Milli uçak gemisi LPD vitrine çıktı
Savunma Sanayi Fuarı İstanbul'da başladı. 2019'da denizde olması planlanan Milli Savaş Gemisi LPD'nin prototipi ilk kez sergilendi. Maketi inceleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Savunma sanayi ihtiyacımızın % 54’ünü karşılayacak hale geldik. % 100 hedef için özgün tasarıma yönelmeliyiz" dedi.
Milyarlarca dolarlık askeri teknoloji ve savunma sanayii pazarında ben de varım demeye başlayan Türkiye'nin en önemli fuarlarından IDEF 12. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde başladı. Yerli savunma teknolojilerinin ilk kez görücüye çıktığı fuarda, yerli firmalar yeni tasarımlarla ürünlerini görücüye çıkardı. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayinde dışa bağımlılığın İkinci Dünya Savaşı sonrasında tersanalere kilit vurulmasıyla arttığını belirtti.
YÜZDE 54'ÜNÜ KARŞILIYORUZ
2002 yılından bu yana savunma sanayinde dışa bağımlılıkta azalma olduğunu belirten Erdoğan; 2023 hedefleri arasında, savunma sanayiini dışa bağımlılıktan tamamen kurtarmak olduğunu söyledi. Erdoğan, “2002 yılında dışa bağımlılık oranımız hala 80'lerdeydi. Bugün savunma sanayi ihtiyacımızın yüzde 54'ünü kendi imkanımızla karşılar hale geldik. Amacımız, 2023'te savunma sanayimizi dışa bağımlılıktan tamamen kurtarmaktır” dedi.
ÖZGÜN TASARIMLA ATILIM DÖNEMİ
Özgün tasarımın yeni projelerdeki hedefleri olduğunu belirten Erdoğan, “Bundan sonraki hedefimiz, özgün tasarım. Şu anda tüm projelerimiz buna yönelik. Sanayi ve teknoloji alanındaki atılımlarımız sadece savunma sanayiyle sınırlı değil. Yerli çip üretiminden, yerli tasarım otomobil üretimine, güneş ve rüzgar gülü enerjisi santraline kadar geniş bir yelpazede çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.
YERLİ PROJELERLE YAPTIKLARIMIZ
Yerli projelerin son durumu hakkında bilgi veren Erdoğan, “Ana muharebe tankımız Altay'la ilgili çalışmalar son aşamaya geldi. Prototifi hazır, yakında seri üretime geçilecek. İnsansız hava aracı sisteminde son aşamaya gelindi. Burgazada gemimizin inşası sürüyor. 100'e yakın askeri gemi ve karakol botu tersanelerimizde üretilerek deniz kuvvetlerimize ve sahil güvenlik komutanlığımıza teslim edildi. Askeri ve sivil amaçlara yönelik özgün helikopter geliştirme projesini de başlattık. Askeri personeli mayın tehdidinden koruyan Kirpi araçlarından bugüne kadar 614 adedi TSK'ya teslim edildi. Füze, güdümlü rekotler gibi ürünleri kendi teknolojilerimizle üretebilir hale geldik. Hava savunma sistemleri konusunda da çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Milli piyade tüfeği üretimi de başarıyla tamamlandı” dedi.
KÖKLÜ GEÇMİŞİMİZLE BÜYÜRÜZ
Askeri kurumlarımızın geçmişinin çok köklü olduğunun altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti: “Cumhuriyetimiz 92 yıllık olabilir ama askeri kurumlarımızın geçmişleri çok eski dönemlere kadar uzanıyor. Selçuklu Devleti'nden başlayıp Osmanlı Devleti'nde devam eden dünyanın en güçlü savaş gemileri bu coğrafyanın tersanelerinde üretildi. En güçlü toplar bu coğrafyalarda üretildi ve döküldü."
İstikrar ve güven ortamında gelişen bir Türkiye'nin bölge için de umut kaynağı haline geldiğini belirten Erdoğan, “Tüm mazlum toplumlara elimizi uzatıyor, dertlerine derman olmaya çalışıyoruz" dedi.
O kıvılcım sizi de bulur
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa'nın mülteciler konusundaki tavrını eleştirerek şunları söyledi: “Avrupa ülkelerinde toplam bulunan sığınmacı sayısı 250 bin. Mültecilerin gemilerinin Akdeniz'de batmasına kayıtsız kalıyorlar. Hatta sorunun çözümü olarak, botların limanları terk etmeden batırılmasını, imha edilmesini teklif eden ülkeler dahi var. Eğer çevrenizde bir ateş varsa oradan sıçrayan bir kıvılcım gelir sizi de bulur. Çözüm, el birliğiyle tüm imkanlarla bu yangını söndürmenin yollarını aramaktır.”
Dünyanın en büyük 5. fuarı
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 12. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nın bölgesinde en büyük, dünyada ise ilk 5 savunma sanayi fuarı arasında olduğunu anlattı. Yılmaz, “Fuar, dünya savunma sanayi firmalarıyla tedarikten sorumlu makamları bir araya getiren ve ülkeler arası savunma sanayi işbirliği faaliyetlerine zemin oluşturan en önemli platformlardan birisidir” dedi.
Türk askeri gücü adına önemli
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) Genel Müdürü Orhan Akbaş ise fuarın Türk milleti ve askeri gücü adına önemli bir gelişimi müjdelediğini vurguladı. Akbaş, şunları kaydetti: “Vakfımız; ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN, İŞBİR ve ASBİLSAN gibi vakıf bağlı ortaklıkları ile her dönemde büyüyen IDEF fuarları vasıtasıyla yerine getirmektedir.”