Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Avrupa'ya ilk Ro-Ro yola çıktı
U.N Ro-Ro tarafından hizmete açılan 'Avrupa Ro-Ro Hattı' kapsamında Mersin-Trieste arasındaki ilk sefer törenle gerçekleştirildi. 200 treyler kapasiteli UND Ege gemisi, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katıldığı törenle İtalya'nın Trieste Limanı'na doğru yola çıktı.

Hattın açılışı kapsamında Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) hizmet binasında bir tören gerçekleştirildi. Törende konuşan Bakan Tüzmen, '5T' olarak formüle ettiği tarım, ticaret, taşımacılık, turizm ve teknoloji alanında bugüne kadar verilen sözleri gerçekleştirdiklerini, Mersin'e söz konusu alanlarda önemli kazanımlar sağladıklarını söyledi. Tüzmen, "Bugüne kadar söylediğimiz hiçbir şey balon çıkmadı. Bu balonların kimin olduğunu havaya baktığınızda görürsünüz. Mersin, tarihinde ilk defa İtalya'nın Trieste Limanı'na bugün ro-ro seferi düzenliyor. Mersin-Trieste arasındaki mesafeyi devreye konulan gemiler 67 saatte tamamlayacak. Bu mesafeyi karayoluyla katetmeye çalıştığınızda hem maliyetler en az yüzde 20 artacak, hem de süre daha da uzayacak. Hayata geçirilen hatla birlikte farklı gümrük kapılarından geçmeden, farklı yönetmeliklerle karşı karşıya kalmadan, Mersin'den Avrupa'nın göbeğine yüklerimizi çok daha hızlı ve güvenli bir şekilde gönderebileceğiz" dedi.

Mersin Limanı'nın özelleştirme sürecinin ardından çok hızlı bir şekilde gerek kapasitesini, gerekse de donanımını arttırdığına işaret eden Tüzmen, tüm bunların yanında Mersin'de yapılması planlanan Uluslararası Çukurova Havaalanı ile Mersin Lojistik Merkezi'nin taşımacılık alanında önemli kazançları da bölgedeki yatırımcılara sunacağını söyledi. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından yapılan çalışmalar kapsamında 5 bin dönümlük arazi üzerinde yapılacak 300 milyon dolarlık yatırımla en az 12 bin kişinin istihdam edileceği bir 'lojistik merkezi' devreye sokacaklarını belirten Tüzmen, bu konuda başlatılan çalışmalarda da önemli bir aşama kaydedildiğini dile getirdi.

Hayata geçirilen Mersin-Trieste Ro-Ro hattı ile birlikte Mersin'in ihracatında yeni bir kapı açıldığını kaydeden Bakan Tüzmen, bunun sadece kentin ihracat rakamlarını arttırmakla kalmayacağının altını çizdi. Tüzmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerin ihracat rakamlarının baş aşağı gitti bir dönemde Mersin'in ihracatı yüzde 35 arttı. Bu duruma narenciye ihracatındaki yüzde 33'lük artışın önemli bir etkisi var. Yani etraf her ne kadar karanlık olursa olsun, şartlar ne kadar kötü olursa olsun Mersin'in ayrı bir özelliği var. Ekonominin baş aşağı gittiği bir dönemde dahi ihracatını arttırma başarısını gösterebilen bir şehir."

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da, kent tarihinde ilk defa Mersin Limanı'ndan İtalya'nın Trieste Limanı'na Ro-Ro seferi düzenleneceğini belirtti. Bugün gelinen noktada Mersin Limanı'nın Doğu Akdeniz'in en önemli limanlarından biri haline geldiğini kaydeden Vali Aksoy, temennilerinin bu sürecin önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi olduğunu vurguladı. Mersin'in sadece kendi il sınırları içinde değil, aynı zamanda bölgesindeki ürünlerin tüm dünyaya ihraç edilebilmesi noktasında önemli bir kapı olduğunu dile getiren Aksoy, 'Avrupa Ro-Ro Hattı'nın hayata geçirilmesinin gerek Mersin, gerekse bölge açısından önemli bir katkı sunacağını söyledi.

U.N Ro-Ro CEO'su Cüneyt Solakoğlu ise, 'Mersin-Trieste Ro-Ro Hattı'nın Türkiye'nin özellikle Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde faaliyet gösteren nakliyecilere yönelik olarak hizmete sunulduğunu vurguladı. Söz konusu hattın global krizden sektörün büyük bir yara aldığı, nakliyecilerin kar marjlarından feragat ederek 'teker dönsün' anlayışıyla çalışma noktasına geldiği bir ortamda hayata geçirdiklerine dikkat çeken Solakoğlu, bu durumun aynı zamanda U.N Ro-Ro'nun kararlılığının açık bir göstergesi olduğunu belirtti. Solakoğlu, hattın nakliyecilere hem operasyonel kolaylık, hem de önemli bir maliyet avantajı sağlayacağı inancını taşıdıklarını ifade etti.

