Limanlarıyla rekor kıran Aliağa, lojistik köy istiyor
Son yıllarda yapılan liman yatırımlarıyla lojistikte atağa kalkan; ihracatçı ve ithalatçıların zaman, maliyet ve derinlik avantajı ile tercih ettiği Aliağa limanları, deniz ticaretinde büyük yükselişini sürdürüyor.
2017 yılında Aliağa limanlarında toplam elleçleme, gelen gemi sayısı ve konteyner elleçlemesinde tüm zamanların rekoru kırıldı. 2017’de Aliağa limanlarında toplam yük elleçlemesi 55 milyon 635 bin oldu. Limanlara gelen gemi sayısı 5 bin 202 olurken; konteyner elleçlemesi ise 794 bin 342 TEU olarak gerçekleşti. Aliağa limanlarında yeni hedef, liman yatırımlarının getirdiği olumlu etkiyle birlikte kıtalararası konteyner aktarma limanı olmak ve bölgede elleçlenen yükten daha fazla katma değer sağlamak için bir lojistik merkez kurulmasını sağlamak.
“HEDEF 1 MİLYON TEU”
Aliağa limanlarının genel yük elleçleme kapasitesi ve gemi trafiğinin yanı sıra konteyner taşımacılığında da zirveye doğru ilerlediğini ifade eden Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “2009 yılında konteyner limanları devreye girdiğinde Aliağa’da konteyner taşımacılığı olmaz denirken, bugün 8 yılın sonunda konteyner elleçlemesinde pek çok büyük limanı geride bırakarak 794 bin TEU rakamına ulaştık. Yakın zamanda bu rakamın 1 milyon TEU’ya ulaşacağını da ön görüyoruz. 10 yıl önce 2 bin 500’lerde olan gelen gemi sayısı bugün 5 bin 202’ye ulaşarak Türkiye’nin en çok gemi trafiği olan ikinci limanı oldu. Toplam yük elleçlemesinde de 35 milyon tondan bugün 55 milyon tona ulaştık. Kısa sürede ulaşılan bu rakamlar muazzam bir gelişmeyi ortaya koyuyor. Rüzgâr enerjisi fabrikalarının ürettiği kule ile pervaneler ve organize sanayi bölgesinde üretilen trafoların sevkiyatı da Aliağa limanlarından gerçekleşiyor. İleriye dönük olarak farklı ürünlerle lojistik hareketler daha da artacak. Tüm bu rakamlar Aliağa limanlarının Türkiye’nin en önemli birkaç liman bölgesinden birisi olduğunu gösteriyor.” dedi.
Aliağa’nın sanayi üretimi, enerji yatırımları ile büyük bir potansiyeli bünyesinde barındırdığını ve bu noktada bölgedeki lojistik altyapı ve lojistik merkez yatırımlarının hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını belirten Saka, Geleceğin dünyasında rekabeti, üretim maliyetlerinden çok taşımacılık maliyetleri şekillendirecek. Firmalar üretimlerini küresel pazarlara en az maliyetli ve en hızlı şekilde ulaştırmanın yollarını arıyor. Yani bütün amaç minimum masrafla maksimum verim elde etmek. Yatırımcılar, ekstra lojistik maliyetleri olmayan Aliağa limanlarının stratejik öneminin farkındalar. Aliağa, tek başına 20 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile Ege Bölgesinin ihracat ve ithalat merkezi konumunda. Aliağa üretim gücü olmasının yanı sıra önemli bir aktarma merkezi olma potansiyeline sahip; bu sebeple Aliağa’nın jeo-stratejik konumunu tüm paydaşlar için avantaja dönüştürmeliyiz. Önceliğimiz Aliağa’daki limanlarımızı ilçede kurulacak lojistik merkezle önce birbirine ve daha sonra sanayi bölgeleri ile küresel ulaşım koridorlarına bağlayacak yatırımları bir an önce tamamlamak olmalıdır” dedi.
Kara, deniz, demiryolu ulaşım ağlarının odağında yer alan Aliağa, Manisa ve Denizli başta olmak üzere Batı Anadolu’nun, dünya ticaretine açıldığı bir nokta haline geldiğini kaydeden Başkan Saka, “Menemen - Aliağa - Çandarlı otoyolunun hızla devam etmesi, limanların ve çevresindeki işletmelerin demiryolu bağlantısı projesi ile de Anadolu yük taşımacılığının Aliağa’ya bağlanacak olması ve demiryolu ağının Aliağa’dan Bergama’ya uzatılması projesi bölgeyi oldukça değerli kılıyor. Aynı zamanda İzmir-Çanakkale ve İzmir-İstanbul otoyollarının tamamlanması ile Aliağa ve bölgemiz hem lojistik merkez hem yatırımlar konusunda cazibe merkezi haline gelecek.” diye konuştu.