Gemi inşa sanayi, kümelenme destek programına alındı
Rekabet gücünü artırmayı hedefleyen Kümelenme Destek Programı kapsamına nükleer sanayi, ev tekstili, gemi inşa sanayii, sağlık endüstrisi ve teknoloji kümelenmesi de alınarak destek sözleşmesi imzalandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, imalat sanayiinde üretim ve bilgi temelli bir dönüşüm sağlamanın ve rekabet gücünü artırmanın hedeflendiği Kümelenme Destek Programı kapsamında 5 kümelenme ile destek sözleşmesi imzalandı. İmza toplantısında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bakanlık ve bağlı kuruluşlarda, sanayi üretimini hem nicelik hem de nitelik olarak geliştirmek için çok önemli destek programları yürüttüklerini söyledi. Programın detaylarını paylaşan Özlü, “Kümelenme teşebbüsleri, özel sektör, üniversiteler ve STK’larla, yani tüm paydaşlarla birlikte bir vizyon oluşturuyor ve 5 yıllık bir iş planı hazırlıyor. Desteklenmeye değer görülen iş planlarına yüzde 50 oranında hibe veriyoruz. 5 projenin 5 yıllık toplam iş planı bütçesi 102 milyon TL, 51 milyon TL’sini biz karşılayacağız” dedi.
Kümelenme teşebbüslerine destek vermek amacıyla uygulamaya konan Kümelenme Destek Programı için 2’nci destek çağrısına başvuran 16 kümeden bakanlıkça, bağımsız değerlendiriciler ile yapılan değerlendirme sonucu, Nükleer Sanayi Kümelenmesi (NÜKSAK), Bursa Sürdürülebilir Ev Tekstil Kümelenmesi (SETEK), Gemi İnşa Sanayi Kümelenmesi (GEMİ), İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İSEK) ve OSTİM Temiz Teknolojiler Kümelenmesi (OSTEK) ile kümelenme destek sözleşmeleri imzalandı. Kümelenme Destek Programı ile sanayide yapısal bir dönüşüm oluşturmayı hedefl ediklerini dile getiren Özlü, “Rekabet gücünü, yenilikçiliği, verimliliği, teknoloji seviyesini, nitelikli istihdamı ve böylece dünya ihracatından aldığımız payı artıracak projeleri hayata geçiriyoruz” diye konuştu.
3’üncü destek çağrısına çıkılıyor
Mayıs içerisinde kümelenme destek programının üçüncü çağrısına çıkacaklarını açıklayan Özlü, kümelenme teşebbüslerinden beklentilerinin, ‘vizyon ve stratejilerini iyi belirlemeleri, mutabakat içinde yol haritalarını hazırlamaları, bilimsel bir kurum veya kuruluşla işbirliği yapmaları’ olarak sıraladı.
Destekler ile sektörel kazanımlar artıyor
Desteklenecek kümeler hakkında bilgi veren Özlü, “İstanbul merkezli İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İSEK) ile Sağlık Endüstrisinde genç girişimciler için Türkiye’nin ilk modüler tıbbi cihaz pilot üretim tesisini hayata geçireceğiz” dedi. Bakan Özlü, Yalova Merkezli Gemi İnşa Sanayi Kümelenmesi (GEMİ) ile Gemi Sanayi için önemli bir tasarım merkezi, Bursa merkezli projede ise ev tekstili pilot üretim tesisi oluşturacaklarını söyledi.
Nükleer santrallerin ihtiyaç duyduğu özellikli malzeme ve ekipmanların geliştirilemediğini belirten Özlü, “İnşallah, Nükleer Sanayi Kümelenmesi (NÜKSAK) ile verdiğimiz destek neticesinde bu ürünleri üretebilir duruma geleceğiz” dedi. Özlü, Ostim Temiz Teknolojiler Kümelenmesi (OSTEK) projesiyle de OSTİM bölgesinde temiz teknolojiler geliştirmek için çalışmalar yapacaklarını belirtti.
“Nükleer, ulusal kalkınmanın itici gücü olabilir”
Kümelenme birlikteliği koordinatörlüğü görevini Ankara Sanayi Odası (ASO) Genel Sekreteri Yavuz Cabbar’ın gerçekleştireceği NÜKSAK hakkında bilgi veren ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, “Nükleer santraller arz güvenliği bağlamında sağladığı katkıların yanı sıra; ekonomik, endüstriyel ve teknolojik birçok faydayı da bulunduğu ülkeye sunmaktadır” dedi. Faydalardan yararlanabilmek için büyük ölçüde devlet desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirten Özdebir, “Sabırlı biçimde, uzun vadeli ve doğrudan devlet desteği ile nükleer santrallere yönelik ağır sanayi altyapısı kurulması başarılır ise; nükleer sektör ulusal kalkınma hamlesinin itici gücü olarak, Türkiye’yi cari açıktan kurtarabilecek önemli bir etken olacaktır” diye konuştu. OSTEK'le ilgili bilgi paylaşan OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ise kümelenme destek programıyla KOBİ’lerin kapasitelerinin geliştirilerek sektörün gelişimine öncelik vereceklerini söyledi. Toplantıda BÜ Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü'nden Prof. Cengizhan Öztürk, GİSPİT Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bilgehan Bayramoğlu ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Osman Nuri Canik kümelenmeler hakkında bilgileri paylaştı.