Öğretmenliği bıraktı, dümeni gemiye kırdı
Öğretmenlik mesleğini bir kenara bırakıp babasına yardım için İstanbul’a gelen Hamza Ertaş İnşaat ve Metal Sanayi’nin sahibi Hamza Ertaş, bugün Tuzla’daki Tersaneler Bölgesi’nin en büyük tedarikçilerinden biri hâline geldi
Hamza Ertaş... Nevşehirli bir ilkokul öğretmeni... 1962 yılında babasının ricasıyla İstanbul’a gelir. İstanbul’un nüfusunun 1,5 milyon olduğu, eski binaların yıkılıp apartmanların yükseldiği zamanlar. Babasıyla birlikte yıkılan binalardan çıkan demir, çinko gibi metallerin geri dönüşümünü yapar. Hayali öğretmenliğe devam etmektir ama İstanbul’dan bir daha ayrılamaz. Hamza Ertaş, inşaat ile başladığı yolculuğunda önemli işler başararak Tuzla Tersaneler Bölgesi’nin en büyük tedarikçilerinden biri hâline gelmiş. Sekiz bin metrekare alan üzerinden üretim yapan Ertaş, kentsel dönüşümle birlikte inşaat sektöründe de faaliyet gösteriyor.
Hamza Bey, şirketinizin kuruluş hikâyesinden biraz bahseder misiniz?
Benim işim, ne demircilik ne de inşaattı. Ben ilkokul öğretmeniydim. Türkiye’nin 5-6 vilayetinde öğretmenlik yaptım. İdealisttim. Babam o yıllarda İstanbul’da ticaret yapıyordu. Ortağı ayrılınca babama yardımcı olmak için İstanbul’a geldim. Bir daha da dönemedim. O zaman yalıların, köşklerin yıkılıp betona döndüğü yıllardı. Babam yıkılan yapılardaki demir, çinko gibi metalleri toplardı. Sonra gemilere ham madde tedarik etmeye başladık. İş yerimiz Kadıköy’deydi. Şehir büyünce 1982 yılında tersaneler Tuzla’ya taşındı. Biz de onlarla birlikte Tuzla’ya taşındık. 1983 yılında İçmeler’de 300 metrekare alan üzerinde gemi sacı pazarlaması ve hurda demir ticareti yapmaya başladık. Bugün ise 8 bin metrekare alan üzerinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yalova’da da küçük bir tersanemiz var.
Tam olarak ne iş yapıyorsunuz?
Türkiye’nin ve dünyanın kaliteli üreticilerinden tedarik ederek gemi sacı, siyah sac, profil, köşebent, lama, Hollanda profili ve boru pazarlaması yapıyoruz. Aynı zamanda yurt dışından mümessili olduğumuz firmalardan yurt içindeki yerleşik firmalarımıza proje kapsamında gemi sacı ve sanayi sacı pazarlama hizmeti veriyoruz. Uzmanlık alanımız gemi sanayii. Amacımız gemi sanayiinde geminin imalat aşamasına kadar sac temini, tahmil ve tahliyesi, kumlanıp astarlanması, plazmada kesimi, markalanması ve mamul olarak sanayicilerimize teslim edilmesini sağlayarak sanayicilerimize para ve zamandan kolaylık sağlamaktır.
Kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz?
İstihdam sayısı mevsimsel etkilere bağlı olarak değişiyor. En az 30 kişi istihdam ediyoruz. 100-150 kişiye çıktığı da oluyor.
Bir öğretmen için zor bir süreç olmalı.
İlk başta çok sıkıntılar çektim. Babamın tecrübesinden yararlandım. Öğretmen olduğum için insanlara güvendim. Dolandırıldım, para kaybettim ama yılmadım, bugünlere geldim.
Bankalardan finansal destek aldınız mı?
Bankalar bizim birinci ortağımız. Banka olmadan iş yürümez. Öz kaynakla bir yere kadar. Ağırlıklı olarak ihracat ve mal alımlarında kredi kullanıyoruz. Halkbank’ın fırsatlarından yararlandık. Halkbankkobi.com.tr’ye üyeyiz. Halkbank KOBİ Gelişim Platformu’nun eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden faydalanıyoruz.
İhracat yapıyor musunuz?
Ürünlerimizi genelde iç piyasaya sunuyoruz. Azerbaycan, İran ve Irak’a ihracat yaptık. İhracatı artırmayı düşünüyoruz.
Yeni projeleriniz var mı?
Kentsel dönüşümle birlikte inşaat sektörüne de girdik. Tuzla’daki kentsel dönüşümde kat karşılığı iş aldık. 18-20 aylık bir proje. Yeni projelerimiz de olacak.
Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?
Biz, yaptığımız işi en iyi şekilde yapmaya çalıştık. Müşteriye verdiğimiz malın en iyisini vermeye gayret ettik. Sözümüzü yerine getirdik. Her şeyden önce dürüst olsunlar ve çok çalışsınlar.