Türkiye gemi inşaatında uçuşa geçti
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Türkiye gemi inşaatında uçuşa geçti, rakiplerimiz mal bulmuş mağribi gibi bu kazaları önümüze getirmeye başladı. Kimseye zaafımızdan, ihmalimizden malzeme vermeyeceğiz, tedbirimizi alacağız” dedi.
Yıldırım, Yalova Valiliği ile Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret AŞ'nin düzenlediği, ikinci dönem “İstihdam Geliştirme Garantili Kursu”nun sertifika töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 8 bin 400 kilometrelik sahil şeridiyle, bir deniz ülkesi olduğunu belirtti.
Türkiye'de 2001 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından tüm sektörlerde olduğu gibi denizciliğin de dibe vurduğunu ifade eden Yıldırım, krizin ardından Türk bayraklı gemilerin, Türk karasularının dışına çıkamadıklarını, çıkmaları halinde de gemicilerin tutuklandıklarını hatırlattı.
Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:
“Türk Bayrağı dünya denizlerinde kara listeye alınmıştı. Liman ücretleri ve yakıt pahalılığı nedeniyle Türk karasularında da deniz taşımacılığı bitmiş durumdaydı. İlk başta ehil insanları denizcilik müsteşarlığına getirdik ve 3 yılda Türk bayraklı gemilerin dünya denizlerinde kara listeden çıkmasını sağladık. Dışarı çıkan her 100 gemiden 25'i tutuklanırken, şimdi sadece 5'i tutuklanıyor. Yaptıklarımız sonucu Türkiye hem içeride hem de dışarıda itibarlı ülke haline geldi.”
Yalova'nın Altınova ilçesinin 3 yılda yapılan 46 tersaneyle, Tuzla'dan daha büyük bir kapasiteye sahip olduğuna da dikkati çeken Yıldırım, “Bu 46 tersanenin tamamıyla çalışması; 1.5 katrilyonluk yatırım, 20 bin doğrudan çalışan anlamına geliyor. Peki bunun nesine karşı çıkılıyor, anlayabilmiş değilim. Buraya gelene kadar hukuki mücadele verdik, engelleri aştık ama sonunda Yalova kazandı” diye konuştu.
İŞ KAZALARINDAN KORUNMA YOLLARI
Son günlerde tersanelerde herkesin yüreğini dağlayan ölümlü kazalar yaşandığını hatırlatan Bakan Yıldırım, kursu bitirerek sertifika almaya hak kazanan işçilere, iş kazalarından korunma yollarını anlattı.
Yıldırım, dünyanın hiçbir yerinde “kazalar oluyor” diye iş yerlerinin kapatılmadığını belirterek şöyle devam etti:
“Bu, 'öğrencileri ortadan kaldıralım, eğitimi yönetelim' anlayışıyla eşdeğerdir. Kazalar kader, alın yazısı değildir, önlenebilir. Hayatınızdan birinci derecede kendiniz sorumlusunuz, ikinci derecede de iş verenler sorumludur. Emniyetin pazarlığı olmaz. Emniyetin bedeli ne olursa olsun alacaksınız. Son olarak da idare yani biz sorumluyuz. Tedbiri almayan işvereni cezalandıracağız.”
TÜRKİYE'DE GEMİ YAPIMI
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Türkiye'nin gemi inşasında dünyada 23. sıradan 5. sıraya yükseldiğine işaret ederek, şunları söyledi:
“Türkiye gemi inşaatında uçuşa geçti, rakiplerimiz mal bulmuş mağribi gibi bu kazaları önümüze getirmeye başladı. Kimseye zaafımızdan, ihmalimizden malzeme vermeyeceğiz. Tedbirimizi alacağız.
2013'e kadar geleneksel gemi inşa ülkesi yani, üçüncülüğü paylaşan ülke olacağız; hedefimiz bu. Japonya, Kore ve Çin'in ardından Türkiye gelecek. Bu hedef için çalışıyoruz. Buna da uzak değiliz. 1998-2002 yılları arasında gemi inşa ve onarımında elde ettiğimiz 1.1 milyar dolar, 2002-2007 arasında elde ettiğimiz katma değer 6 milyar dolar. İşte gemi inşasındaki gelişmenin en çarpıcı örneği. Tersane sayımız da 37'den 138'e çıktı. İşte gelişen ve üreten Türkiye budur.”
Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret AŞ'nin bölgeye 2 hastane ve 1'i gemi yapım meslek lisesi olmak üzere 2 okul yaptıracağını belirten Yıldırım, “Önümüzdeki 5 yıl içinde gemi inşası sektöründe 15 bin çalışana ihtiyacımız var. Açılacak okul ve düzenleyeceğimiz kurslar ile yetişmiş meslek elemanı ihtiyacını karşılayacağız” dedi.
Konuşmaların ardından kursu başarıyla bitiren 245 kişiye sertifikaları verildi. Sertifika alan işçilerin pazartesi günü iş başı yapacakları bildirildi.