Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Kasım 2024
Haber
Anket
Türkiye-Yunanistan feribot seferleri krizi çözüldü
Yunanistan'ın Türk gemilerine bilinçli bir şekilde sık sık ceza kesmesi ve Türkiye'nin 'Beyaz Bayrak Ülkesi' unvanını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalması üzerine patlayan "iki ülke arasındaki deniz ulaşımı"nda yeni gelişmeler yaşanıyor. Yolcu taşıyan feribot seferleri, daha önce alınan kararla bugünden itibaren yapılmayacaktı. Ancak Atina'ya giden Ulaştırma Bakanı Arslan ile mevkidaşı arasında yapılan görüşmelerden sonra Türkiye geri adım attı, seferleri yasaklamaktan vazgeçti. Turistik gemi taşımacılığı yasağı ise hala devam ediyor.



Türkiye ile Yunanistan arasındaki "Deniz ulaşımı krizi"nde bugün yeni gelişmeler yaşandı. 17 Eylül'de Türkiye tarafından alınan "deniz ulaşımı" yasağı kapsamında bugün feribot seferleri yapılmayacaktı; ancak Yunanistan'da bulunan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Yunan mevkidaşıyla yaptığı görüşmelerden sonra kararı geri çekti. Seferler yeniden başladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yunanistan Denizcilik Bakanı Panagiyotis Kouroumplis ila yaptıkları görüşmeye ilişkin, "Müzakere olumlu geçti. İki konu var. Biri, yolcu feribotlarının bugünden itibaren çalışıp çalışmamasıydı. İki taraf olarak dedik ki, 'bunlar insanımız için önemli. İki ülkenin ticareti turizmi ve ekonomisi için önemli. Bu süreci devam ettirelim.' Bugünden sonra da yolcu feribotları çalışmaya devam edecekler. Yasak uygulanmayacak." dedi.

24 metrenin altındaki ticari yatların Yunan adalarına çıkışına ilişkin 25 Eylül'den itibaren konan yasağın devam edeceğini bildiren Arslan, şunları kaydetti: "Ahşap teknelerimizin yine turizm amaçlı taşımalarına gelince de teknik heyetlerimiz, hemen önümüzdeki hafta Türkiye’de bir araya gelecekler. Bununla ilgili de hemen altyapı çalışmalarımızı yapacağız. Amacımız, onunla ilgili de problemi ortadan kaldırmak. Onu da devam ettirmek istiyoruz. Ancak onunla ilgili teknik ekipler gerekli çalışmayı yapacaklar. Mevzuat olarak prosedürü uygun hale getirecekler. Biz de iki bakan olarak bu konuyu çözmüş olacağız."

Ahmet Arslan, iki ülkenin ticareti, ekonomisi ve turizmi açısından seferlerin önemli olduğunu vurgulayarak, yine de Türkiye'nin "Beyaz Bayrak" ülkesi olmayı kaybetme riskini alamayacağını söyledi.

Arslan, "Elbette ki iki ülke ilişkileri çok önemli, ticareti, ekonomisi önemli. Ancak Beyaz Bayrak sadece Türkiye ve Yunanistan arasında uygulanan bir mevzuat değil. Bütün dünyadaki teknelerimizin muhatap olacakları muamelenin belirleyicisi olan bir prestij göstergesi. Beyaz Bayrak ülkesiyken, en üst seviyede muamele görüyorken, riske etme şansımız yok." ifadelerini kullandı.

Yunanistan tarafından tutulan teknelere ilişkin itiraz süreçlerinin devam ettiğini belirten Arslan, "Değerli bakanımızın, geçmiş uygulamaları da, bugünkü uygulamaları da iyi niyetini ortaya koyuyor. Zaten Paris Memorandumu kapsamında tutuklama listesine girdikten sonra itiraz mekanizmaları çalışabiliyor. O itiraz mekanizmaları işliyor. Tekrar incelenecek zaten. Yunanistan tarafından da iyi niyetli bir yaklaşım var." şeklinde konuştu.

SEFERLER YENİDEN BAŞLADI

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Midilli-Ayvalık arasında yolcu taşıyan feribot işletmecileri, sabah saatlerinde alınan yasak kararına üzülürken, öğle saatlerinde bakanlıktan gelen karşılıklı seferlerin tekrar başlamasına yönelik müjdeli haberle büyük sevinç yaşadılar.

