Türkiye'den Kuzey Kore'ye yaptırımlar
Kuzey Kore'ye uygulanacak yaptırımlar hakkındaki Bakanlar Kurulu kararında değişiklik yapıldı.
Bakanlar Kurulunun "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne uygulanacak yaptırımlar hakkındaki 20/2/2017 tarihli Bakanlar Kurulu kararında değişiklik yapılması"na ilişkin ekli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Karara göre, Kuzey Kore'den ve Kuzey Kore'ye altın kuryeler vasıtasıyla ülkenin nükleer programına katkıda bulunabilecek ya da ülkeye yönelik yaptırımlardan kaçınılmasına yardımcı olabilecek altın transferine izin verilmeyecek.
Türkiye bayraklı gemi veya uçaklarla, Türk vatandaşları tarafından kaynağının Kuzey Kore olup olmadığına bakılmaksızın Kuzey Kore'den kurşun ve kurşun cevheri tedarik edilemeyecek, Kuzey Kore'ye doğalgaz satış veya nakliyatı yapılamayacak.
Türkiye'deki boru hatları veya demiryoluyla, Türkiye'ye kayıtlı araçlar ya da Türk vatandaşları tarafından Türkiye toprakları üzerinden doğrudan veya dolaylı olarak Kuzey Kore'ye rafine petrol ürünleri ile ham petrol arz, satış veya nakliyatı yapılamayacak.
Türkiye bayraklı gemi veya uçaklarla Türkiye topraklarındaki boru hatları, demiryolu veya Türk vatandaşları tarafından, Kuzey Kore'ye endüstriyel makine, ulaşım araçları, demir, çelik veya diğer metallerin yanı sıra yeni veya kullanılmış gemi satış veya nakliyatı yapılamayacak. Ancak bu hüküm BM Yaptırımlar Komitesinin kararı bulunan durumlar için uygulanmayacak.
Kuzey Kore'den kumaş, kısmen veya tamamen tamamlanmış hazır giyim ürünleri dahil olmak üzere tekstil ürünleri tedarik edilemeyecek. Ancak 11 Eylül 2017 tarihinden önce söz konusu tekstil ürünlerinin tedarikine ilişkin yazılı sözleşmeye bağlanmış olan ticari işlemler gerçekleştirilebilecek. Komiteye bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 135 gün içinde ayrıntılı bilgi verilmesi kaydıyla bu tür ticari işlemlere konu tekstil ürünlerinin Türkiye topraklarına sevkiyatı, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 90 gün içinde yapılabilecek.
Türkiye bayraklı gemi veya uçaklarla, Türk vatandaşları tarafından Kuzey Kore'den doğrudan veya dolaylı olarak gıda ve tarım ürünleri, makine, elektrikli aletler, toprak, magnezit ve magnezya dahil olmak üzere taş, kereste ve deniz taşıtları tedarik edilemeyecek.
Kuzey Kore çıkışlı veya bu ülkeye gönderilen tüm kargonun belirli kalemleri ve ayrıca tedariki ve satışı yasaklı maddelerin mevcudiyetine ilişkin geçerli şüphe bulunması durumunda, ulusal ve uluslararası hukuka uygun olarak, liman ve havalimanları da dahil olmak üzere gerekli tesis ve mekanlarda denetim yapılabilecek.
Askeri veya polislik alanlarında eğitim verilemeyecek
Kuzey Kore vatandaşı eğitmen, danışman, stajyer ve diğer yetkililere askeri veya polislik alanlarında eğitim verilemeyecek.
Gemilerin yasaklanmış faaliyetlerle iştigal ettiğine veya nükleer veya balistik füze programları ile bağlantısı olduğuna ilişkin makul gerekçe bulunduğu takdirde, gemi, bayrak devletince kayıttan düşürülecek. Geminin bazı durumlar haricinde limana girişi engellenecek.
Türkiye karasularında ya da açık denizde BMGK ya da Yaptırımlar Komitesi kararlarıyla yasaklılar listesine alınmış bir geminin bulunduğu bilgisine sahip olunması halinde ilgili kurum ve kuruluşlar komiteye gemi hakkında ve söz konusu gemiye ilişkin olarak aldığı tedbirler hakkında rapor verecek.
Türkiye'de Kuzey Kore bankalarının yeni şubeleri, bağlı şirketleri veya temsil ofisleri açılamayacak, mevcut olanlar kapatılacak. Türk vatandaşları tarafından veya Türkiye topraklarında Kuzey Kore hükümeti adına hareket edip etmediklerine bakılmaksızın Kuzey Kore vatandaşları veya kuruluşları ile yeni iş ortaklığı kurulamayacak.
BMGK'nin 2375 sayılı yaptırım kararını kabul ettiği 11 Eylül 2017 tarihinden önce verilenler hariç tutulmak üzere Kuzey Kore vatandaşlarına çalışma izni verilmeyecek.
Mal varlığı dondurulan kişiler
İki kişinin bilgilerinin güncellendiği değişiklik kapsamında 40 kişi daha mal varlığı dondurulan ya da seyahat yasağı getirilenler listesine eklendi. Kuzey Kore'ye ait 12 kurum ya da kuruluşun yanı sıra mali kaynak olarak tespit edilmiş 25 deniz taşıtı da söz konusu listede yer aldı.
Kararla, "satış ve transferi yasaklı parça, ekipman, mal ve teknoloji"ye, nükleerde veya füzede kullanılabilir malzemeler ve parçaların yanı sıra kimyasal ve biyolojik silahlarda kullanılabilir bazı parçalar da eklendi.