Çevre dostu deniz araçları yolda
Almanya’nın kuzeyinde liman şehri Hamburg’da bir grup araştırmacı karbondioksit emisyonu yüzde 25 azalmış ve kükürt veya azot oksitleri gibi diğer kirleticileri havaya salmayacak şekilde bir bir gemi tasarladı.
Düşük enerjili sıfır emisyonlu gemi projesi LeanShips için deneyler, havanın -10 derece, suyun ise -0.8 derecede sabit tutulduğu sert koşullar altında yapılıyor. Yani testin yapıldığı havuz kutup iklimine uygun hale getirilmiş.
Havuzdaki buzlu su donma noktasında. Gemi Tasarım Mühendisi Quentin Hisette ilk önce buz tabakasının kalınlığını ölçüyor.
“Her testte yaklaşık 200 ölçüm yapıyoruz. Buz tabakasının kalınlığını havuzun 200 değişik noktasında ölçmekteyiz. Bunun nedeni, buzun her yerde homojen olarak oluşmaması. Arktik’te gördüğünüz durum aynı. Dolayısıyla, kutuplardaki buz kalınlığı ortalamasına yakın yeterince uzun testler yapmaya çalışıyoruz. Elde ettiğimiz veriler ve ölçümlerin kesin olması çok önemli.”
Test havuzu hazır olduğunda, deniz ve makine mühendisleri görevi devralıyor.
Mekanik Ölçüm Mühendisi Rene Bosman, minyatür gemi modeli üzerinde yeni tasarımlı bir gemi pervanesinin aşırı koşullarda nasıl performans gösterdiğini değerlendiriyor:
“Ön tarafta direnci, arkada pervanenin dönme hızını ve itme kuvvetini ölçüyoruz. Ayrıca yan dirençleri ve eğim momentlerini de ölçmekteyiz.”
Deney, daha verimli ve çevreyi daha az kirletecek gemiler geliştirmeyi amaçlayan bir Avrupa araştırma projesinin parçası.
Elektromekanik Mühendisi Gerco Hagesteijn, burada test edilen pervane modelinin umut verici yeni bir buluş olduğunu söylüyor:
“Bu yeni nesil pervane yakıt tasarrufunda çok fazla potansiyele sahip. Şimdilik konsept çalışması niteliğinde. Gerçekte inşa edildiğinde muhtemelen üzerinde bazı küçük değişiklikler olacak. Gemi sahibi, pratik sebeplerden ötürü bu değişiklikleri istemekte. Belki yakıt tasarrufu biraz azalacak. Ama yeni nesil gemiler için büyük bir adım.”
Hollanda tersanelerinde ise yeni nesil römorkörler tasarlanıyor.
Makine Mühendisi Robert Van Koperen, aşırı kalabalık limanlarda yüksek hızda daha fazla manevra yapabilmeye olanak tanıyan ters kıç sürüş sistemine sahip yeni gövde yapılı bir römorkör tasarladıklarını belirtiyor:
“Limanlara büyük gemiler giriyor, bu nedenle römorkörler daha fazla güce sahip olmak zorunda. Ancak manevra alanları daha az. Bu yüzden bu yeni gövde şekli daha çok manevra kabiliyeti sağlayacak.”
Sonraki adım, sıkıştırılmış doğalgazla çalışan römorkörler inşa etmek.
Gemi Mühendisi Remco Van Vught, yeşil alternatifi çevre dostu buluşları zorlu pazarda rekabet avantajı olarak görüyor:
“Rekabetçi olmak istiyorsanız, örneğin yakıt tasarrufu yapmanız gerekiyor. Aynı zamanda düşük emisyonlar limanların en önemli meselesi. Feribotlar, yolcu veya yük gemileri, tekneler için hibrid sistemler geliştiriliyor. Piyasa trendlerine ayak uydurmak için bu çalışmaların parçası olmak istedik.”
Araştırmacılara göre yeniliklerinden bazıları 5 yıldan daha kısa bir sürede kullanıma sunulacak.