Avrupa Komisyonu, gemiadamlarının çalışma şartları sözleşmesini yeniliyor
Avrupa Topluluğu Gemi Sahipleri Birliği (ECSA) ve Avrupa Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ETF), Avrupa Komisyonu'na, gemiadamlarının çalışma şartlarına ilişkin Sözleşme Yönergesi'nin değiştirmesini talep ediyor.
Söz konusu sözleşme Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) Deniz İşçiliği Sözleşmesi'ni (MLC) baz alarak 2009 yılında kabul edildi. Sözleşme, denizcilerin çalışma ve yaşam koşullarının neredeyse her yönü için asgari koşulları belirliyor.
Avrupa Topluluğu Gemi Sahipleri Birliği (ECSA) ve Avrupa Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ETF), 2009 yılında kabul edilen sözleşmenin, 2014 yılında revize edilen Deniz İşçiliği Sözleşmesi'ne (MLC) göre yeniden düzenlenmesini istiyor.
İngiltere Deniz Ticaret Odası üyesi ve ECSA'nın Sosyal Diyalog Sözcüsü Tim Springett yaptığı açıklamada, 'Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 2009 yılında yayınladığı sözleşme armatörler tarafından terk edilsede, 2014 yılında uluslararası kurallara bir dizi değişiklik getirerek düzenelenen Deniz İşçiliği Sözleşmesi, gemiadamlarının ve ailelerinin refah düzeyini daha da artırmaya yönelik hükümlere sahip. Tutarlı olmak için sözleşmenin revize edilmesi hem çalışanlarımız açısından hemde hukuk açısısından olumlu sonuçlar ortaya çıkaracaktır' dedi.
2006 yılında kabul edilen Deniz İşçiliği Sözleşmesi, (MLC) işe alma ve yerleştirme uygulamaları, istihdam koşulları, çalışma saatleri ve dinlenme saatleri, geri dönüş, yıllık izin, ücret ödemeleri, konaklama, eğlence tesisleri, yiyecek ve ikram gibi gemiadamlarının çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek için asgari gereklilikleri belirliyor.
Nautilus Uluslararası Sekreter Yardımcısı ve Avrupa Denizyolu Taşımacılığı Sektörel Sosyal Diyalog Komisyonu sözcüsü Mark Dickinson ise, '2014 yılında revize edilen Deniz İşçiliği Sözleşmesi (MLC), gemi sahiplerinin görevi bitmiş gemiadamlarının geri gönderme masraflarını karşılaması için finansal güvenlik zorunluluğunu getiriyor. Aynı zamanda, sözleşmeden doğan tazminatın, gemi adamı veya temsilcisine tam ve gecikmeden ödenmesini sağlamak için, armatörlerin yaralanma veya hayatını kaybetmesinde olan mevcut yükümlülüklerini de genişletiyor. Bu, denizcilere çok önemli bir koruma sağlıyor.' açıklamasında bulundu.
Avrupa Komisyonu ise değiştirilen Deniz İşçiliği Sözleşmesi'nin (MLC) onaylanması ve kabulünden kaynaklanan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) üye devletlerinin yükümlülüklerini azaltmayacağını belirtiyor. Bu nedenle, Avrupa Topluluğu Gemi Sahipleri Birliği (ECSA) ve Avrupa Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ETF), AB üye ülkelerine MLC'ye yönelik 2014 değişikliklerini mümkün olan en kısa sürede ve her halükarda, 18 Ocak 2017'de yürürlüğe girmeden önce uygulamaya davet ediyor.
Kuruluşlar, Avrupa Kurumlarının yasama prosedürünü zamanında kolaylaştıracağına inandıklarını söylüyor. ECSA ve ETF'ye göre, tüm hükümlerinin topluluk düzeyinde ortak bir şekilde uygulanmasına ve gereksinimlerinin uygunluğunun arttırılmasına olanak tanıyacak.