Tamer Kıran DTO Yönetimi'ni eleştirdi
Geçen ay çoğunluk sağlanamadığı için kayıtlara işlenmeyen, İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık Ayı Meclis Toplantısı, bugün İMEAK DTO Meclis Salonu’nda gerçekleşti.
İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda yılın ilk Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu yönetiminde gerçekleşti. Geçen ay çoğunluk sağlanamadığı için kayıtlara işlenmeyen meclis toplantısının yerine, bugün oy birliğiyle Aralık Ayı Meclis Toplantısı'nın yapılması kararlaştırıldı. Toplantıya; Bülent Şener’in Ekim ve Kasım Ayı nizamlarını meclis üyelerine sunmasıyla başlandı.
2018 yılı bütçesininin belirlendiği toplantıda İMEAK Deniz Ticaret Odası merkez ve şubelerine ayrılan toplam bütçe, 97 Milyon TL olarak açıklandı.
'Gemi karaya oturdu, oturacak'
Bütçenin açıklanmasından sonra kürsüye gelen İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Kıran; bütçeyi kabul etmediğini belirtti. Kıran; 'Bütçe değerlendirmesinden önce birkaç hususa dikkat çekmek istiyorum. Bizler denizciyiz. Bugüne kadar bir güven üzerine kurulu bir düzen üzerinde bugüne geldik. Birbirimize karşı samimi ve dürüst olduk, birbirimize daima omuz verdik. Denizcilik geleneğinde kaptan geminin tek hakimidir. Denizcilik terbiyesi gereği senelerce odamız başkanına bu konuda tam destek verdik, tıpkı siz büyüklerimizden gördüğümüz gibi. Fakat son dönemde belirli göstergeler konunun sorgulanması gerektiğini ortaya koymuş bulunmakta. Yoksa gemi karaya oturdu, oturacak. ‘ şeklinde konuştu.
Bugün sunulan 2018 bütçesi hakkında konuşan Kıran, bütçenin belirlenmesindeki amacı açıklayarak; ‘Bütçeler bilindiği gibi kurumların bir sonraki dönemde yapacağı faaliyetlerini dikkate alarak maliyet ve gelirlerini öngörülerle özetleyen dokümanlardır. Biz de bugün 2018 yılı bütçesi ile önümüzdeki yılın oda faaliyetlerini ve bu faaliyetler için gerekli maliyetleri görüp kanunla belirlenmiş gelirlerimizin nereye nerelere harcanacağını daha doğrusu hangi faaliyetlere kaynaklarımızı ayırdığımızı değerlendiriyoruz. ‘ dedi.
'2018 bütçesi ile stratejik plan arasında hiçbir bağ yok'
İMEAK DTO'nun 2017-2020 yıllarını kapsayan stratejik planının geçen ay web sitesinde yayınlandığını ve oda üyelerine sunulduğunu belirten Kıran, stratejik planda denizcilikle ilgili yıllardır bütün tartışmalarda dile getirilen sorunlar ve bu sorunların çözümü için yapılması gerekenler sıralandığını belirtti.
2018 bütçesi ile stratejik plan arasında hiçbir bağın olmadığını vurgulayan Kıran; ' Yaklaşık 300’ü aşkın proje ve faaliyetin olduğu bu stratejik plan aslında oda bütçemizin dayandığı meşru bir belgedir. 5018 sayılı kanunla stratejik plan yapma zorunluluğunun nedeni budur. Stratejik planlar kurumların rotasını ortak akılla belirleyen belgelerdir. Oysa bugün görüşeceğimiz 2018 bütçesi ile stratejik plan arasında hiçbir bağ yoktur.' dedi.
2007 yılından 2013 sonuna kadar geçen 7 yılda İMEAK DTO gelirlerinin gerçekleşen giderlerinden yaklaşık 24 milyon tl (16 milyon dolar) 'den fazla verdiğini aktaran Kıran sözlerini şöyle sürdürdü; '2014 yılından itibaren son 4 yılda bu ivme tersine dönmüş ve gelirlerimi giderlerimizi karşılayamamaya başlamıştır. Bunun yanında 2018 bütçesinde 3.3 milyon lira olarak öngörülen finansman giderleri odamızın gelir-gider dengesinin hangi aşamaya geldiğinin çarpıcı bir göstergesidir. 2013 yılından beri artarak devam eden son 4 yılda yaklaşık 14 milyon tl harcanan finansman giderlerinin 2018 yılı sonunda nereye varacağı bir endişe kaynağı olmalıdır. Zira finansman giderleri 2016 yılında 1 milyon 300 bin lira öngörülmüşken 5 milyon 300 bin lira gerçekleşmiştir. Geçen sene 2017 yılında 1 milyon 900 bin lira öngörülmüşken yine 5.3 milyon lira gerçekleşmiştir. Yani son iki yılda finansman gideri olarak bütçede öngörülenin tam üç katı bir gerçekleşme olmuştur. Hal böyleyken 2018 yılı için öngörülen 3 milyon 300 bin lira finansman giderinin ne kadar gerçekçi olduğu sorgulanmalıdır. Kesin bir şey var ki odamız sürekli borçlanmaya devam ediyor.'
