Yumurtalık Serbest Bölgesine 5 Tersane
Yumurtalık Serbest Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgilere göre, ÇED raporunu alan ve merkezi İstanbul `da bulunun Akbaşoğlu Denizcilik Grubuna bağlı Akdeniz Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret AŞ , kiraladığı 80 bin metre kare alan üzerinde tersane kurmak için başlattığı inşaat çalışmalarını sürdürüyor.
Yaklaşık 30 milyon dolara mal olacak tersanenin yıl sonuna doğru tamamlanması planlanıyor. Tersanede yılda 7 bin ile 15 bin ton ağırlığı arasında 6 geminin inşa edileceği, gemilerin bakım ve onarımlarının yapılacağı , yaklaşık 500 kişinin istihdam edileceği kaydedildi.
Bu arada, 250 dönümlük alanda tersane kurmak için serbest bölge yönetimi ile sözleşme imzalayan Tersan Gemicilik ve Sanayi Ticaret AŞ ise ÇED raporunu almak için çalışmalarını sürdürüyor. Kiralanan alanda düzenleme çalışması yapan firma, yaklaşık 34 milyon dolar tutarında yapacağı harcamayla yılda 50 bin ton ağırlığında 2 geminin üretileceği tersane yapacak.
Bu yılın sonlarında temeli atılması planlanan tersanede yaklaşık 250 kişinin istihdam edileceği bildirildi. Hisarlı Denizcilik tarafından da serbest bölgede tersane kurulmak üzere 46 bin metre kare alanın kiralandığı belirtildi. ÇED raporu için çalışmalarını sürdüren firmanın yaklaşık 20 milyon dolar tutarındaki bir yatırımla 250 kişinin istihdam edileceği tersane kuracağı kaydedildi.
İstanbul `da kurulu Med Marine Denizcilik Römorkaj ve Eskort Hizmetleri Ticaret Ltd . Şti Hukuk Müşaviri Zümrüt Yezdani de Yumurtalık `ta tersane kurmak üzere 500 bin metre kare alan kiraladıklarını söyledi. Yaklaşık 100 milyon dolar tutarındaki yatırımla kuracakları tersanede yılda 80-100 geminin bakım ve onarımını yapacaklarını belirten Yezdani, tersanenin temelini yıl sonuna doğru atacaklarını bildirdi.
Yezdani, 24 ay içerisinde tamamlamayı planladıkları tersanede ilk etapta 2 bin kişiyi istihdam edeceklerini kaydetti.
AKDENİZ `İN EN BÜYÜK TERSANESİ
Öte yandan, eski BJK yöneticisi İhsan Kalkavan `ın sahibi olduğu Beşiktaş Denizcilik Grubu da serbest bölgede yaklaşık 320 bin metre kare alanda kurmayı planladığı tersanenin inşaatına başlamak için ÇED Raporunun çıkmasını bekliyor.
Bu yılın sonlarına doğru çıkması beklenen ÇED raporunun ardından inşaat çalışmalarına başlanacağı ve Akdeniz `in en büyüğü olacak tersanede yılda 100 geminin bakım ve onarımı ile 2 geminin üretimi gerçekleştirilecek.
Yaklaşık 3 yıl içinde tamamlanması planlanan tersanede, 3 bin kişinin de istihdam edileceği ifade edildi.