Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Türkiye’den ABD’ye arkeoloji gemisi!
ABD ‘de kurulu Sualtı Arkeoloji Enstitüsü için Türk mühendislerce Tuzla’da inşa edilen gemi tamamlandı. Gemi yüzerlilik testleri sonrası okyanuslara açılacak.

1972 yılında sualtı arkeologu George Bass tarafından ABD’de kurulan Sualtı arkeoloji Enstitüsü (INA)’nın son teknoloji ile donatılan gemisi Virazon II engin maviliklere açılmak için hazırlanıyor. 1953 yapımı emektar araştırma gemisi Virazon’un emekliye ayrılması üzerine, Tuzla’da ki Mengi Yay Tersanesi’nde NavTek Deniz Teknolojileri tarafından üstün yeteneklerle donatılan Virazon II dünyanın en gelişmiş bilim gemileri arasında yer alıyor. 2011 yılında hayatını kaybeden Claude Duthuit’nin eşinin bağışı ile yapılan Virazon II, Türk mühendislerinin ve tersanelerinin elde ettiği başarıyı kanıtlıyor. İspanya kıyılarında Atlas Okyanusu’ndan ılık rüzgar anlamına gelen Virazon II, ülkemizde yapılan ilk arkeolojik araştırma gemisi özelliğini de elde etti.

45 metre derinliğe iki kişi ile dalabilen ve 72 saat kalabilen Carolyn isimli denizaltı geminin en önemli donanımı. 25 metre boyundaki geminin güvertesinde sualtı aracı Carolyn’in yanı sıra derinlere inen dalgıçlar için bir basınç odası yer alacak. 17 kişilik bilim araştırma ekibindeki dalgıçların karşılaşabileceği sorunlar için bulundurulan basınç odası Virazon II’nin en önemli donanımları arasında.



Okyanusa açılacak

10 metre genişliğinde ki gemi, İtalyan klas kuruluşu RINA tarafından onaylandı. Son teknoloji ürünü elektronik seyir aletleri taşıyan gemi aynı zamanda yüksek hassasiyette suyun altını tarayarak eski gemi batıklarını bulabiliyor. Yan taramalı sonar ve sualtında kullanılan uzaktan kumandalı araç da geminin üzerinde bulunuyor. Gemiyi inşa eden NavTek Deniz Teknolojileri Genel Müdürü Ferhat Acuner, “Ülkemizde ilk yapılan arkeoloji araştırma gemisi bize gurur veriyor. Marmara Denizi’nde ki ilk testlerinin adından Ege ve Akdeniz başta olmak üzere dünyanın tüm denizlerinde araştırma yapabilecek” dedi. INA’dan Orkan Köyağasıoğlu ise, Virazon II’nin pek çok tarihi gemi batığını bulabilecek yetenekte ve donanımda olduğunu belirtti.

Sualtı Arkeoloji Enstitüsü – INA

1960 yılında ABD’li George Bass ve dalgıç ekibi, Ege kıyılarında ki Gelidonya Batığı’nı araştırarak dünyaya ‘Sualtı Arkeoloji’ adlı bilim dalını kazandırdı. Dünyanın ilk bilimsel sualtı kazısıyla temelleri Türkiye kıyılarında atılan sualtı arkeoloji ile birlikte ABD’de kurulan Sualtı Arkeoloji Enstitüsü (INA-Institute of NauticalAchaeology) insanlığın geçmişte denizle olan ilişkilerinin fiziksel kalıntılarını arıyor. Bodrum merkezli olarak Ege ve Akdeniz’de araştırmalar yapan INA, 50 yıl boyunca Virazon adlı gemiyi kullandı.



Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 11.05.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BAKAN Denizcilik
 OZI Yatching
 MALATYA Büyükşehi..
 HDR Denizcilik
 TEXPERT Teknoloji..
 YAĞMUR Deniz Tasi..
 TRANS KIBRIS
 CK Shipping
 ARTI Gemi Kiralam..
 EVRİM 1 Tur Tekne..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim