Denizaltıda Türk tasarımcı imzası
Türkiye, 2 milyon avro karşılığında Almanya’dan sipariş ettiği 6 denizaltının tasarımını beğenmeyince Türk tasarımcılar devreye girdi. Denizaltıların tasarımı Türklerin katkılarıyla yapıldı. Denizaltıların boyu uzatıldı ve sıcak denizlerde kullanılabilmesi için düzenlemeler yapıldı. Yeni tip denizaltı 2020’de envantere girecek.
Türkiye'nin savunma sanayiindeki millileşme adımları ilk meyvelerini vermeye başladı. Türkiye'nin Almanya'dan 2 milyon avro'ya sipariş ettiği 6 adet yeni tip denizaltının tasarımında Türklerin imzası var. Edinilen bilgiye göre, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK), Almanya'dan gelen denizaltı tasarımlarını beğenmedi. Almanların tasarımını değiştiren DKK, denizaltıları kendi ihtiyaçlarına göre değiştirdi ve modernize edilmesini sağladı.
2020'DE TESLİM EDİLECEK
DKK'ya bağlı bir AR-GE merkezi olarak çalışmalarını yürüten Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM), denizaltıların tasarımında aktif rol aldı. Denizaltının boyu uzatıldı, alt sistemlerinde ise daha sıcak denizlerde kullanılmasına yönelik düzeltmelere gidildi. Böylelikle kağıt üzerinde Alman tasarımı yazsa da Türkiye'nin alacağı denizaltıların tasarımı Türk-Alman ortaklığıyla belirlenmiş oldu. DKK'nın, denizaltının tasarımında istediği değişiklikler ve kredi süreci, projenin süresini de uzattı. Sözleşmesi 2009 yılında imzalanan ve 2011 yılında yürürlüğe giren proje kapsamında ilk denizaltının inşasına Eylül 2015'te başlandı. Denizaltıların DKK'ya teslimatının 2020 yılından itibaren başlaması öngörülüyor.
UÇAK GEMİSİNDE DE AYNI
DKK'nın savaş gemilerinde ihtiyaca göre tasarım müdahalesi, kamuoyunda "uçak gemisi" olarak bilinen Havuzlu Çıkarma Gemisi'nde de (LPD) yaşandı. Tasarımını "Navantia" adlı İspanyol tersanesinin yaptığı projede de ARMERKOM tasarımcıları devreye girdi. DKK'nın ihtiyaçları ve gelecek öngörüleri doğrultusunda geminin tasarımı konusunda uzun süren görüşmeler yürütüldü. Gemi için öngörülen tasarımlar, Türk tasarımcıların da katkısıyla oluşturulurken, DKK'nın bunlar arasından seçtiği tasarımın yapılmasına başlandı.
İSİM HASSASİYETİ
Havuzlu Çıkarma Gemisi, kamuoyunda "uçak gemisi" olarak biliniyor. Ancak Türkiye'nin bu konudaki örnek bir hassasiyeti dikkat çekti. Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkilileri, "Gemimiz helikopter gemisidir. İnsani yardım amaçlıdır. Yani 'yurtta sulh cihanda sulh' ilkesinden hareketle bu isim konulmuştur. Uçak gemisi saldırgan bir platformdur ancak bizim gemimiz barışçı amaçla üretilmektedir ve biz bu gemiye Helikopter Gemisi demeyi tercih ediyoruz" ifadelerini kullandılar.
Helikopter gemisi geliyor
Havuzlu çıkarma gemisi, 220 metre boyuyla Türkiye'de şu ana kadar inşa edilmiş en büyük savaş gemisi olacak. Helikopter gemisi, tamamlandığında, dünyadaki mevcut uçak gemilerinden artı özelliklere sahip olacak. Uçak gemilerinde olmayan bir özellik olarak helikopter gemisi, tankları kıyıya taşıyabilecek. Gemi, bu haliyle dünyadaki uçak gemilerinden daha büyük ve kapsamlı bir gemi olarak uluslararası arenada dikkat çekiyor. 2021 yılında DKK'nın envanterine girmesi beklenen geminin proje bedeli yaklaşık 900 milyon avro olacak.