Ayvalık ile Midilli arasında 38 yıldan bu yana feribot seferleri düzenlediğini söyleyen Jalem Turizm’in sahibi Eşref Jale, Türkiye ile Yunanistan’ın Ege’deki adalarına yönelik yapılan seferlerin yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 12 Ekim’den sonra Yunan adalarına yönelik turistik yatlar ve yolcu feribotlarının geçişini yasaklayarak tedbir aldığını anlatan Eşref Jale, ”Bakanlığımızın bu kararı almasını ben de bir turizmci olarak destekledim. Çünkü sonuna kadar doğru bir karardı. Ancak Türk ve Yunan makamlarını karşılıklı mutabakatları sonucunda bu krizin aşılmış olması bizi sonsuz sevindirdi. Çünkü ekmeğimizi biz bu yoldan kazanıyoruz. Midilli ile Ayvalık arasındaki deniz ulaşım yolunun tekrar açılması bizi olduğu kadar Ayvalık esnafı ve Yunan adalarındaki esnaflarla turizmcileri de memnun etmiştir” dedi.

Jale, Türkiye ile Yunanistan’ın Ege adalarına yönelik yolcu feribotu seferleri yeniden başlarken, turistik yatların ise Yunan adalarına giriş-çıkışlarının halen daha yasak olduğunu da sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 17 Eylül 2017 tarihinde Yunan adalarına sefer yapan Türk bayraklı gemi, feribot ve teknelerin bu ülke karasularına çıkışını yasaklamıştı. Bakanlığın aldığı karar çerevesinde ayrıca Türk bayraklı ticari yatların, 12 Ekim 2017’den itibaren de düzenli sefer yapan yolcu gemilerinin Yunan kara sularına seyri durdurulacaktı. Zira son dönemlerde Yunan yetkililer sık sık Türk bayraklı gemilere ya ceza kesiyor ya da kendi limanlarında alıkoyuyordu.

Yunanistan’ın bu tutumu, Paris Memorandumu (Paris MoU) kapsamında 2009 yılından bu yana Beyaz Listede yer alan Türkiye’yi kota aşımına uğratarak Siyah Liste’ye düşürme girişimi olarak değerlendirilmişti. Türkiye halihazırda sınırda bulunuyor ve bir gemiye daha ceza verilmesi halinde Gri Liste’ye düşmesi söz konusu.

Yunan yetkililer ise turist taşıyan bazı Türk teknelerinin bazı Yunan işletmelerle işbirliği yaparak korsan yolcu taşımacılığı yaptığını, dolayısıyla kontrollerin sıkılaştırıldığını iddia etmişti.

Yunan yetkililer ise turist taşıyan bazı Türk teknelerinin bazı Yunan işletmelerle işbirliği yaparak korsan yolcu taşımacılığı yaptığını, dolayısıyla kontrollerin sıkılaştırıldığını iddia etmişti.

Türk bayrağı taşıyan gemiler 2009 yılında da Beyaz Liste’de yerini aldı. Bu sayede ise dünya denizlerinde Türk gemilerine denetim uygulama sayısı azaldı. Öyle ki 2010 yılında Türk bayraklı 758 gemi denetlenirken bu sayı 2016’da 415’e düştü. Limanlarda tutulan gemi sayısı 2010’da 34, 2016 yılında ise 21’e kadar geriledi.

Bu yıl ise alıkonulan 13 gemiden 5’i hala Yunan limanlarında tutuluyor.

**************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ;
- Tekne krizinde Ahmet Arslan ve Yunanistan Denizcilik Bakanı bir araya gelecek
- Türkiye'yi siyah liste'ye düşürmek istiyorlar
- Yunan polisi milyonluk Türk yatına el koydu
- Yunan adalarına ticari yat seferleri yasaklandı






Kaynak: sonhaberler
Eklenme tarihi: 12.10.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GM Denizcilik Kur..
 ATASOY Uluslarara..
 NEVMAR Denizcilik..
 VEYSEL VARDAL Gem..
 PACMAR Denizcilik..
 ALATURKA Cruises
 MUSTAFA OKAN OĞUL..
 ALABANDA Deniz Ta..
 DEVAL Denizcilik
 NİSA uluslararası..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim