Dünyanın ilk yüzen nükleer santrali yola çıktı
Rusya, dünyanın ilk yüzen nükleer santrali “Akademik Lomonosov”, yolculuğa çıktı.
Dünyanın ilk yüzen nükleer santrali, 2019 yılında Arktik’teki Çukotka açıklarında göreve başlayacak.
ABD ve Çin’in dahil olduğu bir çok büyük ülke açık denizlerde kullanılabilecek bir yüzer nükleer santral peşinde koştu durdu. Ancak her iki büyük ülke bu konuda ilk olmayı başaramadı.
Rusya, dünyanın ilk yüzer nükleer enerji santrali olan 70 megawattlık Academik Lomonosov‘u Baltık Denizi’nde kullanmaya başladı. St. Petersberg’den başlayarak, nükleer yakıt almak için Norveç yakınlarında Murmansk adlı bir Rus kasabasına çekilecek. Oradan da bir petrol arıtma tesisi ve sondaj kuleleri ile birlikte petrol sanayi kendi Pevek’e güç vermek üzere yola koyulacak.
Yapımına 2007 yılında başlanan gemi için 232 Milyon Dolar harcandı. Devlet şirket i Rosatom başlangıçta St. Petersberg’te nükleer yakıtı yüklemeyi ve Pevek’e göndermeyi düşündü. Ancak GreenPeace ve bir kaç baltık ülkesinin itiraz dilekçelerini dikkate alan devlet şirketi, Nükleer Yakıtını MurMansk’ta yükleyeme ve test etmeye karar verdi.
Nükleer Titanic !
Nükleer Titanic ve Yüzen Çernobil isimleriyle anılan gemi, St. Petersburg’dan Murmansk kentine doğru yola çıktı. Nükleer enerji çalışmalarında dünyadaki lider ülkelerden biri olan Rusya, böylelikle nükleer projelerine devam edeceğinin sinyalini verdi. Yüzen nükleer santral ile üretilen enerji, 100 bin nüfuslu bir kentin bütün elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede.
Çevreciler karşı çıkıyor
Bu gemi iki farklı konuda tartışmalara neden oldu.
Greenpeace nükleer uzmanı Jan Haverkamp, ”Halihazırda hassas olan ve iklim değişikliği nedeniyle yoğun baskı altındaki çevre için Arktik Okyanusu’nda gezen nükleer reaktörler kesinlikle tehdit oluşturacak’ diyerek bu konudaki endişelerini dile getirdi.
Aracın geliştiricisi olan Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) ise inşa sırasında tüm tehlikelerin göz önünde bulundurulduğunu söyledi. Ayrıca tsunami ve diğer felaketlere karşı yenilmez özellikte olduğunu da vurguladı. Bu yorum nedeniyle yüzen nükleer santral için, Nükleer Titanic de deniliyor.