Osmangazi Köprüsü ve İDO rekabeti ABD mahkemelerine taşınıyor
Marmara Denizi'ndeki iki yakayı birbirine bağlayan Osmangazi Köprüsü ve İDO arasındaki rekabet mahkemeye taşınıyor.
İzmit Körfezi geçişinin iki önemli oyuncusu Otoyol A.Ş. ve İDO, ABD'nin başkenti Washington’da mahkemelik oluyor. İDO’nun İngiliz ortağı “Souter Investments”, köprüdeki son indirimin sözleşmelere aykırı olduğunu iddia edip tahkime gitti.
Yılbaşında Osmangazi Köprüsü'nde fiyatların düşürülmesinin ardından geçişler yüzde 30 artınca İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (İDO), fiyat indirimini Washington'da mahkemeye taşıma kararı aldı.
Konuyu yurtdışında mahkemeye taşıyanise İDO'nun yabancı ortağı “Souter Investments” oldu. İDO'da yüzde 30 oranında pay sahibi olan İngiltere merkezli şirket, köprü geçişlerinde herhangi bir indirim yapılmasının imzalanan sözleşmelere aykırı olduğunu iddia etti.
HAZIRLIĞINI TAMAMLADI
Otoyol A.Ş. tarafından işletilen Osmangazi Köprüsü'nün geçiş ücretinin 42 dolar (121 TL) olması gerektiğini ancak bu rakamın 18 dolara (64 lira) çekildiğini belirten Souter Investments, uluslararası tahkim mahkemelerine önbaşvuruda bulundu. Dava dosyasında sadece Osmangazi Köprüsü'ndeki indirimler de yer almıyor. İngiliz şirketin, İDO'nun en kârlı rotalarında başka firmaların sefer yapmasına izin verilmesi gibi konuları da ihale şartnamesine aykırılık gerekçesiyle dava dosyasına eklediği öğrenildi.
İHALEDE BİZE GARANTİ VERİLMİŞTİ
Washington'daki davayı İDO'nun ana hissedarı olan Tepe-Akfen grubunun yöneticileri de doğrulayarak, şu açıklamayı yaptılar: "Davayı biz değil yabancı ortağımız açıyor. 2011'de gerçekleşen İDO ihalesine girerken konsorsiyum üyelerine köprünün geçiş ücretinin 42 dolar + KDV garanti edildi. Biz de bu garantiyi alarak özelleştirmede yüksek fiyatlara çıktık."
İDO 861 MİLYON DOLARA SATILDI
İDO'nun özelleştirilme ihalesini 2011'de 861 milyon dolar ile Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu kazanmıştı.
OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ 1.1 MİLYAR DOLARA MAL OLDU
2009'da Yap-İşlet-Devret modeliyle ihaleye çıkan Gebze- Orhangazi-İzmir Otoyolu projesini, Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel ve Göçay'dan Otoyol A.Ş. kazanmıştı. Köprü 1.1 milyar dolara mal oldu.
AHMET ARSLAN: KARARA SAYGI DUYARIZ
Geçtiğimiz hafta yaşanan bu gelişmeler ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Aslan açıklamasında karara saygı duyacaklarını ifade etti.
Bakan Ahmet Arslan sözleşme tarafı olmadıklarını belirten açıklamasında, bakanlık olarak tahkimin kararına saygı duyacaklarının altını çizdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İngiliz ortağın bu davranışının ticari kaygılardan ibaret olduğuna işaret etti. Bakanlık olarak Türkiye’deki vatandaşların çıkarları ve ticaret kaygıları içerisinde olduklarını da belirtti.
ÖNCELİĞİMİZ ÜLKE İNSANINA HİZMET
Ulaştırma Bakanı açıklamasında ülke insanına hizmet etmenin öncelikli olduğunun altını çizdi. Osmangazi Köprüsü ve İDO’nun farklı kulvarlarda hizmet ürettiğini bildiren Bakan, köprünün hizmete açıldığı günlerde rekabet adına adımların atıldığını ve atılan bu adımlara Bakanlığın engel olmadığını söyledi.
Bakan Arslan alınan karar doğrultusunda köprü geçiş ücretlerinde indirim yapıldığını ve İDO’nun sözleşmesinde tahkime gidilecek bir madde varsa buna saygı duyacaklarını tekrarladı. Bunların yanı sıra İDO ile yapılan sözleşme kapsamında ücret belirleme konusunda şirketin söz hakkına sahip olmadığı da ifade edildi.