Krizlerin gelip geçici olduğunu ve asıl önemli olan noktanın ekonominin canlılığı olduğunu belirten Solakoğlu, hattın gerekli ilgi ve talebi görmesi halinde şirket olarak ikinci ve hatta üçüncü gemiyi de devreye sokabileceklerini vurguladı. Hattın başta nakliyeciler olmak üzere işadamları, ihracatçılar ve ithalatçılar tarafından tutulacağına inandığını dile getiren Solakoğlu, hattın ayağa kalkabilmesi noktasında ihracat kapsamında Türkiye'den çıkış yapan tüm araçlara tanınan yakıt hakkının Mersin Limanı'ndan çıkış yapacak araçlar için de geçerli olması gerektiğini söyledi.

Dünyanın hangi noktasında olursa olsun hayata geçirilen her yeni hattın o ülke tarafından desteklendiğini ve sübvansiyon adı verilen nakitlerle hattın ayakta tutulmaya çalışıldığını anlatan Solakoğlu, "Bizim böyle bir talebimiz yok. Ancak bizim istediğimiz bir tek şey var; nasıl Kayseri'de yola çıkan nakliyeci arkadaşım Kapıkule'de ÖTV ve KDV'siz yakıt alabiliyorsa aynı durumun Mersin Limanı'ndan çıkış yapan araçlar için de geçerli hale getirilmesi gerekli. Çünkü operatör olarak nakliyecilerin rağbet edebileceği fiyatı devreye sokabilmek için çok büyük riskleri göze aldık. Umuyorum ki, bu durum Bakanlar Kurulu'nda alınacak bir kararla devreye konulacağına olan inancımız tam" dedi.

Bugün Gaziantep'ten Frankfurt'a giden bir Türk nakliyecisinin sefer başına karadan 7 bin kilometre yol yaptığına işaret eden Solakoğlu, Mersin-Trieste Ro-Ro Hattı ile birlikte bu mesafenin 2 bin 460 kilometreye indiğinin altını çizdi. Solakoğlu, karayoluyla sefere çıkan araçların güzergahları üzerinde yer alan Romanya, Sırbistan ve Bulgaristan'da her gün yeni bir belirsizlik ve engellerle karşılaştıklarını söyledi. Türk nakliyecisinin ne zaman s kadar karanlık olursa olsun, şartlar ne kadar kötü öz konusu ülkelerle rekabete girse o dönemde sorunların da tavan yaptığını ifade eden Solakoğlu, Ro-Ro hattı ile birlikte nakliyecilerin hem seferlerini daha ucuza ve daha kısa sürede gerçekleştirebileceğini, hem de geminin kalkış-varış programları belli olduğu için firmaların lojistik ağlarını buna göre şekillendirebileceğini anlattı.

Konuşmaların ardından Bakan Tüzmen, Vali Aksoy, MIP Genel Müdürü John Artur Phillips, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreteri Selami Gedik ve diğer katılımcılarla birlikte Mersin Limanı'nda 19 nolu rıhtımda demirleyen UND Ege adlı gemiye giderek, burada geminin mürettebatı ile bir süre sohbet etti ve sonrasında Avrupa Ro-Ro Hattı'nın ilk seferini başlattı.

İlk etapta haftada bir gün cumartesi günleri yapılacak olan seferler, ileriki dönemde çarşamba ve cumartesi olmak üzere ikiye çıkarılacak. Mersin Limanı'ndan İtalya'nın Trieste Limanı'na Ro-Ro seferlerinin başlaması ile Mersin'den gönderilen tüm ürünler Avrupa'ya çok rahat bir şekilde dağıtılabilecek ve herhangi bir gümrük sorunuyla da karşılaşılmayacak.

Kaynak: TGRT Haber
Eklenme tarihi: 06.04.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 FURKAN Denizcilik
 AQUANAUT Diving
 ŞAHPET Denizcilik..
 UFUK DENİZ Gemici..
 DUMAN Gemicilik v..
 BEYKİM Petrolcülü..
 NAVİGA Yatçılık
 KEVSER Denizcilik
 SERVER Denizcilik..
 TAN Tanker
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim