''Arama 1'' gemisi, balık stokunu araştırıyor
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsünce kullanılan "Arama 1" isimli araştırma ve kontrol gemisi, Akdeniz ve Antalya Körfezi'nde balık stokunu incelemek üzere denize açıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Akdeniz ve Ege'de hizmet vermesi amacıyla 6 milyon liraya yaptırılan gemi, Akdeniz'deki balıkçılık kaynakları ile Antalya Körfezi'ndeki dev kırmızı karides türlerinin stoklarının araştırılması için Kemer açıklarında, 60 metre derinliğe demir attı.
Modern teknik cihazlarla donatılan, seyir ve donanım özellikleri bakımından Avrupa 'da 4'üncü, dünyada 11'inci sırada bulunan 32 metre uzunluğundaki gemiden yapılan yarım saatlik trol çalışmasında elde edilen 28 türdeki balık, incelemeye alındı.
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yılmaz Emre, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü işbirliğinde aylık ve mevsimsel iki proje için çalışmalara başladıklarını söyledi.
"Akdeniz balıkçılık kaynaklarının araştırılması" ve "Antalya Körfezi'nde dağılım gösteren dev kırmızı karides türlerinin stok büyüklerinin hesaplanması" projelerinde Türkiye 'nin balıkçılık sektörü için önemli veriler toplayacaklarını anlatan Emre, veriler ışığında avcılık yönetimine yönelik sonuçlar ortaya koyacaklarını bildirdi.
Enstitü olarak araştırma, üretme ve eğitim alanlarında hizmet verdiklerinin altını çizen Doç. Dr. Emre, "Arama 1" adlı gemi ile Akdeniz'de ihtiyaç duyulan önemli çalışmaları gerçekleştireceklerini belirtti.
Emre, geminin Akdeniz'in yanı sıra Ege bölgesine de hizmet vereceğini, ayrıca denetim amaçlı da kullanılacağını kaydetti.
- Balıkçılık sektörüne ışık tutacak veriler toplanacak
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aydın Ünlüoğlu, proje kapsamında Akdeniz kıyılarında örneklemeler yaptıklarını söyledi.
Proje kapsamında Kemer açıklarında 60 metre derinlikte trol çalışması yaptıklarını anlatan Ünlüoğlu, denize gönderdikleri ağ ile dipteki balık türlerini topladıklarını ifade etti. Ayrıca ağ ile gönderdikleri sensörlerle deniz dibindeki hareketliliği izlediklerini kaydeden Ünlüoğlu, yarım saatlik çalışmanın ardından ağı güverteye çektiklerini ve balıkları türlerine göre ayırdıklarını, bunları ağırlıkları, boyları, yaşlarına göre laboratuvarda incelediklerini vurguladı.
Verileri toplayıp, kaydettiklerini ifade eden Ünlüoğlu, projelerin yaklaşık iki yıl süreceğini ve örnekleme çalışmasının Fethiye Körfezi'nden İskenderun Körfezi'ne kadar devam edeceğini bildirdi.
Türk balıkçılığı açısından önemli verilere ulaşacaklarını anlatan Ünlüoğlu, balık türlerinin, stoklarının, yönetiminin değerlendirileceğini, stokların korunması için de adımlar atılacağını dile getirdi.
Ünlüoğlu, 9 kişilik ekiple çalışmalara başladıklarını, çalışma kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı personelinin de yetiştirilmesinin amaçlandığını vurguladı.