Korsanlar tarafından kaçırılan Horizon-1 Gemisinde sülfür alarmı!
Aden Körfezi’nde Somalili korsanlar tarafından 12 gün önce kaçırılan Türk gemisi Horizon-1’deki endişeli bekleyiş sürüyor. Gemideki 33 bin ton sülfürün daha uzun süre bekleyemeyeceğine dikkat çeken uzmanlar, ‘Sülfür suyla teması halinde sülfürik asit etkisi yapar ve gemideki yükün tahliye edilmemesi durumunda ise ambardaki kaynak yerlerinde korozyon (metallerin aşınması) oluşmaya başlar ve geminin batma tehlikesi artar’ uyarısında bulundu.
KORSANLAR BİR MÜRETTEBATI YARALADI
Öte yandan gemide yağcı olarak görev yapan mürettebattan Mustafa Şenkul’un, 10 gün önce korsanların havaya açtığı ateş sonucu bacağından yaralandığı öğrenildi. Şenkul’un sağlık durumunun iyi olduğu belirten Horizon Denizcilik A.Ş personel Müdürü Ömer Özgür, ‘Korkulacak bir şey yok.’ derken, gemideki mürettebatın telaşlı bekleyişi sürüyor.
5 mg bile tehlike
Suda eriyebilen nitelikte bir kimyasal olan sülfürün denize boşalması durumunda gemidekilerin hayatlarının tehlikeye girebileceğini belirten Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sevinç Karakaya, ‘Sülfürün 5 miligramı bile zehirlenlemeye neden olabilir. Kaldı ki gemide 33 bin ton sülfür var. Ayrıca sülfür başka maddelerle karışması durumunda patlayıcı bir gaz haline gelir. Bu kadar yüksek miktardaki sülfür gemiyi batırabilir’ dedi.
İstanbul Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Olcay Tünay ise ‘Sülfür havadaki nemin etkisiyle de oksitlenebilir. İnsan sağlığını olumsuz etkileyen bir kimyasal. Gözlerde ve deride çeşitli tahrişlere neden olabilir’ dedi.