Kasten batırıldı şüphesi
İskenderun Körfezi'nde dün batan zehir gemisinin yarattığı tehlikeyi ölçmek için, geminin battığı yerden numune alınarak laboratuvara gönderildi.
Hatay Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, batan 'ulla' adlı geminin bulunduğu yerden numunelerin alındığı ve laboratuvara gönderildiği, gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi.
Geminin 2 bin 200 ton tehlikeli atığıyla birlikte İskenderun Limanı'nda 25 metre derinlikte durması tehlikenin boyutlarını da artırıyor.
Geminin çevresinde avlanmak ve dalış yasaklandı
Açıklamada, ''herhangi bir tehlikeye ve çevre kirliliğine meydan vermemek için, geminin battığı yerde, 200 metre yarıçaplı alan içinde ikinci bir değerlendirmeye kadar avlanma, dalış ve her türlü su sporu yapılması yasaklandı.
Yasaklara uymayanlar hakkında kanuni işlem yapılacağı belirtildi.
CHP Milletvekili Amber: "Olayın sorumluluğunu kim üstlenecek?"
CHP Hatay Milletvekili Züheyir Amber, zehirli atık yüküyle İskenderun Limanı'nda batık durumda bulunan 'Ulla' yük gemisi ile ilgili tartışmaları TBMM gündemine getirdi.
İskenderun Kaymakamı'nın zaman zaman geminin batacağı yönünde açıklamalar yaptığına dikkat çeken Amber, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'ye ''neden gerekli önlemleri almadınız? Bu vahim olayın sorumluluğunu kim üstlenecek?'' diye sordu.
Amber, zehirli atığın çevreye zarar vermemesi için yapılması düşünülen çalışmaların da açıklanmasını istedi.
Geminin Türk karasularından çıkarılması isteniyordu
2000 yılının mart ayında giriş yaptığı İskenderun Limanı'nda bekletilen ve yapılan incelemelerde, ''termik santral baca kurumlarının oluşturduğu tehlikeli toksik atık'' yüklü olduğu tespit edilen gemi mühürlenmiş, daha sonra hukuki süreç ve bakanlığın girişimleri sonucu Türk karasularından çıkarılması ve İspanya'ya gönderilmesi yönünde rapor hazırlanmış, yazışmalar gerçekleştirmişti. O dönemde Çevre Bakanlığı İspanyolların en kısa zamanda gemiyi yükü ile birlikte geri alacağını açıklamıştı.
150 ülkenin altına imza attığı Basel sözleşmesine göre, atık maddenin 30 gün içinde geldiği ülkeye yani İspanya'ya gönderilmesi gerekiyordu.
Ancak aradan geçen üç yıla rağmen, İspanyollar atık maddeyi sahiplenmedi ve kaderine terkedilen gemi Akdeniz'in derinliklerinde kayboldu.