Almanya ve Türkiye ortak denizaltı üretecek
Alman Handelsblatt gazetesine göre, Alman şirketi TyssenKrupp Marine Systems (TKMS) adlı şirket, Endonezya’da denizaltı projesinde yer almak için Türkiye ile birlikte hareket edecek.
Ankara-Berlin hattında yaşanan siyasi gerilimin ekonomiye yansıması gelecek dönemde daha net ortaya çıkacak. Turizmden gıdaya bu gerginliğin faturası her iki ülkenin istatistiklerine de olumsuz yansıyacak. Bu gerilimli hava son olarak savunma sanayisinde kendini hissettirmişti.
Almanya Sol Parti Milletvekili Jan van Aken’in soru önergesine yanıt veren Federal Ekonomi Bakanlığı’nın açıklamasıyla, Alman Hükümeti’nin Kasım 2016'dan bu yana 11 kez Türkiye'ye silah sevkiyatına onay vermediği belirlenmişti. NATO’da müttefikimiz Almanya’nın bu ‘ambargosu’ hala tartışılırken Türkiye geçtiğimiz günlerde savunmada önemli adımlar attı. Bilindiği üzere Türk donanmasında Almanya’nın önemli bir ağırlığı var. Yarım asırdır gemi ve denizaltı teknolojisinde Berlin, Ankara’nın en önemli tedarikçilerinden biri oldu.
SSM, yerliliği artıracak
Bu gelişmelere nisan ayının son haftasında Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın (SSM) öncülüğünde Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret (STM) tarafından yürütülen milli savaş gemileri ve denizaltıların inşasında yerlileşme faaliyetleri hızlandırılarak yanıt verildi. STM'nin 25 Nisan'da imzaladığı sözleşmeyle 4 adet yeni tip denizaltı için torpido kovanlarının bulunduğu baş kısmın 4 yıl içinde Türkiye'de kurulacak yeni tesislerde imal edilmesi kararlaştırıldı. Daha önce bu bölümlerin Almanya'da üretimi öngörülüyordu.
İhaleyi TyssenKrupp istiyor
Türkiye-Almanya arasındaki bu gerilimli hava etkisini düşürmeden devam ederken, iki ülkenin ilginç bir işbirliği için çalıştığı iddia edildi. İddia, Almanya’nın önemli gazetelerinden Handelsblatt’tan geldi. Habere göre Türkiye ve Almanya bir proje için ortaklık kararı aldı. Dusseldorf merkezli gazetenin yazdığına göre, Alman şirketi TyssenKrupp Marine Systems (TKMS) adlı şirket, Endonezya’da denizaltı projesinde yer almak için Türkiye ile birlikte hareket edecek. Yani savunmada ‘ambargo’ süreci yaşanırken Berlin ile Ankara, ortak denizaltı üretmek için Endonezya’da ihaleye girecek.
Türk ortak Gölcük Tersanesi mi?
Alman gazete, Türkiye’den hangi şirket veya kurumla bu ortaklığın yapılacağını yazmamış. Ancak Nisan 2017’de yani geçen ay Gölcük Tersanesi’nin Endonezya Donanması’na Type 214 sınıfı dizel elektrikli denizaltı için teklif götürdüğünü hatırlatmak gerekiyor. Ayrıca Gölcük Tersanesi bu kapsamda 7-12 Mayıs tarihlerinde başkent Jakarta’dan bir grup yetkiliyi ağırlayacak.