TCG Gediz Fırkateyni tarihi seferini tamamladı
TCG Gediz Fırkateyni, Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya seferinin 125'inci yıl dönümü anısına çıktığı tarihi seferini tamamlamasının ardından, Marmaris Aksaz Deniz Üssü'ne döndü.
Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'nden 1 Nisan'da 233 personeliyle yola çıkan TCG Gediz Fırkateyni, 122 gün süren seferinin ardından çıkış yaptığı üsse döndü. TCG Gediz için Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda düzenlenen karşılama törenine, Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat, Japonya Askeri Ataşesi Yoshinaga Kamo, üste görevli askerler ile seyirden dönen askerlerin yakınları katıldı.
Törende ilk olarak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele'nin mesajları okundu.
Tuğamiral Yaycı, törende yaptığı konuşmada, Ertuğrul Fırkateyni'nin 1890 yılında Japonya'nın Kuşimoto açıklarında yakalandığı fırtına sonucu kayalıklara çarparak batmasının, şanlı Türk tarihinin kahramanlıklarla dolu sayfalarının yanında kendilerine verilen vazife uğruna her türlü güçlükle mücadele eden leventlerin hazin hikayelerinden biri olduğunu hatırlattı.
Ertuğrul Fırkateyni'nin şehitleri anısına, seyrin aynısının 125'inci yıl dönümünde bir kez daha icra edildiğini belirten Yaycı, "Deniz Kuvvetleri olarak, daha önce 1990 ve 2000 yıllarında Turgutreis, 2011'de Gemlik Fırkateyni ile icra edilen Uzakdoğu seyrinin dördüncüsü, Gediz Fırkateynimiz tarafından başarıyla tamamlandı. Gediz, 13 ülkeyi ziyaret ederek, dünyanın değişik bölgelerinde Türkiye'nin tanıtımına ve ikili ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağladı" dedi.
Yaycı, seyri sırasında Gediz Fırkateyni'ni, uğradığı 18 limanda yaklaşık 10 bin kişinin ziyaret ettiğini ve gidilen ülkelerde verilen resepsiyonlarda, aralarında o ülkelerin üst düzey erkanının da bulunduğu yaklaşık bin 600 misafirin ağırlandığını kaydetti.
Körfeze girişinde diğer gemiler tarafından çalınan düdükle selamlanan TCG Gediz, iskeleye yanaştırıldı. Gemiden inen askerler, bandonun çaldığı marş eşliğinde koşar adımlarla tören alanındaki yerini aldı. TCG Gediz Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Yusuf Kocaman, görev sonu raporunu Güney Görev Grup Komutanı Yaycı'ya arz ederek, yeni görevlere hazır olduklarını bildirdi.
Daha sonra seyirden dönen askerler, 4 ay uzak kaldıkları aileleriyle hasret giderdi. Asker ve ailelerinin buluşmasında duygusal anlar yaşandı. Asker yakınları daha sonra askeri gemide bir süre konuk edildi.
40 bin kilometre yol kat etti
TCG Gediz'in 122 günlük seferi sırasında bin 725 saat seyir yaparak yaklaşık 40 bin kilometre mesafe kat ettiği belirtildi. Japonya'daki Ertuğrul şehitlerini anma faaliyetlerini başarıyla gerçekleştiren Gediz Fırkateyni'nin Çin'in Qingdao, Japonya'nın Şimonoseki, Filipinler'in Manila limanlarını ziyaret eden ilk Türk savaş gemisi olduğu kaydedildi.
Gediz'in tamamıyla milli komuta kontrol sistemine sahip olan hava, su üstü ve denizaltı tehditlerine karşı silah, sensör ve sistemlerle donatıldığı belirtildi. Gemide su üstü hedeflerine karşı 150, hava tehditlerine karşı ise 50 kilometre menzile sahip güdümlü mermiler bulunduğu öğrenildi. Ayrıca geminin, denizaltılara karşı azami 18 kilometre menzile sahip modern torpidolarla donatıldığı ifade edildi.
Osmanlı Devleti tarihinin en uzun seyirlerinden birine çıkan Ertuğrul Fırkateyni, 15 Eylül 1890'da yurda geri dönmek için Yokohama Limanı'ndan ayrılmış, tayfun sebebiyle 16 Eylül 1890'da Kuşimoto açıklarında kayalıklara sürüklenerek batmıştı. Gemideki 531 denizci şehit olmuş, 69 levent sağ olarak kurtarılmıştı.