DEKAŞ'ın ödeyeceği tazminat iptal edildi
İzmit Körfezi'nde Kılavuzluk Hizmetleri veren ve Kılavuz Kaptanların kurduğu Deniz Kılavuzluk A.Ş (DEKAŞ) ile Armatörlerin ortak olduğu Marin Römorkörcülük A.Ş. arasındaki ticaret anlaşmazlığı sonucu, Hakem Heyeti'nin 56 milyon 667 bin 460 TL'ye mahkum ettiği karar, Deniz İhtisas Mahkemesi görevini üslenen 17. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından iptal edildi.
Hakem Heyeti, Deniz Kılavuzluk A.Ş.'nin Marin Römorkörcülük A.Ş ile yaptığı sözleşmeyi tek taraflı fesih etmesinden dolayı, DEKAŞ'a 56 milyon 667 bin 460 TL'ye mahkum etmiş ve DEKAŞ'ın tüm taşınır, taşınmaz ve 3. şahıslardan alacaklarına ve varlıklarının üzerine tedbir konulmuştu.
DEKAŞ tarafı tazminatın yanlış hesaplandığını ileri sürerek iptal davası açmıştı. DEKAŞ’ın Tahkim Heyeti kararının iptali için Marin Römorkör’e karşı açtığı davaya bakan İstanbul 16. Ticaret Mahkemesi geçtiğimiz yıl 28 Mayıs’taki duruşmada görevsizlik kararı vererek, dosyayı denizcilik konularını üslenen İstanbul 17. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne göndermişti.
İstanbul 17. Asliye Ticaret Mahkemesi, Deniz Kılavuzluk A.Ş'nin itirazını haklı bularak Hakem Heyeti Kararı'nı iptal etti. Bu karar, 56 milyon 667 bin 460 TL tazminatın iptali ve Deniz Kılavuzluk A.Ş. üzerindeki tüm hacizlerin kalkması anlamına geliyor. Ancak, kararın Yargıtay süreci bulunuyor.
OLAY NASIL GELİŞTİ?
İzmit Körfezi'nde Kılavuzluk ve Römorkör İşletmeciliği hizmeti veren Med Marine-Dekaş Konsorsiyumu, 2004 yılında bir anlaşmazlık sonucu, ortaklıklarına son verdi. İzmit Körfezi'nde konsorsiyum olarak hizmet veren DEKAŞ-Med Marine konsorsiyumunda Kılavuzluk hizmetlerini Deniz Kılavuzluk A.Ş(DEKAŞ), Römorkör Hizmetlerini ise Med Marine yapmaktaydı.
Deniz Kılavzuluk A.Ş, Med Marine ile yaptıkları ortaklığı bozarak, Römorkörcülük Şirketi ile anlaştı. Ancak 2006 yılında Deniz Kılavuzluk A.Ş. Yönetiminin değişmesi ile birlikte DEKAŞ, Marin Tug ile 2016 yılına kadar yaptığı anlaşmayı fesih ederek, yeniden DEKAŞ-Med Marine ile eski konsorsiyum ortaklığına geri döndü.
Bunun üzerine Marin Römorkörcülük Şirketi, Deniz Kılavuzluk A.Ş şirketine sözleşmeden doğan 2016 yılına kadar haklarının geri ödenmesi için yaklaşık 110 milyon TL'lik bir dava açtı.
7 sene süren mahkeme sonucu ile birlikte sözleşmede bulunan Hakem Heyeti'ne gönderilen dosya Hakem Heyeti'nin aldığı karara göre, Deniz Kılavuzluk A.Ş şirketi, Marin Tug Şirketine 56 milyon 667 bin 460 TL ödemesine karar verdi.
Hakem Heyeti Kararlarına göre Yargıtay süreci beklemeden, Deniz Kılavuzluk A.Ş'nin, tüm taşınır ve tüm taşınmaz malları ile birlikte 3. Şahıslardan doğan alacakları, ve tüm bankalardaki hesaplarına tedbir konuldu.
Anadolu 18. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin aldığı karar, Anadolu 2. İcra Mahkemesi kanalıyla Marin Römorkörcülük Şirketinin avukatlarının marifeti ile yürürlüğe konuldu.
ŞİRKETİN MALİ DENGESİ BOZULDU
DEKAŞ tarafı ise bu haciz işlemi nedeni ile hukuki süreç tamamlanmadan ‘yok edilmek istendiği’ değerlendirmesi yaparak 1 yıl süre ile iflas erteleme talebi ile mahkemenin yolunu tuttu. Yaşanan süreci ayrıntılı bir dilekçe ile mahkemeye bildiren şirket talep ettiği tedbir kararını aldı. 56 milyon 667 bin 460 TL liralık tazminat kararı ile şirketin borca batık duruma geldiğini tespit eden Mahkeme, DEKAŞ’ı hacizlere karşı korumaya aldı. Daha önce haczi yapılan eşyaların da iadesini sağladı.
MAHKEME DEKAŞ'A KAYYUM ATADI
İstanbul Anadolu 1. Ticaret Mahkemesi, Mali Müşavir Emine Leyla Kıyat ile Hukukçu Erdal Gökçe’yi de denetim kayyumu olarak atadı. Şirket yönetimin alacağı kararlar kayyum denetimine tabi olacak. Bu arada DEKAŞ’ın Tahkim Heyeti kararının iptali için Marin Römorkör’e karşı açtığı davaya bakan İstanbul 16. Ticaret Mahkemesi geçtiğimiz 28 Mayıs’taki duruşmada görevsizlik kararı vererek, dosyayı denizcilik konularına bakan İstanbul 17. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne gönderdi.