'TOBB yıllık aidat borcumuz 9 milyon lira'
İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın varlıklarını ipotek ederek borçlanmaya başladığını dile getiren Kıran; 'Bankalar odamızın borç yükünün çok yükseldiğini gördüğü için sadece gelirlerimize itibar etmeyip bunun yanında gayrimenkul teminatı da talep ediyorlar. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, ödemekle yükümlü bulunduğumuz TOBB yıllık aidatı. 2017 yılında TOBB'dan odamıza gelen yazıda 2015 ve 2016 yıllarından kalan toplam aidat borcumuzun 9 milyon lira olduğu belirtilmektedir. Bu 9 milyon liranın, 1 milyon lirası faizdir. Yani sadece bankalara karşı yükümlü değil, başka kurumlara karşı da yükümlülüklerinizi yerine getiremediğimiz ortadadır. Kaldı ki bunun yanında bir durum var, mevzuatlara göre aidatlarımızı zamanında ödemediğimiz için, odamızın TOBB Genel Kurulu'na göndereceği delege sayısında da bir düşüş olması kaçınılmazdır. ' dedi.
'2011-2017 yılları arasında giderlerimiz yüzde 200 artmış'
Kıran, 2011-2017 yılları arasında İMEAK DTO gelirlerinin yüzde 260 artarken personel ve diğer giderlerinin yaklaşık yüzde 200 arttığını, eğitim giderlerinin ise yüzde 350 arttığını dile getirdi.
Bu tabloya göre 2018 yılı sonunda nasıl bir tablo ile karşılaşacağımız belli değil diyen Kıran; 'Üyelerimizin finansal sorunları çözülmeyi beklerken, KOSDER filomuz yenilenmeyi beklerken, uluslararası platformdaki üyelerimizin ticari hacmini artırmak ve menfaatlerini korumak adına lobi faaliyetleri yapmak gerekirken, deniz turizminde faaliyet gösteren binlerce üyemiz bin bir sorunla boğuşurken, üyelerimizin barınma ve bağlama yer sorunu son raddede devam ederken, Ankara’da işlerimizi takip edecek odamıza yakışan teşkilatlı bir merkezimiz yokken, İstanbul’da balıkçılar her iki yakada aktarma istasyonu talep ederken, odamızın yayınladığı 2017-2020 Stratejik Planı’nda yüzlerce faaliyet (300’e yakın) proje kaynak ve ilgi beklerken, bu projeleri gerçekleştirmek için uzman kadrolara ihtiyacımız varken, başta İzmir, İskenderun, Kocaeli, Karadeniz Ereğli olmak üzere bütün şubelerimize ve üyelerine hizmet etmek için merkezden kaynak aktarmamız gerekirken, şubelerin bütçelerinden her yıl yüzde 70’lere varan oranda kesinti yapıp bunları TÜDEV’e aktarıyor, hatta varlıklarımızı bankaya ipotek ediyoruz. Özetle harcamalarımızın bu stratejik plan dahilinde planlanmadığını ve başta finansman gideri olmak üzere bütün göstergelerin olumsuz yönde gittiğini açık ve net bir şekilde söylemeliyiz. Gemi karaya oturdu, oturacak derken kastım buydu.'
'Bu bütçeyi onaylamam mümkün olmayacak'
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Kıran; 'Ümit ediyorum ki bundan sonraki bütçelerimiz daha rasyonel, üyelerimiz için yapacağımız hizmetlere kaynak aktaran, faiz ödemeyen bütçeler olarak karşımıza gelir. Yönetim Kurulu Toplantısı’nda da bu konuyu konuşurken söylediğim gibi benim sadece gelirleri nereye harcayacağımızı gösteren bu bütçeyi –şahsen konuşuyorum- onaylamam maalesef mümkün olmayacaktır.' diyerek sözlerini sonlandırdı.