Karayolunda hızlı, denizde yavaş gidene ceza kesiliyor
Karayollarında hızlı giden araçlara ceza kesilirken gemilerin geçiş yaptığı boğazlarda tam tersi bir durum söz konusu. Belirlenen süratten daha yavaş seyreden gemilere zorunlu refakat hizmeti verilirken karşılığında para cezası kesiliyor.
Bu yolla, geçen yıl Çanakkale Boğazı'ndan geçen 53 gemiye kanuni işlem yapıldı.
Bakanlar Kurulu kararıyla 1998 yılında yürürlüğe giren Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü'ne göre hızı 4 deniz milinin (8 kilometre) altına düşen gemilere ceza kesiliyor. İstanbul ve Çanakkale boğazlarından yılda ortalama 50 bin geminin geçtiğini belirten yetkililer, tüzük gereği can, mal ve çevre güvenliğini sağlamak için gemilerde en düşük 4, en yüksek 10 mil hız sınırının uygulandığını belirtiyor. Boğazlarda hızlı gidenlerden daha çok, 4 milin altına düşen gemilerin tehlikeli olduğunu vurgulayan yetkililer, bu sebeple çok yavaş gidenlere mecburen römorkör verildiğini kaydetti.
Geçen yıl Çanakkale Boğazı Gemi Trafik İstasyonu (VTS) tarafından, Otomatik Bilgi Sistemi (AIS) cihazı sayesinde 53 geminin düşük hızda seyrettiğinin tespit edildiğini hatırlatan yetkililer, bu yılın ilk altı ayında ise yedi gemide aynı durumla karşılaştıklarını vurguladı.
Bu tür para cezalarına uğrayanların çoğunluğunun Gürcistan, Rusya, Ukrayna gibi ülkelere ait, 100 metre veya altındaki 15 yaşını geçmiş gemiler olduğunu ifade eden yetkililer, ABD ve Avrupa'da deniz kanunlarının Türkiye'dekilerden çok daha ağır şartlar taşıdığını, bu sebeple gemilerin Türk boğazlarını daha sık kullandığını vurguladı.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
FARİN Turizm
UTL Denizcilik
ALASONYA Denizcil..
NAVİGA Yatçılık
OLAY NAUTIC
ALZE Turizm
AKUADEM Ltd Sti
ALFA SİSMİK Deniz..
SİNOMAR Denizcili..
MED MARİNE HOLDİN..
...