Çin Denizi’nde sular ısındı
Güney Çin Denizi’nde 5 ülkenin hak iddia ettiği bölgeye askeri üs kurmak için suni adalar inşa eden Çin, ABD’yi bölgeye savaş gemileri yollayıp tacizde bulunmakla suçladı. Çin hükümeti, ülkedeki ABD Büyükelçisi’ne nota verdi.
Çin’in kıta sahanlığı bakımından büyük bölümünün kendisine ait olduğunu iddia ettiği Güney Çin Denizi’nde kurduğu suni adaya Amerikan savaş gemisinin yaklaşması üzerine bölgede tansiyon yükseldi.
Bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, güdümlü füze donanımlı USS Lassen gemisinin Çin’in Subi ve Mischief mercan kayalıklarıyla Spratly Takımadaları çevresinde ilan ettiği yaklaşık 20 kilometrelik bölgeye girdiğini doğruladı. Yetkili, ‘seyrüsefer serbestisi (Egemen bir devletin bayrağını taşıyan bir gemiye müdahale edilemez) ilkesinden doğan hakların kullanıldığını söyledi. Pekin yönetimi ise ABD’nin adaların yanından savaş gemisi geçirmesini kınarken, ABD gemisinin radarla izlendiğini, daha fazla yaklaşması halinde vurulacağı tehdidini savurdu.
ABD’yi yasadışı egemenlik ihlali ile suçlayan Çin’in dışişleri bakan yardımcısı Zhang Yesui, ABD Büyükelçisi Max Baucus’u bakanlığa çağırıp aynı eylemin bir daha tekrarlanmaması için nota verdi.
BÖLGE PETROL ZENGİNİ
Çin , yeni oluşturduğu adaya askeri üs de kurmayı planlıyor. Bölgedeki ABD müttefiklerinden Filipinler ise bu bölgeden dünya petrol ticaretinin üçte birinin geçtiği ayrıca balıkçılık ve doğalgaz bakımından zengin kaynaklara sahip olduğu gerekçesiyle buna karşı çıkıyor. ABD, geçtiğimiz günlerde Güney Çin Denizi’ne askeri gemi sokmamanın bölgenin büyük bölümünün kendi suları olduğunu iddia eden Çin’in bu iddiasını tanımak anlamına geleceğini, bu sebeple gemi yollamayı planladıklarını açıklamıştı. Çin, Güney ve Doğu Çin denizlerinin yüzde 80’inde hak iddia ediyor. ABD, aylar önce ticari taşımanın yıllık 5 trilyon doları bulduğu bölgede düzenli devriye görevi yapacaklarını açıklamıştı.
5 ÜLKE DAHA HAK İDDİA EDİYOR
Çin ’den başka Güney Asya Denizi’ndeki Tayvan, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler de zengin kaynaklara sahip olduğu düşünülen bölgede hak iddiasında bulunuyor. Çin bölgede sular altında kalan mercan kayalıklarına kum püskürtüp üzerini de betonla kaplayarak 2014’te dev bir sualtı tarama projesi için adalara dönüştürdü. Uluslararası denizcilik kuralları, ülkelerin doğal adaların çevresinde 20 kilometrelik egemenlik alanı ilan etmesine izin veriyor. Ancak bu, su altında kalan ve insan eliyle yükseltilen alanları kapsamıyor. bölgedeki ticari taşımanın yıllık değeri 5 trilyon doların üzerinde.