Muğla'da 4 bin yıllık gemi batığı bulundu
Muğla'nın Marmaris ilçesinde yürütülen su altı kazısında Hisarönü Körfezi'nde 4 bin yıllık gemi batığı bulundu.
Proje yürütücüsü Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Harun Özdaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin su altı coğrafi bilgi sistemini ortaya çıkarmak için çalışma yaptıklarını söyledi.
Türkiye'nin Sualtı Mirasının Araştırılması Projesi'nin 2007 yılından bu yana yürütüldüğünü vurgulayan Özdaş, projenin Kalkınma Bakanlığının destekleri ile başladığını kaydetti.Projede konusunda uzman 15 kişiden oluşan ekibin yanı sıra su altı arkeologları, deniz jeofizikçileri ve deniz biyologları bulunduğunu belirten Özdaş, proje kapsamında Türkiye karasularında, özellikle dalınabilir derinliklerdeki batmış gemilerin de envanter çalışmasını yaptıklarını dile getirdi.
Çalışmalar kapsamında değişik yüzyıllara ait yaklaşık 4 bin yıllık bir zaman dilimini içine alan bir dönemde suyun altına iz bırakan gemileri araştırdıklarını ifade eden Özdaş, "Bu gemilerin hem kendi kalıntılarını hem çapaladıkları yerleri hem de onlardan düşen objelerden yola çıkarak bir harita çıkarıyoruz. Yaptığımız çalışma bu. Biz bunu Türkiye’nin Su Altı Coğrafi Bilgi Sistemi olarak tanımlıyoruz" dedi.
Benzersiz bir batık
Araştırmalar sırasında Hisarönü Körfezi’nde Tunç Çağı’na tarihlenen ve buluntuları ile benzersiz bir batık keşfedildiğine işaret eden Özdaş, "Türkiye’de yapılan su altı araştırmalarında 30 yıl sonra ilk defa bir Türk üniversitesi tarafından Tunç Çağı batığı bulunmuş ve ilk kazı sezonu başarıyla tamamlanmıştır" diye konuştu.
Özdaş, günümüzden yaklaşık 4 bin yıl önce Ege'de seyir halindeyken büyük olasılıkla bir fırtına sonrası batan gemiye ait kalıntıların 40 metre derinliğe kadar devam ettiğini tespit ettiklerini anlatarak, şöyle konuştu:"Elde edilen sonuçlar, bölge tarihine önemli veriler sunacak niteliktedir. Marmaris Müze Müdürlüğü ile bilimsel başkanlığı tarafımızdan yürütülen kazı çalışmalarında ele geçen buluntuların konservasyon çalışmaları Bodrum Müzesi’nde devam etmektedir. 2016 yılında da kazı çalışmalarına devam edilecektir. Marmaris Hisarönü Körfezi'nde karşımıza çıkan 4 bin yıllık batık bizim karasularımızda bulduğumuz en eski batıklardan birisi."
100'ün üzerinde batık tespit edildi
Türkiye kıyılarında sürdürdükleri su altı araştırmalarında da önemli sonuçlar elde ettiklerini belirten Özdaş, "2007 yılından bu yana kesintisiz olarak yürütülen tek su altı arkeolojik araştırma projesini sürdürüyoruz. Çalışmalarımızda 100'ün üzerinde batık ve potansiyel alan tespit edilmiştir. Ayrıca 20'nin üzerinde su altında kalmış liman ve mimari kalıntı ile yaklaşık 25 gemi demirleme alanı ve Tunç Çağı'ndan Osmanlı Dönemi'ne kadar geniş bir zaman dilimine yayılan 400'ün üzerinde çapa, kayıt altına alınmıştır" dedi.Özdaş, çalışmalar kapsamında Türkiye’nin su altı kültür mirası ve eski çağlarda batmış gemilerine ait kalıntıların Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü bünyesindeki coğrafi bilgi sistemine aktarıldığını dile getirdi.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
KARE Eğitim Ltd v..
TEMEL Denizcilik ..
OSMAN VE YAŞAR EK..
BOSMAR Gemi Acent..
GÜÇLÜ Denizcilik ..
EREĞLİ Denizcilik..
KERMANTRANS deniz..
ER-MAR Denizcilik..
PACMAR Denizcilik..
MİLENYUM Denizcil..
...