Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Kasım 2024
Haber
Anket
MSC’de bir ilk: Gemide yapay zeka teknolojisi
Dünyanın en büyük özel yolcu gemisi şirketi olan MSC Cruises, 16’ıncı gemisi olan MSC Bellissima’yı İngiltere’de geleneksel olarak Sophia Loren’in de katıldığı muhteşem bir törenle suya indirdi.

Dünya sosyetesinden pek çok ismin ve turizm acentelerinin katıldığı bu törende, MSC Cruises Türkiye Genel Müdürü Necla Tuncel ile markadaki yenilikleri ve sektörü konuşma imkanı buldum. MSC her yıl farklı bir limanda bu etkinliği gerçekleştiriyor. Bu yıl İngiltere’nin Southampton Limanı’nda gerçekleşti. Hem destinasyonun tanıtımı hem de kruvaziyer sektörü için önemli bir buluşma.

MSC’nin son gözdesi Bellisima’nın, yeni nesil gemilerden olduğunu söyleyen Tuncel, 2027 yılına kadar 13 yeni geminin daha geleceğini söyledi. Her geminin 600 milyon Euro’ya mal olduğunu düşünürsek çok ciddi bir yatırım söz konusu...



MSC’nin 1.5 yıl önce Arap Emirlikleri’nde bir adayı 50 yıllığına kiraladığını ve gemideki yaşantıyı adaya taşıyacağının müjdesini veren Necla Tuncel, adada çeşitli aktiviteleri içeren özel bir set-up hazırlığı içinde olduklarını da söyledi. MSC’nin Oceon K isimli gemisi de bu yıl kasım ayında Bahamalar’da denize inecek.

GEMİDE YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİ

Necla Tuncel, MSC’nin gemilerde teknoloji ve dijitale önem verdiğini söylüyor. MSC Cruises filosundaki diğer gemiler gibi, MSC Bellissima da gemi inşası ve tasarımın sınırlarını zorluyor. Misafir teknolojisi ile de donatılmış MSC Bellissima, “MSC for Me” ye eklenen dünyanın ilk sanal kişisel seyir asistanı olan ZOE'yi konuklarına sunan ilk MSC Cruises gemisi olma özelliğini taşıyor. Her kabinde bulunan ses etkileşimli sanal kişisel asistan ZOE, seyirle ilgili yüzlerce soruya cevap verebiliyor. Dediğim gibi bu yapay zeka uygulaması dünyada bir ilk. Robot teknolojisi gemiyi sararsa hiç şaşırmayın. Çünkü MSC bu konuda da çalışmalar yapıyor.



'DAHA DA GÜÇLENECEĞİZ'

MSC, Türkiye’deki ofisini ortaklıktan çıkararak yüzde 100’üne sahip olmuş. Marka, Türkiye pazarına güveniyor ve inanıyor. Uzun vadede burada olmak istiyorlar. Bu nedenle kendi ofislerini açmak istemişler. 1975 yılından beri kargo yatırımları ile aslında Türkiye’de varlar. Ama özel ofis fikri, kruvaziyerde Türkiye öngörüsü için sektöre ipucu verebilir. Çünkü Necla Hanım bu yeni ofis ile yeni yatırımların daha da güçleneceğini söylüyor.

TÜRKİYE PAZARINDA HEDEF

MSC’nin 2019 yılında Türkiye pazarındaki hedefi 8 bin 500 yolcuya ulaşmak. Bu sene bütçeyi uygun tutmuşlar; tabii birçok yeni teknoloji kullanıyorlar sistem kurarken, planlama yaparken. Ancak MSC’nin Türkiye’ye geldiği yıllarda 25 bin rakamlarına ulaşılmış. Bu sayılara ulaşmanın zor olmayacağının altını çiziyor Necla Tuncel.

‘KALICI BİR YERE İHTİYACIMIZ VAR!’

Gemilerin gelmemesinin kruvaziyer sektörünü etkilediğini ifade eden Tuncel, liman sorunu ve yaşanan siyasi gelişmelerin de trafiği olumsuz etkilediğini belirtiyor. Tuncel, “15 Temmuz Darbe Girişimi olmasaydı da yaşanan liman sorunu nedeniyle zorlanacaktık; çünkü gemiler gerçekten büyük. Kalıcı bir yere ihtiyacımız var. Yeni limanın yapımı 4 yıl sürecek. Kimse net tarih veremiyor. Zeytinburnu’ndaki yer küçük gemiler için düşünülebilir ama bizim gibi hacimli gemiler için ciddi terminal ihtiyacı da olacak. O yüzden limanın bitmesini bekliyoruz. 2019 yılında bitecek diye konuşulmuştu ama inşaat çok durdu, 2020 için tarih verilse bile biz yine bu takvime giremeyiz. Çünkü bu yıl için satışlar açıldı. Siz satışa çıkmazsanız yolcular hemen arıyor. Kruvaziyer bir bağımlılık yarattı. Dünyada tekrar oranı yüzde 80 civarında.” diyor.

Deneme amaçlı küçük gemilerden birini Çin pazarına gönderdiklerini hatırlatan Necla Tuncel, bu arada pazarı analiz etme imkanı bulduklarını söylüyor. Uzak Doğu, Rusya ve Türkiye pazarı geminin yeni ve lüks olmasına dikkat ederken, Avrupa pazarının ise daha çok rotayı önemsediğine işaret ediyor.



‘KRUVAZİYER SEKTÖRÜNE DAHA FAZLA ÖNEM VERİLMELİ’

Geçtiğimiz yıl kruvaziyer için çıkan teşvikler de çok faydalı olmamış. Kruvaziyer sektörü kendilerinin devlet nezdinde ayrı bir sektör olarak düşünülmesi gerektiğine inanıyor. Burada önemli olan limanın varlığı. Bir defa iptal edilince yeniden programa girmek çok zor ve biz 4 yıldır giremiyoruz. Bu nedenle liman konusunun bir an önce devreye girmesi lazım. Öte yandan fiyatları da gözden geçirmekte fayda var. Çünkü liman maliyetleri çok yüksek. Çok ucuz olmasın ama makul fiyatlar ile başlamak da önemli. Necla Hanım ile hem fikir olduğumuz nokta Türkiye’nin ucuz bir ülke görüntüsü vermemesi…

Kruvaziyer sektörünün gelişmesi için her şeye sahibiz. Katma değeri çok yüksek bir sektör olduğunu unutmayalım. Bu alanda daha çok gelir elde edebiliriz. Hatta belki bir gün MSC’nin yeni gemilerinden birini Türk limanlarından denize indirişine tanık oluruz. Neden olmasın?

Herkese sağlıklı, bol kazançlar…




Kaynak: Turizmgüncel (Eda Özsoy)
Eklenme tarihi: 08.03.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 İNTA Denizcilik
 ATİPOST Turizm
 BABAYLON Hotel
 DENLİ Denizcilik
 ANKA Denizcilik
 DADAYLILAR
 MARTRANS
 DENAL Denizcilik
 KLAS Gemi acental..
 AFRICA MARINE COM..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim