Çeşme plajlarında temizlik 2 ay sürecek
İzmir'in Çeşme İlçesi açıklarında Pırasa Adası yakınlarında karaya oturan 'Lady Tuna' adlı geminin gövdesinde oluşan yırtıktan denize sızan yakıtı temizleme çalışmaları devam ediyor. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, çalışmaların yaklaşık 2 ay süreceğini, havanın soğuk olmasının yakıtın yayılmasını engellediğini belirtti.
Panama bandıralı 'Lady Tuna' adlı gemi, 18 Aralık Pazar günü Çeşme açıklarında Pırasa Adası yakınında karaya oturdu. Ildırı mevkisinin 3 mil açığında seyrederken kaptanın son anda fark ettiği 3 balıkçı teknesine çarpmamak için manevra yapınca geminin kayalıklara oturduğu kazada, geminin gövdesinde oluşan sızan yırtık çevre kirliliğine neden oldu. Çeşme'nin beyaz kumları masmavi deniziyle ünlü plajları sızan yakıtın kıyıya ulaşmasıyla siyaha boyandı. İçler acısı bir hal alan plajlarda temizlik çalışması devam ediyor. Uluslararası tecrübesi olan bir firma tarafından yürütülen çalışmalarda 20'si dalgıç yaklaşık 80 kişi çalışıyor.
Temizlik çalışmalarının devam ettiğini belirten Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç, "Gemi adanın yakınından geçerken kaza meydana geldi. Yakıt depolarının zarar görmesi nedeniyle ciddi miktarda yakıt çevreye yayıldı. Temizlik çalışmaları devam ediyor. Havanın soğuk olması bizim için bir şans oldu. Fuel- oilin erimemesi, yayılmaması anlamında havanın soğuk olması bizim için bir şans. Gemideki sızıntı durduruldu. Kalan yakıt da boşaltıldı. Gemiyi çekmekle ilgili deneme yapacaklar. Yaklaşık 50 tonun üzerinde akar yakıtın denize yayıldığı söyleniyor. Paşalimanı ve Ildırı bölgesinde kirlilik var. Uluslararası bir firmanın yürüttüğü temizlik çalışmasına biz de belediye olarak destek veriyoruz. Temizlik çalışması yaklaşık 2 ay sürecek. Hızlı bir şekilde toplanıyor. Yayılmadığı için deniz yaşamına fazla zarar vereceğine inanmıyorum ama çalışmaların ardından daha net açıklamalar yapabiliriz. Balıkçı barınağında oluşan zarar, otel bölgelerin gördüğü zarar ve çevre anlamında gördüğümüz zararı gidermeye çalışıyoruz. Yaklaşık 250 -300 ton civarında, kum, ot ve kaya gibi malzeme toplanacak"
diye konuştu.
Çeşme'deki gemi kazası EBSO gündemine taşındı
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) meclis üyesi ve Çeşme'de orkinos yetiştiriciliği yapan Nedim Anbar, Panama bandıralı Lady Tuna isimli geminin karaya oturmasını meclis toplantısında değerlendirdi. Kendisinin de emekli bir deniz subayı olduğunu hatırlatan Anbar, kazanın kaptanın gemiyi otomatik pilotta bırakması sonucu olduğunu değerlendirdiğini belirtti. Kaza nedeniyle meydana gelen kirliliğin 2 günde temizleneceğine inanmadığını belirten Anbar, deniz yüzeyinin bu sürede temizleneceğini ancak denizin altındaki kirliliğin yıllar süreceğini söyledi.
EBSO'nun 2017 yılı bütçesinin de oylandığı Aralık ayı meclis toplantısı meclis salonunda gerçekleştirildi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın yurt dışında olması nedeniyle katılamadığı toplantıda konuşan Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, PİSA sınavından alınan olumsuz sonuçları değerlendirdi. Elde edilen sonuçları 'Türkiye gerçeği' olarak yorumlayan Gökçüoğlu, "Sonuçlar açıklandıktan sonra bir yetkili çıkıp 'O ülkelerdeki milli gelirle bizim ülkemizdeki milli gelire bakın. Burada olmamız normal' demesini anlamakta zorlanıyorum. Çünkü milli gelirle eğitimin bir bağlantısı yok. Biz eğitimimizi geliştiremedikçe buralarda daha çok konuşmaya devam ederiz" dedi.
İZMİR EĞİTİMDE PİLOT İL OLSUN
Eğitim sisteminde yapılacak değişiklik için İzmir'in pilot il olmasını öneren Gökçüoğlu şöyle konuştu:
"Eğitim için yeni bir uygulama geçmeden, 'şunu yapalım, bunu deneyelim' demeden önce bu sistemler İzmir pilot bölgesinde denensin. Yani İzmir bu konuda pilot bölge olsun. Eğer sistem başarılı olursa bu sistem tüm Türkiye'ye yayılır ama başarısız sonuçlanırsa iptal edilir. Kentin pilot ilan edilmesiyle buraya özel yasa ve yönetmelikler çıkarılmalı. Yani tıpkı serbest bölgelerde olduğu gibi özel düzenlemeler yapılabilir. Bunun yanında mezun olanların da yine kendi işlerini yapmaları o işlerdeki kaliteyi arttıracaktır. Yani ziraat mühendisi mezun olunca tarlasında çalışsın. Her meslek kendi içinde değerli, eğer ki bir de bunun eğitimini alıp yaparsanız daha da kıymetlenir. Her işin bir değeri var ve biz bu değeri eğitimle arttırabiliriz. EBSO olarak bu sıkıntıları her platformda anlatalım. Üniversitesiyle, teknik ekibiyle İzmir'i pilot bölge yapalım."
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
EGE BİRLİK Taşıma..
LUNA Roro
GULNAK Dnz. Nak. ..
DOĞUHAN Denizcili..
PAK Kimya
DENAŞ Deniz Nakli..
YAĞMUR Deniz Tasi..
AY İnşaat Turizm ..
KALKAVAN Group
İSTKUM Denizcilik
...