Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Kasım 2024
Haber
Anket
''Çevreyi kirleten değil, kirlenmeyi önleyen sektörüz''
Yıllık 1 milyon ton kapasitesi ve 400 milyon dolar ekonomik büyüklüğü ile bölgede 10 Binkişiye dolaylı istihdam sağlayan gemi geri dönüşüm sektörünün 2018 yılı içerisinde sektörde yaşanan gelişmeleri Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Dernek Başkanı (GEMİSANDER) Kamil Önal değerlendirdi.



“DÖNÜŞÜM ÇEVREYE DUYARLILIĞIN TEK YOLU”

Konuşmasına gemi geri dönüşüm sektörünü okurlarımıza tanıtarak başlayan Başkan Önal şunları ifade etti: “Ülkemizde tek gemi söküm bölgesi olan Aliağa’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gemi söküm izni, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’nden Gemi Söküm Yetki Belgesi almış, 22 gemi geri dönüşüm firması 28 parselde faaliyetlerini sürdürmektedir. Gemi geri dönüşümü, işletme ömrünün sonuna erişen gemilerin bertarafının şüphesiz ki ‘çevreye en duyarlı’ yoludur. Gemi bünyesinde bulunan hemen her malzeme geri dönüştürülebilir veya olduğu gibi ya da elden geçirilerek yeniden kullanılabilir. Bu dönüşümle birlikte sökümü yapılan gemilerin yerine ekonomik ömrünü tamamlamış gemilerin seferlerden çekilmesi ile yerlerine yeni tonajda ve teknolojide çevreye duyarlı, daha fazla işletme verimi olan gemilerin getirilmesi işlemlerinde, denizcilik risklerini daha aza indiren tabii bir teknolojik süreç içinde yerini bulmaktadır” dedi.

“AB ÜLKELERİNİN GÖZÜ GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜNDE”

Gemi Geri Dönüşüm sektörünün öneminin her geçen gün arttığını ifade eden Başkan Önal, “Gemi Geri Dönüşüm sektörü öncelerde önemsenmeyen ve gözden ırak genellikle geri kalmış ülkelerin yaptığı bir sektör iken, küresel ısınma ve işsizliğin arttığı, doğal kaynakların azaldığı günümüzde, bütün ülkelerin dikkatle izlediği/ yapmaya hazırlandığı bir faaliyet alanı olmuştur. Halen dünyada Avrupa Birliği ülkeleri de dâhil olmak üzere birçok ülkede gemi geri dönüşüm faaliyetleri yapılmaktadır” dedi.

“HURDA GEMİLER EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILIYOR”

“Hurda gemilerin % 98’i çelik bunun da %95’i yeniden kullanılabilir maddelerdir. (Fire oranları hariçtir.) Hurda gemi geri dönüşüm sektörü bu nedenle ekonomik ve çevresel açıdan yapılmaya değer bir sektördür.2018 yılında tesislere muhtelif türde 158 gemi gelmiş olup, çelik ağırlıkları 602 Bin tondur.”

“GERİ DÖNÜŞÜMDE TERCİH EDİLEN TEK ÜLKEYİZ”

“2015 yılında gerilemeye başlayan dünya ham petrol fiyatlarının etkileri, 2018 yılında da devam etmiş; Dünya gemi geri dönüşüm sektörlerinde ülkemiz petrol platformlarının geri dönüşümünde tercih edilen tek ülke olarak kayıtlara geçmiştir. 2018 yılında 220 Bin ton çelik ağırlığında petrol platformu geri dönüşüme alınmıştır.”

“2018 YILINDA ÇALIŞAN SAYIMIZ DEĞİŞMEDİ ”

Hurda fiyatlarında düşüş yaşandığını belirten Önal “2018 yılbaşına göre 78 dolarlık bir düşüş yaşandı. 2018 yılında ekonomik büyüklük ise 250 milyon dolar civarında olurken, ortalama çalışan sayısı Bin 200 olarak kaydedilmiştir. Bir önceki yıla göre istihdam korunmuştur ”dedi.

“AB LİSTESİNDE 2 TESİSİMİZ YER ALIYOR”

“30.12.2013 tarihinde AB Parlamentosu’nda onaylanarak yürürlüğe giren AB Gemi Geri Dönüşüm yasası ile AB Bayraklı gemilerin geri dönüşümü sırasında oluşabilecek olumsuz emniyet ve çevre etkilerinin, gereksiz ekonomik yük oluşturmadan azaltılmasının sağlanması hedeflenmiştir. Yeni Yasa, AB Bayraklı gemilerin OECD ülkeleri dışında kalan ülkelerde yer alan tesislerde minimum çevresel ve emniyet koşulları yerine getirerek yasal olarak geri dönüştürülebilmesine imkân sağlaması hedeflenmiştir. Gemi sahipleri gemilerini gönderecekleri tesisleri “AB Gemi Geri Dönüşüm Firmaları Listesi” içinden seçebilecektir. AB yönetmeliği 31.12.2018 tarihinde uygulamaya alınmıştır. AB gemi geri dönüşüm listesine dâhil olmak için müracaat sürecini tamamlayan firmalarımızın denetimlerine 2018 yılı haziran ayında başlanmış, 2018 Aralık ayı içerisinde AB Komisyonu 26 AB üyesi tesisin yer aldığı listeye AB dışından Amerika Birleşik Devletleri’nden bir, Türkiye’den 2 tesisi (Leyal ve leyal Demtaş) dâhil etmiştir” dedi.

“REKABET İÇİN ENGELLER KALDIRILMALI”

“AB Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği ve Hong Kong sözleşmesi ile Avrupa Birliği ve diğer Asya ülkelerinin de dâhil olduğu bir rekabet süreci başlamıştır. Süreçte kalıcı yatırımlar (Kuru havuzlar-merkezi arıtma tesisleri ara depolama tesisi vb.) büyük önem arz etmektedir. Ancak sektörün önündeki en önemli engel, 2026 yılında sona erecek kira sözleşmeleridir. Firmaların kira sözleşmelerinin bitim tarihi olan 2026 yılı beklenilmeden uzatılması sektörde kalıcı yatırımların devamı/rekabet için önemli bir husustur” dedi.



Kaynak: Özgürsesgazetesi
Eklenme tarihi: 08.02.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MİLLER&FLAMA Deni..
 GUNGOR Shipping
 BİSTEK Gemi Elekt..
 NES TEKNOLOJİ
 YEĞİNER SHIPPING ..
 ADAMARİN Tur. Taş..
 ŞENER Kardeşler D..
 FARİN Turizm
 HORİZON LTD.
 KOÇLAR Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim