Denizdeki rekabet karaya çıktı, limanlarda taşlar yerinden oynuyor
Denizcilik sektöründe navlundaki düşüş ve artan rekabet, gemi taşımacılığını farklı arayışlara yöneltiyor. Son 30 yılın en düşük seviyesine gerileyen navlunları yükseltme çabaları da sonuç vermeyen denizcilik şirketleri, taşımacılıktan para kazanamaz hale geldi. Bunun üzerine liman masraflarından kazanma yoluna giden sektörün büyük oyuncuları, liman yatırımlarına yöneldi. Bu durum, limancılıkta taşları yerinden oynatmaya başladı. Başını küresel denizcilik şirketlerinin çektiği liman rekabetinin yansımaları Türkiye’de de görülüyor.
Taşımacılıktan para kazanamayan şirketlerin liman yatırımlarına yöneldiğini, böylece denizdeki rekabetin karaya taşındığını belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, sektörün önde gelen oyuncularından MSC’nin Tekirdağ’daki Asyaport Limanı, Dubai Port’un Yarımca’daki liman yatırımı, Safi Grup tarafından satın alınan Derince Limanı, Fransız konteyner taşımacılık şirketi CMA CGM’nin Yılport'taki ortaklığının, bu gelişmenin en büyük göstergesi olduğunu söyledi. Limancılıkta başrolünü küresel denizcilik firmalarının oynadığı yeni bir senaryonun yazıldığını dile getiren Öztürk, şimdi de limancılıkta ikinci perdenin açıldığına dikkat çekti.
Bayramdan hemen önce Hong Konglu Cosco Pasific’in, oluşturduğu bir konsorsiyumla Kumport’u satın aldığını hatırlatan Öztürk, şöyle devam etti: “Danimarka merkezli A.P. Moeller-Maersk, İspanyol konteyner limanı operatörü Grup Maritim TCB’yi satın aldığını duyurdu. Bildiğiniz gibi Aliağa’daki TCE Ege Konteyner Terminali’ni, Grup Maritim TCB işletiyor. Dünyanın en büyük liman işletmecilerinden APM Terminals, 1,3 milyon TEU kapasiteli Petkim’in Petlim Limanı’nı, bu yılın son çeyreğinde hizmete almaya hazırlanıyor. Başta Batıçim olmak üzere Aliağa bölgemizdeki limanlar, yeni yatırım hamlesine girişti. Ortadoğu’da taşımacılıkta Mersin ve İskenderun Limanı her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Yine Rusya ve İran bağlantıları dolayısıyla Karadeniz limanlarımız öne çıkacak.”
‘LİMANLARIN DEMİRYOLU VE KARAYOLU BAĞLANTILARI BİR AN ÖNCE SAĞLANMALI’
Dünyada yükün yüzde 90'ı olan yaklaşık 11 milyar tonun denizyoluyla taşındığına dikkat çeken Öztürk, “Liman yatırımlarında Türkiye öne çıkıyor. Ülkemizin dünyanın lojistik ve aktarma merkezi olabilmesi için limanların demiryolu ve karayolu bağlantılarının sağlanması, Anadolu bağlantılarını sağlayacak lojistik merkezlerin bir an önce kurulması ve intermodal taşımacılığın geliştirilmesi gerekiyor. Eğer Türkiye ve Ege dünyanın aktarma merkezi olacaksa Kuzey Ege Çandarlı Limanı ve İzmir Alsancak Limanı da bu gelişmenin dışında kalamaz. Bu limanlarımıza yönelik önerdiğimiz yatırımların da gecikmeden hayata geçirilmesi çok önemli.” diye konuştu.