Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
ULLA' nın faturası büyük
Vurdumduymazlığın faturası 2 milyon dolar
Bakanlık, atığı çıkarmak için başvuranlara halen cevap vermedi.

Greenpeace ekibi, su altındaki kirlilik tespit çalışmasında 'toksik atık ticaretini durdurun, harekete geçin'' yazılı pankart açtı

İskenderun'da batan Ulla gemisinin yarattığı tahribatla ilgili çalışmalar sürüyor. Deniz Kuvvetleri'nin özel ekibi ve çevre örgütü Greenpeace'in dalgıçları batıktaki son durumu kamerayla tespit etti. Greenpeace, üç gün içinde raporunu açıklayacak.

Acilen yapılması gereken bir şey var: O da denizi kirleten zehirli atığın çıkarılması, ancak Bakanlık zehirli atığı çıkarmak için başvuran firmalara hala yanıt vermedi.

Gemi batmadan uyaran bilirkişinin raporu dikkate alınmış olsaydı, 50 bin dolara tonlarca zehir tahliye edilecekti. Şimdi ise deniz dibindeki yükü çıkarmanın faturası tam 2 milyon dolar.

Zehir körfeze yayılıyor

Ulla gemisininin 2 bin 200 ton zehirli atıkla sulara gömülmesinin üzerinden tam 10 gün geçti. Ancak, Ulla'nın ya da içindeki zehirin çıkarılmasına yönelik olarak halen adım atılmadı. Zehirli atığı çıkarmak için bakanlığa başvuran şirketlere de henüz cevap verilmedi. Oysa zaman tükeniyor ve gemideki zehir yavaş yavaş İskenderun Körfezi'ne yayılıyor.

Zehirin çevreye yayılmadan çıkarılması için birçok yöntem var. Uzman dalgıç Enes Ediz, geminin olduğu gibi çıkarılması, içindeki malın çıkarılması ya da kimyasal yöntemlerle dondurulmasının mümkün olduğunu söylüyor. Ancak, yüzde 80'i çürüyen gemiyi çıkarmak çok büyük risk taşıyor, çünkü geminin kırılması çok daha büyük bir çevre felaketi anlamına geliyor.

Atığı çıkarmak için en az bir ay gerekli

Geminin içindeki zehirli atığı çıkarmak ise, çok zor değil. Ediz, ambardaki malın yumuşaksa vakumlanabileceğini, sertse kırılarak çıkarılabileceğini belirtiyor.

Zehirli atığı çıkarmak için uzmanların en az bir aya ihtiyacı var. Öncelikle 46 metredeki gemide Rov adı verilen robot kamerayla tespit yapılması ve geminin en ince ayrıntısına kadar incelenmesi gerekiyor. Daha sonra ise, özel yöntemlerle zehirli yükün tahliye edilmesi mümkün olabiliyor.

Zamanında tedbir alınsaydı...

İskenderun Körfezi'nin kurtarılması için hala bir şans bulunuyor. Ancak, bunun faturası da hayli yüklü. Ulla'nın yükünün boşaltılması yükün durumuna göre 1 buçuk ile 2 milyon doları bulabilir. Oysa Çevre Bakanlığı bilirkişi ve çevrecileri dikkate alsa gemi batmadan zehir çıkarılsaydı, fatura 50-60 bin dolar seviyesinde olacaktı.

Bakanlık şimdi hem korumakla yükümlü olduğu denizleri kirletmenin sorumluğuyla, hem de milyon dolarlarla ifade edilen fatura yüküyle karşı karşıya.

CHP'li komisyon raporunu tamamladı

Bu arada, CHP'nin batan Ulla gemisiyle ilgili olarak görevlendirdiği komisyon çalışmalarını tamamladı. Komisyon üyesi Fuat Çay, "'kasıt diyemeyiz ama Ulla gemisi bilgisizlik, basiretsizlik ve sorumsuzluk nedeniyle batmıştır'' dedi. Hazırlanan rapor, soruşturma açılması için cumhuriyet savcılığına verildi.

Çay, batan geminin bir an önce çıkarılmasını ve krom altı metalinin denizdeki canlılara ve balıkçı esnafına zarar vermemesi için önlem alınmasını istedi.


Eklenme tarihi: 15.09.2004




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KUTUP Denizcilik
 TEMEL Kum Çakıl v..
 GRANMAR Denizcili..
 CANMAR Denizcilik
 AYTRANS Denizcilk..
 BOYBEYİ Denizcili..
 BANMARİN Denizcil..
 RIMENES Denizcili..
 LUNA Roro
 LİDER Gemi
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim