Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Gemiyle gelen hayvanlar millileştirilecek
Et ve Süt Kurumu (ESK) eliyle geçen yıl yapılan hayvan ithalatında ‘millileştirme’ sorunu ortaya çıktı. Hayvanlar millileştirilemediği için üretici hayvanlarını kestiremiyor ve satamıyor. Sorun ‘makam oluru’ ile çözülmeye çalışıldı. Ancak yönetmelik buna müsaade etmeyince yönetmelik değiştirilerek bakana özel yetki verildi.

Kriz giderek büyüyünce ve mağduriyet had safhaya çıkınca yönetmeliği değiştirmekten başka çare kalmadı. Geçtiğimiz Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile de bakana ‘millileştirme’ konusunda özel yetki verildi. Bu yetki doğrultusunda da ithal hayvanların tamamının bu hafta millileştirilmesi bekleniyor.

BAKANLIK GÜNLERDİR BU KRİZİ ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR

ESK tarafından yapılan hayvan ithalatında büyük bir kriz ortaya çıktı. Bakanlık günlerdir çıkan krizi çözmeye çalışıyor. Bu krizden dolayı Türkiye’nin dört bir tarafında üretici ciddi bir mağduriyet yaşıyor. Tepkiler artınca ithal hayvanlarda veteriner kontrollerini düzenleyen yönetmelikte değişikliğe gidilerek bakana ‘öngörülemeyen durumlar’ için özel yetki verildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de bu yetkiyi kullanarak, millileştirilemeyen ithal hayvanları millileştirecek.

BEYANNAMELER KAPATILAMADI

Bilindiği üzere ithal edilen hayvanlardan karantina sürecinde kan örnekleri alınıyor. Kan örneklerinde hayvanlar sağlıklı çıkarsa millileştirilerek sisteme kayıtları yapılıyor. Kan örneği de yönetmeliğe göre ilk başta belli bir sayıda hayvandan alınıyor. Eğer bu hayvanlardan birinin kan testi olumsuz çıkarsa bu sefer o hayvanla birlikte ithal edilen bütün hayvanlardan kan testinin alınması gerekiyor. Söz konusu bütün hayvanların kan testi yapılmazsa ilgili yönetmeliğe göre o gemi ile gelmiş bütün hayvanların beyannamesi kapatılamıyor. Beyannameler kapatılamadığı için de hayvanlar sisteme kaydedilemiyor. Sisteme kaydedilemeyen hayvan da kaçak göründüğü için hiçbir işlem yapılamıyor. Yani ne satabiliyorsunuz ne de kestirebiliyorsunuz.

100 BİN HAYVANDA MİLLİLEŞTİRME SORUNU

Sorunun çözülemeyeceği anlaşılınca yönetmelikte bir değişiklik yapılarak bakana özel yetki verildi. Resmi Gazete’de geçtiğimiz Cuma günü yayınlanan ‘Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanlarda Yürütülecek Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin’ 18’nci maddesine, “Bu Yönetmeliğin uygulanmasında ortaya çıkan zorunlu ve öngörülmeyen durumları, inceleyerek sonuçlandırmaya Bakan yetkilidir” şeklinde bir fıkra eklendi. Yaşanan krizden dolayı 100 binin üzerinde ithal besilik hayvanda millileştirme sorunu yaşandığı belirtilirken, Bakan Çelik’in yönetmelikle kendisine verilen yetki doğrultusunda bu sorunu çözeceği kaydediliyor. Ancak bu süreç hayvan hastalıkları konusunda da yeni bir tartışmayı gündeme getirecek.

SÜREÇ YÖNETİLEMEYECEK HALE GELDİ

Et ve Süt Kurumu da 2016 yılında yapılan ithalatta beyannameleri işletme bazında değil de gemi bazında açtığı için kriz burada başladı. Diyelim ki bir gemide 2 bin hayvan geldi. Bu hayvanlar da 100’er baş olmak üzere 20 kişiye dağıtılarak, Türkiye’nin 20 farklı yerine götürüldü. Karantina sürecinde bu işletmelerden kan örnekleri alınıyor. Bu işletmelerin herhangi birinde hastalık çıkması durumunda bu sefer Türkiye’nin 20 farklı noktasına dağılmış 2 bin hayvanın tamamından kan örneği alınması gerekiyor. Beyanname gemi bazında açıldığı için hastalık çıkmayan işletmelerden bile bu kan örneğinin alınmasını gerektiriyor. Bu durum da üreticiler açısından yeni bir maliyete neden olurken, süreci de tamamen yönetilemeyecek bir duruma getirdi.

BAKAN OLURU İLE ÇÖZÜLMEK İSTENDİ

Ortaya çıkan kriz, ‘bakan oluru’ ile çözülmeye çalışıldı. Yani 20 ile dağılmış hayvanların tamamından değil de sadece sıkıntı çıkan işletmelerdeki hayvanlardan yeniden kan örneği alınarak sorun çözülmek istendi. Ancak beyanname işletme bazında değil de gemi bazında açıldığı için mevcut yönetmelik buna müsaade etmedi.





Kaynak: Milligazete
Eklenme tarihi: 20.03.2017




Share |




YORUMLARINIZ


haywan
hayvan millilestirmek bizim isimiz :D

Yazan: milli - 21.03.2017 12:03:18




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EŞMELER Tarım Ltd..
 SAAT VE SAAT
 GRUP Asm
 GMARİN
 AKSAY
 ERDOĞDU Denizcili..
 SEA PIONEER Deniz..
 AKAR Deniz
 GÜNDEM Denizcilik..
 BATU Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim