Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Aralık 2024
Haber
Anket
Kriz gemilere demir attırdı
Dünyada etkisini sürdüren krüsel kriz, yük bulamayan Türk gemilerine de demir attırdı.

Sadece İzmit Körfezi’nde 300’ün üzerinde gemi demir atarken, Pendik ve Kartal açıklarında demirleyen gemilerden neredeyse adalar oluştu.

Avrupa’nın yanı sıra Uzakdoğu ülkelerinin ürün veya hammadde olarak aldığı mal oranını düşürmesi, sanayi kuruluşlarının da kapasitelerini yüzde 50’lere varan oranda indirmesinin yanı sıra bazılarının da tamamen üretimi durdurması, denizcilik sektörünü vurdu.

Türk sanayiinin lokomotif kuruluşlarını bünyesinde barındıran Kocaeli’de, Derince Limanı’nın yanı sıra sayıları 50’yi bulan irili ufaklı diğer özel limanlarda yükleme ve boşaltma bir ay öncesine oranla yüzde 30 ile 40’lara varan oranda düştü. Kocaeli Liman Başkanlığı kayıtlarına göre, Önceki aylarda bir aylık süre içinde ortalama 1200 geminin giriş çıkış yaptığı İzmit Körfezi’ne, krizin etkisini göstermeye başlamasının ardından bir aylık süre içinde 700 civarında gemi girdi. Bunlardan yaklaşık 300’ü İzmit Körfezi’nde demir attı. Normalde 3 gün ücretsiz demirleme hakkı bulunan bu gemilerin acentaları veya sahipleri, üçüncü günden itibaren Liman Başkanlığı’na ücret ödüyor.

Birçok gemi de, deniz trafiği nedeniyle İzmit Körfezi’nin doğu ucuna kadar gelip İzmit Vapur İskelesi açığına demir attı. Körfez’in çıkış noktası olan Pendik ve Kartal açıkları ile Marmara Denizi’nin genelinde yine nedenlerle demirleyen gemilerin sayısı binlerle ifade ediliyor.

GEMİ ACENTALARI NE DİYOR

Aynı zamanda İstanbul Deniz Ticaret Ticaret Odası Kıyı Acentaları Komite Üyesi de olan Melodi Gemi Acentalığı sahibi Yavuz Ulugün, bu krizin daha önce hiçbir dönemde yaşanmadığını söyledi. Şu anda denizcilik sektörünün yüzde 50’sinin krizden etkilendiğini, navlun ücretlerinin yüzde 60 civarında düşmesiyle geminin masraflarının dahi karşılanamadığını belirten Ulugün şöyle devam etti:
“Finans sektöründen kaynaklanan kriz nedeniyle bankalar gemi üzerindeki yüklere akreditif açamıyor. Yük geminin üzerinde kalıyor. İthalat yapılamıyor. Personel çıkarma ya da ekonomik seyir dediğimiz yakıtın daha az harcandığı seyir yöntemi izlenmeye çalışıldı. Ama bu da yetmedi. Daha yaşlı gemiler bunları kaldıramaz oldu. Bunlar da kenara çekildi. Çok ilginçtir ki, gemi fiyatları da buna rağmen düşmedi. Bunun nedeni de son 5 yılda navlunların çok iyi olmasıydı. Armatörler de gemilerini hemen gözden çıkarmak istemiyorlar. Sadece İzmit Körfezi değil birçok yerde demir atan gemi sayı sayısı çok fazla. Kriz devam ettikçe bu gemilerin bekleme süreci artacak.”

Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 28.11.2008




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EVRİM 1 Tur Tekne..
 ERLER denizcilik ..
 ULUSOY Denizyolla..
 GRANDE Ship Manag..
 SEA JOGGERS
 HOLIDAY Yachts
 ISKOMARINE Denizc..
 VBG Denizcilik
 ÇANKAYALAR Yatçıl..
 KALE Grubu
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim