Gemide mahsur kalan arakanlı mülteciler kurtarıldı
Günlerdir denizde sürüklendikten sonra Endonezyalı balıkçılar tarafından kurtarılan 677 Arakanlı ve Bangladeşli göçmenin son derece bitkin durumda oldukları ve aralarından bazılarının tedaviye ihtiyacı olduğu bildirildi.
Endonezya'nın Aceh eyaletine götürülen göçmenlerin iki aydır teknede çok az yiyecek ve su ile beslendikleri kaydediliyor.
Aralarında gece bir kadın ve 76 çocuk da bulunan göçmenler Aceh'in Langsa kentinde geçici bir barınağa yerleştirildi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliği ile Endonezyalı yetkililerin göçmenleri kayıt etmeye başladıkları bildirildi.
Şimdiye kadar, Myanmar'ın Rohingya olarak da bilinen Arakan bölgesinden 256, Bangladeş'ten de 421 kişi kayda geçirildi.
Pazar günü de Aceh'e yaklaşık 800 göçmen gelmişti.
Endonezya, göçmenleri taşıyan ve kıyıya ulaşmak isteyen bir başka gemiye ise izin vermedi.
Tayland ve Malezya da gemilerin kıyılarına yanaşmalarına izin vermiyor.
Myanmar'daki Arakanlı Müslüman azınlığın mensupları, çoğunluktaki Budist toplumdan ve yönetimden gelen baskı ve saldırılar nedeniyle başka ülkelere kaçmaya çalışıyor. Bangladeşlilerin çoğunun ise ekonomik nedenlerle göç ettikleri sanılıyor.
Ancak bölge ülkelerinin kaçakçılığı engelleme operasyonları ardından gemi kaptanları ve insan kaçakçıları, binlerce kişinin bulunduğu gemileri deniz ortasında terk etti.
Tam olarak böyle kaç gemi bulunduğu bilinmiyor. İnsan hakları kuruluşları, bölge ülkelerini göçmenleri "ping pong topu gibi" birbirlerine yönlendirerek, bir trajediye neden olmakla suçluyor.
'Kapıları açın' çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) de bu insanların günlerdir aç ve susuz olarak teknelerinde sürüklendiklerini söylüyor.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Tayland, Malezya ve Endonezya hükümetlerine çağrıda bulunarak mağdurlara sınırlarını açmalarını istedi. Ancak bu açıklama bölge ülkeleri tarafından olumlu karşılanmadı.
Malezya İçişleri Bakan Yardımcısı Wan Junaidi Jaafar, topraklarına izinsiz giren insanlara iyi davrandıklarını ancak kıyılarına bu şekilde çıkmalarına izin veremeyeceklerini söyledi.
Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha da göçmenler için yeterli bütçelerinin olmadığını, onları kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.
Tayland, Bengal Körfezi'ndeki göçmen krizine karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere 29 Mayıs'ta uluslararası toplantı çağrısı yaptı.
Toplantıya 15 ülkenin temsilcileri katılacak. Ancak Myanmar'ın toplantıya katılacağı sanılmıyor.
BM'ye göre bu yılın ilk üç ayında Arakan Müslümanı ve Bangladeşli 25 bin kişi teknelerle Malezya, Tayland ve Endonezya'ya gitmek amacıyla teknelerle ülkelerini terk etti.
Mülteci sayısının geçen yılın aynı dönemine göre ikiye katlandığı belirtiliyor.