Hatay'da Deniz Otobüsü hayata geçirilecek
Hatay Büyükşehir Belediyesi, Samandağ Belediyesi, Hatay Kent Konseyi işbirliğiyle Hatay Deniz Otobüsü (HADO) konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Hatay Büyükşehir Belediyesi, Samandağ Belediyesi, Hatay Kent Konseyi işbirliğiyle Hatay Deniz Otobüsü (HADO) konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Samandağ'da Yeni Çarşı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Hatay'ın gelişmesine büyük bir katkı sunacağına inandıkları Hatay Deniz Otobüsü (HADO) projesinin kısa zamanda büyük heyecan oluşturduğunu söyledi. Hatay Deniz Otobüsü projesinin kamuoyuna mal olan, her kesim tarafından kabul gören bir proje olduğunu vurgulayan Başkan Nehir, "Siyaseten çıkabilecek engellerin önüne geçerek bu projenin hayata geçmesi için çalışmalıyız. Siyasi parti farkı gözetmeden birlikte başarmalıyız. İlimizin Kıbrıs, Beyrut'a ve birçok yerleşim birimine erişimi memleketimizin gelişimine önemli bir katkı sunacaktır. Hatay'ın bütününü etkileyecek olumlu bir proje olduğunu düşünüyoruz. Biz birlikte Hatayız. Bu proje hayata geçerse Hatay kazanacak, Türkiye kazanacak. Bizler bu projenin hayat bulması için üstümüze düşeni fazlasıyla yapacağız" dedi.
Hatay Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon ise Hatay'ın bir barış kenti olduğunu ifade ederek, "Maalesef bölgemizde yaşanana savaşlardan kötü bir şekilde etkilendik. Kentimizin ekonomisi olumsuz yönde etkilenmiştir. Savaşların bitmesi halinde ilimizin bütün avantajlarını kullanabileceğiz. Denizden yeterince faydalanamamışız maalesef. Bu proje ile ticaret, turizm, kültürel her anlamda bir avantaj yakalayacağımıza inanıyorum. Bu çalışma hayatımıza büyük bir hizmettir. Bu projeye katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Umarım 23 Nisan'da bu seferler başlar. Bizde yaşamımızı normalleştiririz" diye konuştu.
Hatay Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Muhsin Cömert de projeye 2 ay önce başladıklarını ifade ederek, "Bu proje ile öncelikle Türkiye sonra Dünya ile yeni etkileşimler yeni iletişimler kurulacaktır. Devletin ilgili kurumlarıyla iletişim kurarak, fizibilite çalışması yaparak bu noktaya geldik. Hızlı, teknolojik gemiler bulduk. Hatay denizini kullanarak iletişimini gerçekleştirmek zorundadır. Diğer ulaşım biçimleriyle rekabet düşünmedik. Bu mantıkla hareket ettik. Türkiye Cumhuriyeti'nin ulaşımıyla alakalı projedir. İlk uluslararası yolcu ve kargo taşımacılığı projesidir. Projenin ülkemize Hatay'a katkıları vardır. Kıbrıs'ta yaşayan 36 bin Hataylı için fırsat olacaktır. Beyrut, Lübnan Antakya'ya çok benziyor. Durumlar düzeldiği takdirde Lazkiye ile bağlantı kurulması inanılmaz bir heyecan oluşturuyor. Hatay'dan daha gelişmiş olan lokasyonlarla Hatay'ın gelişimini sağlamış olacağız. Bu proje gemi sadece gemi değildir. Sadece insan taşıyıp, rutin işler yapmayacağız. Bir tane gemiyle başlayacak bir işte liman ve gemi sayımız artacaktır. Antalya seferi ve Roro seferleri başlayabilecek. Hatay'ın bilinirliği, tanınırlığı artacaktır. Deniz otobüsleri büyük bir enerji oluşturacaktır. Hayal bile edemeyeceğimiz bir noktaya geleceğine inanıyorum. Fotoğrafı bütünlüklü olarak görmek gerekiyor. Hatay'ın dünyada bir karşılığı vardır. Bu proje küçük başlayacak ama küçük kalmayacak bir projedir. İtalya'dan Adriyatikten buraya turist getirmeyi planlıyoruz. Bin 300 kişilik gemilerle. Biz öncelikle birinci adımımız 9 Şubat'taki meclis oylaması olacak. Meclis oylamasından sonra onaylanırsa 23 Nisan'da başlamayı hedefliyoruz. Mart ayında Türk Bayrağımız gemilerimizde çekeceğiz. Beyrut'ta, Kıbrıs'ta Türk Bayraklı gemilerimiz dolaşacaktır. Bu proje Hatay'a gelmelidir. Bu proje Hatay'ın önünü açacaktır. Bu proje Hatay'ı gerçek anlamda dünya kenti yapacaktır. A'den Z'ye Hatay'ın bütün paydaşlarıyla yaşamak istiyoruz" şeklinde konuştu