte birini kaybettik. Gelibolu, aynı zamanda, Mustafa Kemal Atatürk ile yeni bir Türkiye'nin doğuşunu da temsil ediyor. 100 yıl önceki bu savaşta, Türkiye'nin bütün o emperyal güçlere karşı koyabilmesi hayrete düşürüyor. Dedem burada savaşmadı ama bu savaşı düşündüğüm zaman çok duygulanıyorum. Burada savaşanların bir çoğu 20'li yaşlarındaydı. O zavallılar, evlenemeden, torunları olmadan öldü" diye konuştu.
"Burası çok büyülü ve çok dokunaklı bir yer"
Yeni Zelandalı Richard Kees de 100. yıl törenlerinin çok güzel organize edildiğini, etkinliklerin, geçmişteki büyük mücadeleleri hatırlattığını belirterek, yaşadığı heyecanı dile getirdi. Richard Kees'in eşi Janette Kees de, Çanakkale'yi "çok büyülü ve çok dokunaklı bir yer" olarak nitelendirerek, "Buraya geldiğim için çok mutluyum. Bu topraklarda büyük bir mücadele ve başarı görüyoruz. Büyük babalarımızın, atalarımızın, burada, sizin topraklarınızda yatması, sizin onlara kucak açmanız çok duygulandırıcı. İlk kez geldiğim bu şehirde insanlar, çok cana yakın ve yardımsever" şeklinde konuştu.
Avustralyalı Robert Fietcher ise kentte çok kalabalık bir ortamla karşılaştığını ifade ederek, "Tarihten ve Birinci Dünya Savaşı gazilerinden Çanakkale'yi biliyorum. Burayı çok sevdim, çok güzel bir yer " şeklinde konuştu.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
ATLAS GRUP Denizc..
DENAK Depoculuk v..
HACI İBRAHİM HACI..
AKUA GROUP Su Ürü..
KALAMIŞ Denizcili..
ISKOMARINE Denizc..
KURUOĞLU Denizcil..
GN GROUP
CM Denizcilik San..
BERRAK Denizcilik
...