Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Dev platform, gemi üzerinde Aliağa’ya getirildi
Kuzey Atlantik Okyanusu’nda meydana gelen deniz kazasında büyük hasar gören ‘Transocean Winner’ isimli dev yüzer petrol arama sondaj platformu geri dönüşüme kazandırılmak üzere Türkiye’ye getirildi.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Kuzey Atlantik Okyanusu’nda çıkan bir fırtınada İskoçya kıyılarına sürüklenerek kayalara çarpan ve kullanılamaz hale gelen 92 metre uzunluğundaki dev platform, son yolculuğunu Türkiye'de ilk defa uygulanan bir yöntemle gerçekleştirdi.



TÜRKİYE'YE ÖZEL BİR TEKNİKLE GETİRİLDİ

17 Bin 580 groston ağırlığındaki dev platform, önce profesyonel ekipler tarafından onarılarak yeniden yüzebilir duruma getirildi. Bu sırada İzmir’in Aliağa İlçesinde faaliyet gösteren ‘Işıksan’ adlı Türk Gemi Geri Dönüşüm firmasıyla anlaşan ‘Transocean’ isimli firma; dev platformu hurdaya ayırma kararı aldı. Ancak olası bir kaza ihtimalini göz önünde bulunduran yetkililer, dev platformun Türkiye’ye yüzdürülerek getirilmesine razı olmadı. Daha sonra Türkiye’ye taşıma yöntemiyle getirilmesine karar verilen dev platform, 223 metre boyunda, 56 metre genişliğinde ve yük taşıma kapasitesi 53 bin ton olan ‘HAWK’ isimli yarı batar ağır yük taşıyıcı gemisine yüklendi.

Dev platformu güvertesine yükleyen ‘HAWK’ isimli gemi, uzun bir yolculuğun ardından İzmir’in Aliağa İlçesindeki Gemi Geri Dönüşüm Bölgesine ulaştı. Gerekli yasal işlem ve kontrolleri tamamlandıktan sonra burada özelliği gereği yarı beline kadar batırılan taşıyıcı geminin üzerinden 16 saat süren bir operasyonla tekrar denize indirilen dev platform römorklar eşliğinde gemi geri dönüşüm tesisine baştankara edildi.

Operasyon sırasında uygun meteorolojik hava şartları göz önünde bulundurulurken, Aliağa körfezinde geniş güvenlik önlemleri de alındı. Yaklaşık 3 ayda sökülmesi planlanan dev platformdan yaklaşık 15 bin ton hurda çelik elde edileceği belirtildi.

Tarihinde ilk defa bir hurda geminin taşıma yöntemiyle Türkiye’ye getirildiğini açıklayan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker, Dev platformun yüzdürülmesinde veyahut seyrüsefere mani bir durum olmamasına rağmen çevreye duyulan hassasiyet ve sıfır risk hedefi gözetilerek taşıyıcı gemi üzerinde getirildiğini söyledi.

Dev platformun, Türkiye’nin taraf olduğu Basel sözleşmesi kapsamında Aliağa’ya getirildiğini belirten Çeviker, operasyon öncesinde Transocean firması yetkilileri ile Aliağa’da Liman Başkanlığında bir değerlendirme toplantısı yapıldığını belirterek, toplantıda platformun Türkiye’ye intikalinden taşıyıcı gemi üzerinden indirilmesine ve tesislere baştankara yapılmasına varıncaya kadar tüm risk analizlerinin yapıldığının bilgisini verdi. Platforma ait kaza ve yüzdürülmesinde sakıncası olmadığına dair raporlar başta olmak üzere, yetkili kurumlardan alınan teknik, stabilite ve denge raporlarının sigorta poliçeleri ile birlikte Transocean firması yetkileri tarafından Aliağa Liman Başkanlığına sunulduğunu belirten Çeviker, sürecin büyük bir titizlikle yürütüldüğünü vurguladı.

Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi’nin Türkiye’de ilk defa 1976’da kurulduğunu hatırlatan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, “Uluslararası platform nezdinde Basel konvansiyonuna uygulanmış bir şekilde notifikasyonla ülkemize gelen bu gemi, bizleri gururlandırdı. Çünkü 40 yıllık tarihimizde bir hurda gemi tesislerimize ilk defa özel bir teknikle geldi. Öyle ki geri dönüşüm için tesislerimize getirilen bu platform, bugüne kadar gelen platformların içeresinde olan tek platform özelliğine sahiptir. Bilindiği üzere normal şartlarda hurdaya ayrılan gemiler römorkörler eşliğinde çekilerek getiriliyordu. Bugün tesislerimize baştankara edilen ‘Transocean Winner’ isimli platform ise ‘Heavy Lift Dock’ diye tabir edilen bir gemi sistemiyle getirildi. Bunun mutluluğunu camiamızla birlikte yaşıyoruz. Türkiye’ye, derneğimize, şirketimize hayırlı uğurlu olsun. Bundan sonra nice platformların bu şekilde Aliağa’ya gelmesini temenni ediyoruz” dedi.

**************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ;
- Dev sondaj platformu söküm için Aliağa'ya geliyor





Kaynak: Günaydınaliağa
Eklenme tarihi: 10.11.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ELDAŞ Gemicilik
 TRANSAL Denizcili..
 AKMAR Denizcilik
 PRUVA Denizcilik ..
 AYKOP Gemi
 ATUNCO Shipping
 ARZU YATCILIK TUR..
 LİDER Gemi San.Tu..
 CAN Dış Tic. ve L..
 FURUNO Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim