Knidos’da 2 bin yıllı gemi gün yüzüne çıktı
Ege ve Akdeniz'in birleştiği yerde özel konumu ve geçmişte birçok ünlü bilim insanına ev sahipliği yapmasıyla bilinen Datça'daki 2 bin 600 yıllık Knidos Antik Kenti'nde su altında yürütülen arkeolojik araştırmalar sırasında tespit edilen 2 bin yıllık gemi tipi maltız (mangal) çıkarılarak muhafaza altına alındı.
Astronomi ve matematik bilimci Eudoksus, doktor Euryphon, ressam Polygnotos ve dünyanın yedi harikasından biri olarak gösterilen İskenderiye Feneri'nin mimarı Sostratos'un yaşamına tanıklık ettiği rivayet edilen Knidos Antik Kenti, Ege ile Akdeniz'in birleştiği yerde bulunan özel konumu ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Knidos Antik Kenti Kazı Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertekin Doksanaltı, kentte uzun süre ara verilen kazılara 2013 yılında yeniden başladıklarını ve bu yıl da 35 kişilik bir ekiple çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
Knidos Antik Kenti'nin ayağa kaldırılması için kentte önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Doksanaltı, antik kentin gün yüzüne çıkarılmasını Datça'nın geleceği açısından önemli bulduklarını, bu yıl tiyatroda kazı ve restorasyon çalışması, kiliselerde kazı çalışması yaptıklarını kaydetti.
"Su altından 2 bin yıllık maltız çıkarıldı"
Knidos Antik Kenti'nin aynı zamanda bir liman kenti olduğunu ifade eden Doksanaltı, liman çevresinde ve kent yakınlarında su altındaki kültür varlıklarının detaylı araştırması ile başka kültür varlığının bulunup bulunmadığına yönelik çalışma yaptıklarını dile getirdi.
Doksanaltı, 2015 yılı Knidos kazı ve araştırmaları kapsamında yürütülen Knidos Antik ticari limanı içerisindeki su altı çalışmalarında az sayıda örneği günümüze ulaşabilen "Gemi Tipi Maltız" bulunduğunu belirtti.
Su altı tespit çalışmaları sırasında ekipteki Erdoğan Aslan tarafından tespit edilen maltızın (çoğunlukla yemek pişirmekte kullanılan, içinde ızgarası bulunan, ayaklı ve taşınır ocak) gün yüzüne çıkarıldığını belirten Doksanaltı, şöyle konuştu:
"Günümüze çok az örneğine ulaşabilen maltız, alışık olunanın dışında silindirik formlu olmayıp, yayvan biçimiyle gemiler için tasarlanmıştır. Gemilerde oluşabilecek sallantılardan en az etkilenebilecek formuyla önde bir köz tepsisi arkada ise kısa silindirik formlu köz haznesi ve pişirme kabının yerleştirileceği ayaktan oluşmaktadır."
Doksanaltı, 2 bin yıl öncesine ait özel bir nitelik taşıyan ve antik çağ tekneleri için üretildiği anlaşılan maltızın tuzdan arındırma, restorasyon ve konservasyon işlemleri sonrasında Marmaris Müzesi Müdürlüğü'nde sergileneceğini ifade etti.
"Knidos, halen gösterişi ve ihtişamını koruyor"
Knidos'un ünlü limanlarının halen işlevlerini sürdürdüğüne işaret eden Doksanaltı, "Aradan geçen yüzyıllara rağmen doğal konumu ve yapılarıyla Knidos, halen gösterişi ve ihtişamını koruyor. Elde ettiğimiz buluntular da bize bunu gösteriyor" diye konuştu.
Kazı çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve desteğiyle yürüttüklerini anlatan Doksanaltı, Knidos kazı ve araştırmalarına verdikleri destek için yetkililere teşekkür etti.