Sochi ve Novorssisk limanlarının ihraç taşımalarına kapatılacağı iddiası
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 'Sochi Limanı'na yük gemisi, şehir içine yük taşıyan kamyon, TIR ve benzeri araçların girmesine yakın bir zamandan itibaren engelleme getirileceği gündemde bulunmaktadır' dedi.
Gürdoğan, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin en büyük ihraç pazarlarından olan ve gelecek açısından da büyük potansiyel ihtiva eden Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatın, ihracatçıların lojistik depolarının tedarik zincirlerini oluşturduğu ve yakınlık açısından da avantaj ihtiva eden Sochi Limanı çevresinde yoğunlaştığını belirtti.
Trabzon'dan 11 adet deniz ulaşım aracı ile Trabzon-Sochi arasında düzenli seferler uygulandığını ifade eden Gürdoğan, şöyle devam etti:
''Dış ticaret açısından bakıldığında, bölgemizdeki ihracatçılar bu liman aracılığıyla yıllardır ihraç nakliyesini sorunsuz bir şekilde Trabzon, Novorossisk, Gelincik ve Sochi arasında kurulan deniz ulaşım ağı, gerek bölge gerekse Türkiye ve Rusya Federasyonu'nun menfaatleri doğrultusunda başarıyla gerçekleştirmektedir. Hatta ihracatçılarımızın bazıları ihracattan doğan katma değeri lojistik alanında yatırım yaparak değerlendirmiş ve gerek kendi lojistiklerini gerekse de bölge firmalarının bu yöndeki ihtiyaçlarını başarı ile gerçekleştirmektedirler.
Ancak, daha önce müteaddit zamanlarda da gündeme getirildiği üzere Sochi kentinin Rusya Federasyonu'nun en önemli turizm merkezi olması ve kış olimpiyatlarının da bu kentte yapılacak olması nedeniyle limanının yük gemilerine kapatılarak sadece feribotlarla yolcu taşınmasına müsade edileceği bilinmekte idi. Bu çerçevede Rusya hükümetinin aldığı karar doğrultusunda, turistik bölge olan Sochi Limanı'na yük gemisi, şehir içine yük taşıyan kamyon, TIR ve benzeri araçların girmesine yakın bir zamandan itibaren engelleme getirileceği gündemde bulunmaktadır. Bu gelişme göz önünde tutularak, ülkemizin yılda yaklaşık 7 milyar dolara ulaşan ve artık Sochi üzerinden Rusya Federasyonu'nun Moskova dahil birçok şehrine ulaşmış, gelecekte çok daha yüksek hedefleri gerçekleştirecek potansiyel arz eden ihracatımızın geleceği için Sochi'ye alternatif bir liman düşünülmesi ivedilik arz etmektedir.''
Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında 4 Ağustos 2009 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilen 9. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı'nda şifahen Novorossisk Limanının da altyapı çalışmaları nedeniyle 2009 yılı sonuna kadar kapatılacağının gündeme geldiğini dile getiren Gürdoğan, şunları kaydetti:
''Deniz Ticaret Odası'na, ilgili Rus mercilerden ulaşan yazı da bu durumu teyit eder nitelikte olup, Novorossisk Limanı'nın da Sochi Limanı gibi yakın bir gelecekte sadece turizm amaçlı taşımalara açık tutulacağı ve belli bir tarihten sonra bu limanın da ihraç nakliyesine kapatılacağı yönünde beyanat ulaşmıştır. Bu söylemlerin gerçekleşmesi ve her iki limanın da aynı veya yakın zaman aralıkları itibariyle kapatılması durumunda maalesef ülkemizden yoğun olarak işlenmiş gıda, bitkisel ürünler ve yaş meyve sebze olmak üzere bir çok ürünün ihracatının gerçekleştiği ve ülkemizin tarımsal ürün ve gıda sektörleri ihracatı açısından en önemli partnerlerinden biri olan Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımız durma noktasına gelecektir. Var olan pazarımız ise kaçınılmaz olarak rakip ülkelerin eline geçecektir. Ayrıca Novorossisk Limanı Rusya'dan ülkemizin tedarik ettiği doğal gaz ve Tuapse Limanı ise kömür sevkıyatının yapıldığı en önemli limanlardır. Bu limanların kapatılması ayrıca ithalatımızı da olumsuz olarak etkileyecektir.''
Alternatif liman
Gürdoğan, gelecekte 10 milyar dolarları hedefleyen ihracat için Sochi'ye alternatif bir liman tahsis edilmesinin gündeme ihtiyaç olarak geldiğini kaydederek, şunları söyledi:
''Bu çerçevede ülkemizden bölgemiz aracılığıyla Rusya Federasyonu'na gerçekleşen ihracatın sekteye uğramaması ve arzu edilen potansiyele ulaşması için ihraç taşımalarını en fizibıl şekilde gerçekleştirmeye olanak sağlayacak Novorossisk ve Sochi Limanları arasında olması faydalı olacaktır. Limanın tespit ve tesis edilmesi ve lojistik bir üs olabilecek art alanının da ülkemiz ihracatçılarının kullanımına kazandırılması için gereken çalışmalara ağırlık verilmesi çok büyük önem ve aciliyet arz etmektedir. Bu konuda hükümet, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör iş birliği içinde oluşturulacak bir konsensüs içinde gereken çalışmalar bir an önce başlatılmalıdır. Türk lojistik üssünün müteşebbisler ve sivil toplum örgütleri tarafından organize edilerek hükümetin de desteğiyle bir an önce hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.''