GAÜ'de ''Denizcilik Örf ve Adetleri Sempozyumu''
Girne Amerikan Üniversitesi (GAU) Denizcilik Kulübü’nün, bu yıl ikincisini düzenlediği “Denizcilik Örf ve Adetleri Sempozyumu” GAU Milenyum Senato Kongre Merkezi’nde büyük bir katılımla gerçekleştirildi.
Sempozyumun ilk konuşmasını yapan GAU Denizcilik ve Lojistik Kulübü Başkanı Gamze Nur Yalçın, büyük bir değişim ve gelişim sürecinde olan denizcilik ve ulaştırma sektörü için eğitimli insan kaynağına olan ihtiyacın her geçen gün arttığını belirterek “Çalışmalarımıza kulüpçülük değeri yükleyerek sektörün daha iyi algılanması ve bu alana yenilikler katmaya öncülük eden bir çalışma içindeyiz” dedi.
Denizcilik örf ve adetleri
Daha sonra konuşan Kaptan Osman Eryaşar da denizcilik örf ve adetlerine değinerek “Denizdeki yaşam, konuşmamızın içeriği. Öncelikle gemiye daha ilk adım atacağınız günden itibaren terimlerle birlikte size hoşgeldin diyorlar” dedi. Konuşmasında zaman içinde yok olmaya başlayan adetlere de dikkat çeken Eryaşar “Bizim zamanımızda herhangi bir askeri gemi görüldüğünde bayraklar yarıya indirilirdi, bu bir saygı işaretiydi, günümüzde bu adetlerin kendi içinde kaybolup gittiğini görüyoruz” diyerek şunları söyledi:
“Denizcilikte kaybolmayacak ve her zaman devam edecek olan şudur: İnsan ırkı kendini bildiğinden beri denizle olan aşkını sürdürebilmek için disiplin ve hiyerarşiden hiç bir zaman kopamayacaktır. Bir gemide disiplin yoksa orada hiyerarşi de yok demektir, dolayısıyla o gemide ekip ruhu da kendiliğinden olmayacaktır”
Denizciliğin zorlukları
Kaptan Cevdet Bakır ise denizciliğin zorluklarına işaret ettiği konuşmasında “Denizcilikte en zor olan, sevdiklerinizden ayrı kalmanızdır. Bunun nedeni de şu anda giymiş olduğunuz üniformanızdır. Tüm dünyaya baktığınızda giydiğiniz üniformaların benzerini görebilirsiniz, sadece işaretler farklı olabilir, çünkü biz bu mesleğe girerek yeni bir milletin üyesi oluyoruz” dedi.
Üniformanın gerekliliği
Sempozyumun son konuşmasını GAU Denizcilik ve Ulaştırma Yüksekokulu Müdürü, Uzakyol Kaptanı Efdal Safel yaptı. “Denizcilik örf ve adetleri bizim için hayatidir, üniformanın gerekliliği, kıyafetiniz ve tavrınız çok önemli” diyerek başladığı konuşmasında, şu tavsiyelerde bulundu:
“Herkese eşit davranacaksınız, yapmış olduğunuz işin etik değerlerini bileceksiniz, doğru karar verirken etik değerleri kullanacaksınız. Etik değerler sizi üstün kılacaktır. Kültürel duyarlılık da sizleri ilgilendiriyor ve saygı göstermeniz gerekiyor”