Türklere yönelik KORSAN tehditleri artıyor mu?
Aden Körfezi'nde Türk gemilerini de hedef alan saldırılar, bu konuları Türkiye'nin gündemine taşıdı. Türk iş dünyasının faaliyet alanı genişledikçe, Türk vatandaşlarının hedef olma tehlikesi de artıyor. İngiliz polisinde görev yaparken rehine müzakerelerini yürüten Suzanne Williams, Türklere yönelik tehdidi CNN TÜRK'e anlattı.
Her yıl 10 bin vaka ve fidye olarak ödenen 500 milyon dolar. Rehin alma eylemleri, bazı suç örgütleri için bir meydan okuma, bazıları için gelir kapısı.
Rehin alma eylemleri, Somalili korsanların Aden Körfezi'ndeki eylemleriyle daha görünür hale geldi.
Gras Savua - SCR güvenlik danışmanı Suzanne Williams, "Korsanlıkta gerçek bir artış var" diyor ve rakamları ortaya koyuyor.
2008 yılında Somali açıkları ve Aden Körfezi'nde 111 rehin alma girişimi görüldü. 2009'da ise, sadece ilk 6 ayda 148 gemi kaçırma girişiminde bulundu.
32 gemi kaçırıldı, 561 mürettebat rehin alındı ve bunlar Somali açıklarında devriye gezen ve Türkiye'nin katkıda bulunduğu uluslararası gücün çabalarına rağmen oldu.
Suzanne Williams, "Aden Körfezi'ndeki uluslararası gücün taramak zorunda kaldığı alanın genişliğini düşünürseniz, korsanlık girişimlerini engellemekte oldukça başarılı olduklarını söyleyebiliriz. Korsanlar, her 20 girişimden sadece birinde saldırdıkları gemiyi kaçırmayı başarıyor" diyor.
Türkler için Irak en riskli ülke
Somali açıklarındaki korsanlık faaliyetleri, yurtdışındaki Türkler için en ciddi tehditler arasında. Ancak Türk vatandaşlarının en çok kaçırıldıkları ülkelerin başında Irak geliyor. Irak ve Somali'yi, Afganistan, İran ve Polonya izliyor.
2000 yılından bu yana 75 vakada, Türk vatandaşları kaçırıldı. Yüzde 25'inde rehineler, 30 günden fazla tutuldu.
Williams'ın kişisel tecrübelerine göre, fidye için pazarlık yapmak siyasi idealler için pazarlık yapmaktan daha kolay.
Williams, pazarlık sürecinin ayrıntılarını açıklamıyor ama önemli bir ipucu veriyor:
"Rehin alma, genellikle adam öldürmeye giden bir yol değildir. Ne kadar tatsız olursa olsun, bu bir ticari pazarlık. Her iki tarafta da diğer tarafın istediği bir şey var ve bunun bir şekilde bunun bedeli ödeniyor. Fidye konusunda da şunu bilmekte fayda var: İstenilen miktarlar yüksek olabilir, ancak bu her zaman, ödemenin de büyük olduğu anlamına gelmiyor. Müzakereler gizli yürütüldüğü için, gerçek fidye rakamları genelde açıklanmıyor.