Murat Kıran: Tersane işletme izin belgesi alınamıyor
Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Kıran, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla gerçekleşen İMEAK Deniz Ticaret Odası meclis Toplantısı’nda Gemi İnşa Sanayiinin yaşadığı sorunları aktardı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla gerçekleşen İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı’nda söz alan Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Kıran, GİSBİR’in misyonundan ve vizyonundan bahsederek sözlerine başladı.
‘GİSBİR’in ve sektörümüzün önünde bekleyen sorunlarımızı tespit ettik.’ diyen Kıran sözlerini şöyle sürdürdü; ‘İBB planlarında Tuzla’nın var olmadığını görmüştük, gelecekte Tuzla Tersaneler Bölgesi İBB planlarında yoktu, varlığımızı plan notlarına işlettik. Bu doğrultuda Başbakan Binali Yıldırım’ın büyük destekleriyle orada kalacağımız süreyi tekrar 49 yıl uzattık, bunu başarabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz.‘
‘Sektörü ileriki nesillere aktaramazsak, sektör yok olur’
2008 yılında başlayan global krizden en çok denizcilik sektörü ve gemi inşa sanayinin etkilendiğini vurgulayan GİSBİR Başkanı Murat Kıran; o dönem süratle başlayan sipariş iptalleriyle birlikte 40 bin çalışandan 8 bin çalışana düştüklerini ve sektörü kaybedeceklerini düşündüklerini belirtti.
‘Sektörü ileriki nesillere aktaramazsak, sektör yok olur’ diyen Kıran sözlerini şöyle sürdürdü; ‘Biz sektörümüzü ileriki nesillere aktaramazsak sektör yok olur. Denizlere hakim olan cihanlara hakim olur. Gemi inşa sanayi, devlet planlama teşkilatına alındı. GİSBİR sizlerin destekleriyle çok büyük yol kat etti. 40 bin çalışandan 8 bin çalışana düştüğümüzü söylemiştim, bu sayı periyodik olarak arttı, bugün 32 bin çalışanımız var. Çalışmalarımıza devam ediyoruz.‘
‘Tersane işletme izin belgesi alınamıyor’
Tersane işletme izin belgelerinin alınamamasından söz eden Kıran, bunun iki sebebi olduğunu dile getirdi.
Kıran; ‘İlk sebep işletme belgesi için başvuru yaptığımız zaman sözleşmenin sizden talep edilmesi, bu noktada 2013 nisan ayında çıkan kanunda tüm davalarınızdan feragat ederek başvurabilirsiniz, bu ticari bir karar, yüklü alacakları olan arkadaşlarımız davalarının sonuçlarını bekliyor.’ şeklinde konuştu.
‘İşletme izin belgesini kaldırabilirsek, sektörün üstünden büyük bir yük kalkar’
Tersanelerde bulunan iskele ve rıhtımlar için test istenmesinin işletme izin belgesi alınmasının önündeki diğer bir engel olduğunu vurgulayan GİSBİR Başkanı Murat Kıran,; ‘İskelelerimizin olmazsa olmazı olan iskele ve rıhtımlarının 20-30 senedir orda duran iskelelerine test istenmesi bunu yapabilecek birkaç kuruluş var o nedenle fiyatlar çok yüksek. Bugünkü ekonomik konjonktürde karşılanabilir değil ‘ dedi.
İşletme izin belgesinin alınabilmesi için 8 ana 30 ara belge olduğuna değinen Kıran sözlerini şöyle sürdürdü; ‘İşletme izin belgesini kaldırabiliyorsak sektörün üstünden büyük büyük kalkar, kaldıramıyorsak iskele testlerinin yeniden bakanlık tarafından yapılması çok iyi olur.’