Deniz haydutluğunda son durum
Yayınlanan rapora göre 2015 yılının ilk çeyreğinde deniz haydutluğu olaylarında artış olduğu gözlemlenmektedir.
Güney Doğu Asya'da ortalama iki haftada bir defa bir tankere deniz haydutları tarafından saldırı düzenlendiğine değinilmektedir. 2015 yılının başından itibaren gerçekleştirilen 54 deniz haydutluğu olayının %55'lik bölümü Güney Doğu Asya'da meydana gelmiştir. Geçtiğimiz birkaç yılda düşüşe geçen deniz haydutluğu vakalarında, 2015 yılının ilk çeyreğinde 2014 yılına kıyasla %10 artış görülmektedir. 2015 yılının ilk 3 ayında, Dünya genelinde, deniz haydutları 140 rehine almıştır. Bu sayı 2014 yılındaki sayının 3 katına eşittir. Toplamda 13 gemiadamına fiziksel saldırıda bulunulmuş, bunlardan üçü yaralanmıştır.
Bölgedeki durum endişe vermekte olup, IMB Nisan 2014'ten beri 23 gemi kaçırma olayının meydana geldiğini bildirmektedir. Bahse konu olaylardan çoğu küçük tankerlerin yüklerini çalmaya yönelik yapılmıştır. Bölgede 2015 yılının ilk çeyreğinde 5 tankerin ve bir açık deniz römorkörünün saldırıya uğradığı kaydedilmiştir.
Malezya'da bir deniz haydutu gurubu tutuklanmış olup, yargılanmayı beklemektedirler. Bunun yanı sıra, bölgede saldırıların en yoğun görüldüğü yer ise Endonezya'dır. 2015 yılında meydana gelen saldırıların %40'ı Endonezya'da yapılmıştır ve saldırıların çoğu ufak çaplı hırsızlıklara yönelik kesici küçük ateşli silahlarla gerçekleştirilmiştir.
Geçtiğimiz üç ayda 8 olay meydana gelen Vietnam'da saldırılarda önemli bir artış gözlenmektedir ve bu saldırılar çoğunlukla Hai Pong ve Vung Tau bölgelerinde demirli gemilere yapılan hırsızlık girişimleridir.
Batı Afrika'da ise bir balıkçı teknesi Gana açıklarında, Nijeryalı deniz haydutları tarafından kaçırılmış, bu esnada bir kişi hayatını kaybetmiştir. Bölgede 2 ayrı olayda toplam 5 kişi kaçırılmış olup, ayrıca küçük bir tankerin de kaçırıldığı bildirilmiştir.
Bunların yanı sıra 2015 yılının ilk çeyreğinde Somali'de hiçbir saldırı meydana gelmemiştir; yine de bölgeden geçiş yapacak olan gemilere En İyi Uygulama Kılavuzu 4'e (Best Management Practice 4 – BMP4) göre hareket edilmesi tavsiye edilmektedir.