AB’den, Aliağa’da gemi sökümüne izin yok
AB, yılda 2.,5 milyon işlem yapılan Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi’ni ‘dönüşüm yapılacak tesisler listesine almadı. Avrupa’da söküm kapasitesinin yetersiz olduğunu öne süren GEMİSANDER, kararın değişmesini bekliyor.
Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi, Avrupa Birliği’nin (AB) gemi geri dönüşüm için 2016’da listesine aldığı 18 tesise dahil olamadı. AB ülkelerinden gelecek olan hurda gemilerin Aliağa’ya gelişi engellenmesi için alınan kararın gözden geçirilmesi için GEMİSANDER tarafından büyük çaba sarf ediliyor. Avrupa Gemi Geri Dönüşümcüleri Grubu’na (ESR) geçen günlerde dahil olan Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi’nin AB ülkelerinde hurdaya çıkacak gemilerin söküm işlemleri için onay alamaması şok etkisi yarattı. Yılda 2,5 milyon ton geminin dönüşümünün yapıldığı Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi’nde ESR tarafından alınan kararın geri döneceği görüşü hâkim.
egedesonsoz.com’un haberine göre, GEMİSANDER Atık Yönetim Merkezi Yetkilisi Ersin Çeviker, geçen yıl AB ülkelerinde gemi söküm kapasitesinin 1,1 milyon ton olması sebebiyle ihtiyacın çok altında kalacağını ve söküm için en uygun adayın Türkiye olduğunu söyledi.
AB’nin amacının Avrupa bayraklı gemileri Avrupa’da sökmek olduğunu belirten Ersin Çeviker, “ESR üyesi olan firmaların kapasitesinin arttırılması için ise AB finans kurtuluşları ise destek veriyor. 1,5 milyon tonluk kapasiteyi bulurlarsa gemileri başka ülkelere göndermeyebilirler. Ancak bu pratikte pek mümkün görünmüyor. Yönetmelik yürürlükte ancak uygulamanın başlaması zaman alacaktır. Avrupa Komisyonu ise hurda gemilerin AB dışında sökümü için yaptığımız başvuruları değerlendiriyor. Aliağa’da şu an 7 firmamız başvuruda bulundu. Önümüzdeki dönemlerde komisyon tarafından gerekli incelemelerin yapılması için ise ülkemize gelinecek. Aliağa, her zaman AB bayraklı ve diğer gemilerin geri dönüşümün yapılacağı bir bölge olacaktır” dedi.
Kararın AB bayraklı gemileri kapsadığını söyleyen Çeviker şunları söyledi: “AB ülkelerine ait gemiler genellikle AB bayraklı değil. Ağırlıklı olarak Panama bandıralı gemiler. Bayrak değişimi yapan gemilerin Aliağa’da sökülmesinde bir engel bulunmuyor. Avrupa ülkeleri son dönemlerde gemi geri dönüşümden elde edilen gelirin farkına vardı. Avrupa’nın ekonomik problemleri var. Bu problemleri aşma açısından gemi geri dönüşümü kendi sınırlarının dışında yapmak istemiyor. Bugüne dek gemi geri dönüşüm sektörüne vurulan ‘3. dünya ülkelerinin işi’ yaftası da böylece kalkmış oluyor. Milyonlarca ton geminin geri dönüşümünden muazzam bir istihdam ve geri kazanım ürünleri elde edilecek. Kısacası AB, gemi geri dönüşümden elde edilecek gelir için gözlerini açtı” dedi.