Balıkçı Gemilerine BAGİS cihazı zorunluluğu başladı
Denizlerde su ürünleri avcılığı yapan balıkçı gemilerinin kimlik, konum, zaman, hız, yön gibi seyir bilgileri ile avcılık faaliyetleri ve avlanan su ürünleri verilerinin, GSM ve uydu iletişim araçları vasıtasıyla izlenmesi ve dijital ortamda kayıt altına alınarak toplanması amacıyla,balıkçı gemilerine uydudan takip geldi.
Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde,su ürünleri avlama ruhsatına sahip, boy uzunluğu 12 metre ve üzerinde olan balıkçı gemilerini ve bu gemilere takılacak gemi izleme cihazı ve elektronik seyir defterini ve bu cihazların çalışması, kullanılması, avlanan su ürünleri kayıtlarının tutulmasına ilişkin hususlar ile bu hususlarda balıkçı gemi yetkilisine yeni yükümlülükler getirildi.
Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi (BAGİS) cihazının takılması zorunlu
Balıkçı gemilerine,Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi BAGİS cihazının taktırılması zorunlu olacak. BAGİS cihazının balıkçı gemilerine takılması, belirlenen program dâhilinde yapılacak. BAGİS cihazının takılması için balıkçı gemisi yetkilisinin ve balıkçı gemisinin, belirlenen zamanda ve istenen yerde bulunması zorunlu olacak.
Balıkçı gemisine takılarak balıkçı gemisi yetkilisine teslim edilen BAGİS cihazlarına, Bakanlık yetkilisi veya yetkilendirilenler dışında, arıza durumu dâhil hiçbir şekilde müdahalede bulunulamayacak. Müdahale sebebiyle oluşan zarar ve ziyanla ilgili her türlü masraf, balıkçı gemisi yetkilisine ait olacak.
BAGİS ile gönderilen uyarılara uymak zorunlu
Gemi yetkilileri, BAGİS cihazını gemilerinde çalışır ve işler vaziyette bulundurması, Bakanlık tarafından BAGİS cihazı veya BAGİS’te kayıtlı iletişim bilgileri üzerinden, kendilerine gönderilen uyarıları dikkate almak ve bu uyarılara uymak zorunda olacak.BAGİS'le ilgili GSM ve uydu abonelik ve iletişim/haberleşme giderleri, balıkçı gemisi yetkilileri tarafından karşılanacak.
Balıkçı gemisi yetkilisi, gemisinin kontağını açarak çalışmaya başladığı andan itibaren, ayrıldığı barınak veya limandan başlamak üzere, tekrar bir barınak veya limana dönünceye kadar, denizde geçen tüm süreçte BAGİS cihazının çalışır ve işler durumda olduğunu kontrol ve takip edecek.Cihazın çalışmadığı durumda Bakanlıkça belirlenen iletişim adresine arıza bildiriminde bulunacak.
Av faaliyetleri, Elektronik Seyir Defterine işlenecek
Yetkili, balık avına çıktığı her gün için, av faaliyetleri ve avlanan ürünlerle ilgili istenilen bilgileri, doğru ve zamanında Elektronik Seyir Defterine girmek ve en geç bir sonraki gün saat 12.00’ye kadar, Bakanlıkça belirlenen adrese göndermek zorunda olacak. Ava çıkıldığı halde, herhangi bir ürün avlanılmamış olsa bile, Elektronik Seyir Defterine işlenecek ve gönderilecek.
BAGİS cihazı çalışmıyor ise 48 saatte arıza giderilecek
Gemi yetkilisi, BAGİS cihazındaki arıza ikaz lambasının yanması veya her ne sebeple olursa olsun,cihazın çalışmaması durumunda, en geç 3 saat içerisinde Bakanlıkça belirlenen iletişim adresine arıza bildiriminde bulunacak. Arıza bildirimi olmaksızın, Bakanlık tarafından 4 saat süreyle,balıkçı gemisine ait BAGİS cihazının çalışır ve işler vaziyette olduğuna dair sinyal alınamaması durumunda, BAGİS cihazı çalıştırılmıyor kabul edilecek.Balıkçı gemisi yetkilisine verilen randevu saatinden itibaren başlamak üzere, en geç 48 saat içerisinde Bakanlıkça veya yetkilendirdiği kişi veya kurum tarafından arıza giderilecek.
Filodan çıkarılan balıkçı gemisi, en geç bir ayda cihazı teslim edecek
Cihaz takılan balıkçı gemisinin, her ne suretle olursa olsun, balıkçı filosundan çıkarılması halinde, gemi yetkilisi tarafından en geç bir ay içerisinde il müdürlüğüne müracaat edilerek, Bakanlık yetkilisi veya yetkilendirdiği kişi veya kurumlarca, BAGİS cihazının balıkçı gemisinden sökülmesi sağlanarak, il müdürlüğüne iade edilmesi zorunlu olacak.Bakanlık tarafından gemilere takılan ve balıkçı gemisi yetkilisine teslim tutanağı ile teslim edilen BAGİS cihazı ve ekipmanlarında, garanti kapsamı dışında oluşacak zararlar, genel hükümlere göre gemi yetkililerine tazmin ettirilecek.
Cihazın güncelleme, değiştirme ve geri alma tasarrufu Bakanlığına ait
Gemilere takılan ve teslim edilen BAGİS cihazları ve ekipmanları hakkında güncelleme, değiştirme ve geri alma dahil her türlü tasarruf, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait olacak.BAGİS ile ilgili GSM ve uydu abonelik ve iletişim/haberleşme giderleri, 31/12/2018 tarihine kadar Bakanlıkça karşılanacak.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi Tebliği,18 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı,Tebliğ hükümlerine uyulmaması halinde, uygulanacak yaptırımlara ilişkin 10’uncu maddenin yürürlük tarihi 1 Ocak 2017 olarak belirlenirken, diğer hükümler, 18.5.2016 tarihinde yürürlüğe girdi.