GEMİSANDER başkanı Türkiye’ye yapılan uygulamayı eleştirdi
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) başkanı Gün Alp Erdil, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilgili tutumu hakkında yorum yaptı.
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Avrupa Birliği’nde yer alan geri dönüşüm bölgelerini işleten kuruluşlarla 10 Mart 2017 tarihinde bir araya gelmişti.
GEMİSANDER Avrupa Gemi Geri Dönüşümcüleri Grubuna dahil oldu. Fakat dernek üyelerinin faaliyet bölgesi olan Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi, Avrupa Birliği ülkeleri tarafından hurdaya çıkarılan gemilerin söküm yapma onayını alamadı.
GEMİSANDER Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Gün Alp Erdil konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, Akdeniz bölgesinin Aliağa gemi geri dönüşüm tesislerine ihtiyacı olduğunu, Avrupa Birliği ülkelerinin yıllık 2,5 milyon ton geri dönüşüm kapasitesine karşılık, Avrupa Birliği ülkelerindeki toplam gemi söküm kapasitesinin 1.1 milyon ton ile ihtiyacın çok gerisinde kaldığını belirtti.
Gün Alp Erdil Avrupa Birliği üyesi ülkelerin hurdaya çıkardığı gemileri söküm yapılmak üzere Avrupa Birliği dışına çıkartmak istemediklerini dile getirdi.
Avrupa Birliği tarafından her yıl yayımlanan, hurdaya çıkacak olan gemilerin sökümlerinin yapılacağı söküm bölgelerinin listesinde, 2016 yılında toplam söküm kapasiteleri 1.1 milyon ton olan 18 adet tesisin yer aldığını, listede yer alan 18 tesisin tamamının Avrupa Birliği ülkelerinde yer aldığını, bu tesislerin halen kapasite altı çalıştıklarını bunun sebebinin ise Asya’nın güneyinde bulunan gemi söküm tesislerinin rekabet edilmesi güç, yüksek gemi alım fiyatları olduğunu belirtti.
Erdil Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bayrağı taşıyan gemilerin arasında yıllık 2,5 milyon ton kapasiteye ulaşmış hurda gemi sökümü yapıldığı bilgisini vererek, üye ülkelerin hurdaya çıkan gemilerinin söküm işleminin Avrupa Birliği dışında yapılmasının engellenmeye çalışıldığını, Avrupa Birliğinin, Türkiye’yi bilinçli olarak pastadan pay alamaması için bu uygulamanın dışında tuttuğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.