9 Kişinin hayatını kaybettiği 'Bilal Bal' gemisi davası başladı
Şile açıklarında batan 'Bilal Bal' isimli kaptansız gemide bulunan 9 mürettebatın hayatını kaybetmesine ilişkin 8 sanığın "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.
Anadolu 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar gemi veri girişlerini sisteme girmekle yükümlü şirketin müdürü Faik Avcı, yetkilisi Enes Caner, geminin bağlı olduğu şirketin sahibi Cevat Çavuşoğlu katılırken, müştekiler ile taraf avukatları salonda hazır bulundu.
"Benim ortaklığım kağıt üzerinde"
Sanıklardan Cevat Çavuşoğlu savunmasında suçlamaları kabul etmediğini söyleyerek, "2016 yılında bu geminin yüzde 50'sine hissedar oldum. Kalan yüzden 50'si de olayda ölen Nihat Küçük'e ait. Benim ortaklığım kağıt üzerinde. Geminin hiçbir şeyiyle ben ilgilenmiyordum. Geminin tüm işleriyle Nihat Küçük ilgilenirdi" dedi.
"Eski ve yaşlı bir gemiydi"
Sanık Faik Avcı gemi acentalığı işiyle uğraştığını söyleyerek, "Acenta olarak gemi, liman ve liman başkanlığı arasında koordine sağlarım. Yükle ilgili bilgi veririm. Gemiden aldığım tüm evrakları iletirim. Ayrıca geminin ihtiyacı olan malzemeleri de temin eder, onların limana gelişini sağlarım. Gemi eski, yaşlı, ve duyduklarımıza göre problemli bir gemiydi, ben suçsuzum" diye konuştu.
Sanık Enes Caner ise, "Sanık Faik Avcı'nın şirketinde sigortalı olarak çalışırım. Şirket adına nöbetim sırasında gemilerden evrakları alır, liman başkanlığına iletirim" diyerek kazanın meydana gelişinde suçsuz olduğunu söyledi.
Duruşmada söz alan müştekiler de sanıklardan şikayetçi olduklarını belirtti. Mahkeme, duruşmayı eksikliklerin giderilmesi için erteledi.
İddianameden
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 27 Ekim 2017 tarihinde Gemlik Limanı'ndan hareket ederek Karadeniz Ereğli Limanı'na gitmekte olan Türk Bayraklı 'Bilal Bal' isimli kuru yük gemisinin 1 Kasım 2017'de saat 03.53'te EPIRB (Acil Durum Lokasyon Belirten Radyo Vericisi) sinyali alındıktan bir süre sonra Şile açıklarında battığı anlatılmıştı.
Geminin kaptan Refik Telci ile baş makinist Ali Doğan'ın yokluğunda kalkış yaptığı belirtilirken, Bilal Bal isimli geminin ekonomik ömrünü tamamlamış ve hurdaya çıkacak kadar yaşlı, bakımsız durumda olduğu, geminin batma nedeninin olay tarihindeki hava koşullarıyla bir ilgisinin bulunmadığı kaydedilmişti.
Arama kurtarma çalışmaları sonrasında gemi mürettebatından Nihat Küçük, Onur Aşkın Küçük, Cüneyd Yedican, Mahir Sanayır, Nedim Alicem, Hüsamittin Yazıcı ve Mert İlkmen'in cesetlerine ulaşıldığı kaydedilirken Engin Selçuk ve Vedat Odabaşı 'nın ise cesetlerine ulaşılamadığı belirtilmişti.
İddianamede aralarında gemi kaptanı Refik Telci ve baş makinist Ali Doğan'ın da aralarında bulunduğu 8 sanığın "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.
KOMIK
dogru kımsenın suçu yok armator kagıt uzerınde ortak!!! o ne demekse artık gemide para vermemek için kaptan ve carkçıbası yok senınde bundan haberin yok bende inandım geminın de tüm bakımları yapılmıstı hatta bogazdan gecerken sektör gemide herhangi bir hasar eksiklik varmı dediğinde hayır hersey saglam dedıler kı aksi olsa bogazı gecırmezler ama ne hıkmetse bogazı cıkar cıkmaz gemi bunyesi ve gövdesinde oluşan stress e dayanamayıp bir şekilde batıyor haaaa dunyanın sayılı klas kuruluşlarından biri olan turk loydunun kafası basmadıgı için mi bu gemiyi klastan attı kaç yıl önce elinizi vicdanınıza koyun eski ve yeterince bakım yapılamamış ancak dahili sefer imkanlarının elverdigi için denizde dolaşabilen yaşlı bir gemi....sadece bu kişler degil o geiye denize elverişlilik belgesini veren makamıda sorgulamak o makam ve kişiler hakkında da dava acılması ve mahkemede yargılanması gerekıyor kı bunuda basaracaz insallah Yazan: BERAT YEDİCAN - 24.12.2018 21:37:27
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz