Piri Reis Üniversitesi Eğitim Gemisi, denize açılıyor
2014 yılında Denizciler Turizm ve Denizcilik A.Ş. ye ait M/F Ankara Feribotu’nu satın alan Piri Reis Üniversitesi gemiyi tamamen yenileyerek eğitim hizmetine sundu. Piri Reis Üniversitesi öğrencileri artık kendi adını taşıyan okul gemisi ile bu eğitimleri daha etkin olarak alacaklar.
2008 yılında Tuzla’da TÜDEV (Türk Deniz Eğitim Vakfı) tesislerinde eğitim hayatına başlayan Piri Reis Üniversitesi, benimsemiş olduğu vizyonu kapsamında ilk aşamada 2013-2014 akademik yılında Tuzla sahilindeki modern yerleşkesine taşınarak öğrencilerine deniz kenarında eğitim imkanı sundu.
Ardından, şimdi kıyılarla sınırlanamayacak engin denizlere ve okyanuslara açılma içgüdüsü ile okul gemisine yatırımı gerçekleştirdi.. Denizcilik eğitimi denizi tanımadan, onu yaşamadan sağlanamaz. Bu bilinçle bugüne kadar ticaret gemileri ve diğer ülkelerle yürütülmekte olan AB Projeleri kapsamında çeşitli deniz eğitimlerine gönderilen Piri Reis Üniversitesi öğrencileri artık kendi adını taşıyan okul gemisi ile bu eğitimleri daha etkin olarak alacaklar. Aynı zamanda Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki limanlar ziyaret edilerek kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunma imkanları olacak.
Piri Reis Üniversitesi tarafından satın alınan Ankara Gemisi 1986 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin Denizyolları bünyesinde seferlere başladı. Uzun yıllar özellikle Akdeniz’de çalıştı. 2004 yılında özelleştirme süreci kapsamında Ankara Gemisi Denizciler A.Ş. tarafından satın alındı ve yine benzer çerçevede seferler yaptı.
Ankara Gemisi bu dönem zarfında özellikle dünyanın en önemli denizcilik fuarı olan Posedonia fuarına ülkemizi temsilen siyasiler, bürokratlar ve iş adamlarından oluşan katılımcılar ile Deniz Ticaret Odası’nın öncülüğünde katılım ve bayrak gösterdiğimiz gemidir. Ankara Gemisi yeni adıyla Piri Reis Gemisi, Deniz Ticaret Odası’nın ve DATİ Holding’in finans desteği ile Piri Reis Üniversitesi’ne kazandırıldı.
127.59 m boyundaki , 10.870 ton deplasman ve 18.5 knot hız ve maksimum 564 yolcu kapasitesine sahip Piri Reis Gemisi’nin genel bakım ve onarımı Çelik Tekne Tersanesi’nde büyük ölçüde tamamlandı. Aynı zamanda üst düzeyde eğitim imkanlarını vermek üzere ek donanım ve sınıf imkanları sağlandı. Eğitim ve staj imkanlarının ötesinde; geniş kapsamlı konferans seminer vb bilimsel etkinliklerin de düzenlenmesi mümkün hale getirildi.
21 Temmuz 2015’de yaklaşık 250 öğrenci ile ilk açık deniz eğitim seyrine başlayacak olan Piri Reis Gemisi ile yıl içerisinde okutulan derslerin uygulamalı eğitimleri yanı sıra öncelikle Karadeniz ve Ege limanları olmak üzere çeşitli ülke limanlarında bayrak gösterilerek ülkemizin ve Türk Denizciliğinin tanıtımı yapılacak. Eğitimlere Piri Reis Üniversitesi öğrencileri yanı sıra belirli kontenjan dahilinde ülkemizdeki diğer eğitim kurumlarından öğrencilerin de katılımı sağlandı.