Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Kasım 2024
Haber
Anket
Gemi adamlarının eğitimi için yasa teklifi
AKP Bolu Milletvekili Fatih Metin, gemi adamlarının eğitimine ilişkin yeni düzenleme yapılması amacıyla yasa teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığına sunulan teklif, Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) değişiklik yapılmasını içeriyor.

Teklif, Anayasa Mahkemesinin, “Uzakyol vardiya zabiti ve uzakyol vardiya makinisti eğitimlerinin ancak lisans düzeyinde eğitim veren fakülte ve yüksekokullarda verileceğine” ilişkin iptal kararının ardından çıkan yasal boşluğu gidermeyi amaçlıyor.

KURUL BİR BAŞKAN VE SEKİZ ÜYEDEN OLUŞACAK

Teklife göre, gemi adamlarına yönelik yeterlik sınavlarını yapmak üzere Denizcilik Müsteşarlığında “Gemi Adamları Sınavları Merkezi” oluşturulacak. Gemi Adamları Sınavları Merkezi; kurul, soru hazırlama birimi, sınav komisyonu ve yayın biriminden oluşacak. Kurul, Denizcilik Müsteşarlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Ticaret Odası ve özel öğretim kurumlarından birer, YÖK'den dört temsilci olmak üzere bir başkan ve sekiz üyeden oluşacak. Kurul başkan ve üyeleri, temsilci veren kurum ve kuruluşların teklif ettiği adaylar içinden Denizcilik Müsteşarının önerisi üzerine müsteşarlığın bağlı olduğu bakan tarafından 3 yıl süreyle seçilecek.
Merkezin soru hazırlama birimi, sınav komisyonu ve yayın biriminde görev alacak kişiler başkan tarafından belirlenecek. Başkan ve kurul üyelerine, yılda altıdan fazla olmamak üzere her toplantı günü için üzerinde kamu görevi bulunmayanlara (2000), bulunanlara (1000) gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutar üzerinden toplantı ücreti ödenecek. Sınavlarda görev alacak sınav komisyonu üyelerine, her bir sınav günü için (1500) gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutar üzerinden oturum ve gözetim ücreti ödenecek.

Gemi Adamları Sınavları Merkezi, yürüttüğü faaliyetlere ilişkin olarak gerekli gördüğü takdirde hizmet satın alabilecek.

ULUSLARARASI SÖZLEŞME BAZ ALINACAK

Eğitim ve öğretim programları ile staj süreleri, Denizcilik Müsteşarlığının belirlediği asgari programlar ve staj sürelerini karşılamak ve belgelendirmek kaydıyla özel öğretim kurumları tarafından yeterlik belgesine yönelik verilen eğitimler; Denizcilik Müsteşarlığının görüşü alınarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan öğretim programına göre gerçekleştirilecek.

Gemi adamlarının eğitim, belgelendirme ve vardiya standartları hakkında uluslararası sözleşmede (STCW Sözleşmesi) belirtilen hedefleri sağlamak, denizcilikle ilgili kurum ve kuruluşların eğitim, yeterlik değerlendirmesi, belgelendirme, uygunluk onayı ve belge yenileme çalışmaları, eğitici ve değerlendiricilerin nitelikleri ve deneyimleriyle ilgili Denizcilik Müsteşarlığında “Denizcilik Eğitim Denetleme Kurulu” oluşturulacak. Kurul başkan ve üyelerinin görev süresi 3 yıl olacak. Denetleme görevini yerine getirecek denetçiler, kurum ve kuruluşların teklifi ile en az lisans düzeyinde eğitim almış adalar arasından Denizcilik Müsteşarı tarafından 3 yıl süreli olarak seçilecek. Denetçiler tarafından gerçekleştirilecek denetimler, Gemi Adamları Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Standartları Hakkında Uluslararası Sözleşmede belirtilen esaslara göre yapılacak.

Denetleme görevini yerine getirecek denetçilere, denetleme yaptıkları her bir gün için belirlenecek denetleme ücreti, üzerinde kamu görevi bulunmayanlara (1500), üzerinde kamu görevi olanlardan kadro karşılığı sözleşmeli personel olarak istihdam edilmeyenlere (750), kadro karşılığı sözleşmeli personel olarak istihdam edilenlere ise (500) gösterge rakamının aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmeyecek.

UZAKYOL VARDİYA ZABİTİ VE MAKİNİSTİ EĞİTİMİ

Uzakyol vardiya zabiti ve uzakyol vardiya makinisti eğitimi programlarına yönelik eğitimleri vermek üzere Denizcilik Müsteşarlığınca yetkilendirilen özel eğitim kurumlarında, 29 Kasım 2007 tarihinden önce eğitime başlayan öğrencilerin kazanılmış hakları saklı tutulacak.

Teklifin gerekçesinde, STCW Sözleşmesine uygun olarak gemi adamlarına yönelik eğitim özel eğitim kurumlarınca da verilmesine imkan tanındığı belirtilerek, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı sonrasında uzakyol vardiya zabiti ve uzakyol vardiya makinisti eğitimlerinin ancak lisans düzeyinde eğitim veren fakülte ve yüksekokullarda verilebileceği sonucu ortaya çıktığından ilgili KHK'de değişiklik yapma geriğinin doğduğu kaydedildi.

Eklenme tarihi: 23.01.2008




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KÖKSALANLAR Deniz..
 SALMAKİS Turizm Y..
 LİDER Gemi işletm..
 BAASE & ELSEK
 AKSAY
 URSA Denizcilik v..
 ALDEBARAN Gemi İş..
 TUR YAT SAN
 ALERİA Denizcilik..
 BEY Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim